A Bimbó utcai Mesteróvoda beszámolója 2019-20. tanév

Ebben a tanévben 72 fő kisgyerek járt óvodánk három, vegyeséletkorú csoportjába. A személyi feltételek adva voltak, 6 fő óvodapedagógus, 3 fő dajka és 1 fő pedagógiaiasszisztens látta el a gyerekek nevelését és gondozását. 

A kitűzött pedagógiai feladatok tervezése, összhangban volt a Helyi óvodai program és az Alapprogram célkitűzéseivel. A megvalósítás a néphagyomány éltetés szemléletével történt, ami óvodánk egyéni arculata.

Az idei tanév fontos eseménye volt a Mesterpedagógusi minősítés, fejlesztő-innovátori területre pályázva. A program címe Mesemozgató, amely arra utal, hogy milyen lehetőségek rejlenek a mesében, ha hallják, ha nézik a gyerekek? Célja, hogy az innovatív tevékenységek összhangba maradjanak az óvodai nevelés feladatával. Erősödjön a gyerekek nemzeti identitása és ennek elérése érdekében nem változott pedagógiai módszerünk, ami a néphagyomány-éltetés. Hittel olvastuk Kodály Zoltántól, „A néphagyományok ápolása, az ősi játékok fenntartása elsőrendű kulturális és nemzeti érdek. Valóságos tárháza a tudat alatti magyarságnak.”

A program színterei:

  • Szabadtéri Néprajzi Múzeum múzeumpedagógiai foglalkozásai
  • Mesemozgató filmnapok, Magyar népmesék sorozat
  • Néptánc foglalkozás, amely a zenei anyanyelvet erősíti
  • Művészetérzékenyítő műhelymunka, vizuális anyanyelv fejlesztése
  • Parti Medve könyvesbolt drámapedagógiai foglalkozásai
  • Mesemúzeum látogatása, ahol minden év végén lezárjuk az éves programot

Sajnos a programot csak részben tudtuk elkezdeni a márciusban kihirdetett vészhelyzet miatt.

Éves munkatervünket az Alapprogramban megfogalmazott tevékenységi formák közül, a külső világ tevékeny megismerése köré építettük. Sokféle lehetőséget biztosítottunk a spontán és a szervezett tapasztalat és ismeretszerzésre. A szocializáció szempontjából nagy hangsúlyt fektettünk az erkölcsi normák, „erények” kialakítására. Törekedtünk az idei évben is a kitűzött célok és feladatok sikeres megvalósítására. Célunk a hagyománytisztelet, feladatunk ennek megfelelően az értékközvetítés. Éves rendezési tervünk alapja a néphagyomány és a természet ünnepeinek egymásra épülése volt.

Az egész éves nevelői munkát közösen terveztük meg, melyben voltak az egész óvodára vonatkozó közös programok. Ezek a programok mindenképpen közösségfejlesztés céljával is szerveződtek, a szülők bevonásával.

  • Teréz nap a Skanzenben
  • Betakarítás ünnepe „Tök jó nap”
  • Luca-napi kézműves vásár
  • „Menjünk mi is Betlehembe”-Advent a Dumtsa korzón
  •  Bálint napi koncert
  • „Falufeljáró” farsang, a Kálvárián
  • Nemzeti ünnepünkre „toborzó” játékkal készültünk

Ebben a tanévben folytatódott a „Madarász-ovi” program, ornitológus vezetésével és a néptánc, ami két hetenként épül be délelőttjeinkbe.

A tehetségígéretek gondozása kiemelt feladat az alapprogramban. Óvodánkban két tehetségígéretet gondozó műhely működik.

Szokásőrző játékok dramatikus feldolgozása-az egyik műhelyünk, melynek alapja a verselés, mesélés, az alapprogram iránya alapján: …a népmesék, népi hagyományokat felelevenítő mondókák, rigmusok, a magyarság történelmét feldolgozó mondavilág elemei”

Művészeti nevelésre történő érzékenyítés-a másik műhelyünk, melynek rajzolás, festés az alapja. Az alapprogramban olvashatjuk, „…szokásokkal, hagyományokkal, nemzeti szimbólumokkal való ismerkedés is fontos eszköze a gyermeki személyiség fejlesztésének” Az idei évben pályáztunk egy tudatosabb szakmai műhelymunka feltételének megteremtésére.

A műhelymunkák beépültek a „Mesemozgató” programba.

Mesteróvodaként az idei tanévben kiemelt bemutató játékaink voltak.

A NÓE és a SZÓNÉK őszi Teréz napi találkozóján, „Nagy bátorság lépj elé” címmel idéztük meg a dicső kuruc világot, II. Rákóczi Ferencre, a kuruc világ, éltető lelkére emlékezve. A találkozó résztvevői a Püspökmajori Mesteróvodával közösen bemutatott játékfűzést láthatták, amiben a hangsúly a fiús „erények” bemutatásán volt.

Az idei találkozó mottóját Benedek Elektől választottuk, „A kurucvilágot idéző nép-, és műköltészet olyan szép termékével gazdagította a magyar nemzet szellemi kincsesházát, minőre nincs példa a világtörténelemben.” Jó érzés volt, ilyen előzmény tudatában is részt venni a találkozón.

A NÓE és a Skanzen, közös akkreditált képzésére az idén heten jelentkeztek. Novemberben azt figyelhették meg a részt vevők, hogy egy-egy jeles naphoz kapcsolódó szokásokat, hogyan dolgozzuk fel a mindennapokban? Márton, Erzsébet és Katalin napjához kerestük meg a játékokat, és kapcsoltuk össze a műveltségi területeket.

A SZÓNÉK éves tervében vállaltuk, hogy a nemzeti ünnephez kapcsolódva, „Toborzó” játékot mutatunk be. A fiús erények közöl, a bátorság, figyelem, fegyelem, ügyesség, a lányos erények közül a gondoskodás, szerénység került kiemelésre, a megfelelő játékok kiválasztásával.

Szakmai beszélgetések

Testvéróvodánkkal, a székelyudvarhelyi Napsugáróvodával, rendszeres kapcsolatot tartunk fenn. Kapcsolattartásunk kiemelt célja, hogy hagyományainkat, pedagógiai ismereteinket folyamatosan átadjuk, megbeszéljük. Az őszi találkozón voltak a vendégeink, sajnos tavasszal a kialakult helyzet miatt nem tudtunk kiutazni.

Nem tudott megvalósulni, a vészhelyzet miatt, a fóti óvoda nevelőtestületének látogatása sem. A találkozás célja a tapasztalatok átadása lett volna, mert a nevelőtestület átírta a pedagógiai programját, amiben a néphagyomány-éltetés kiemelt hangsúlyt kapott!

Néphagyomány-éltető szemléletünk átadása

Sikeres minősítő vizsgát tett Nagy Zsófia, aki Gyakornokból a Pedagógus I-be lépett. Örülünk, hogy ebben a folyamatban segíthettük Őt.

Fontosnak tartjuk, hogy jelen legyünk!

Jelen voltunk a Duna Tv, „Család-barát” műsorában, ahol megmutattuk, hogy hogyan kell „két malomkő között őrölni”. A Szentendre Tv két alkalommal látogatott el óvodánkba, hogy hírt adjon szokásőrző játékainkról Jelen lehettünk a város kulturális eseményein, a Filibili népdalkör, Bálint napi koncertjén, a „betlehemi úton” vittük a karácsony üzenetét, Vízkeresztkor, lezártuk az ünnepet. Jó kapcsolatot ápolunk a helyi általános iskolával. Az idén is megnéztük betlehemes játékukat, a Balázsjárást és eljöttek hozzánk Gergely napján, hogy régi szokás szerint toborozzák a gyerekeket az iskolába.

Megtiszteltetés volt, hogy a nemzeti összetartozás alkalmából írhattam a Szentendre és Vidéke újságba a határtalan hagyományról!

Óvoda és a család kapcsolata

Kialakult szokásunk, hogy több tevékenységet a családdal együtt, családoknál valósítunk meg. Mindhárom csoport családnál Márton napozott, várta a Mikulást. Jelen voltak a szülők az őszi betakarításhoz kapcsolódó „Tök jó napunkon”, adventi szokásőrző játékainkon, farsangi állatalakoskodó felvonuláson. Ezeken az alkalmakon felfűtöttük kemencénket, hogy hagyományos ételeket készíthessünk együtt a szülőkkel. A szülőknek köszönhetjük, hogy környezetünket folyamatosan szépíthetjük! Március 16-a után új fogalommal ismerkedtünk: online oktatás! Belső igényként, de szülői kérésként május végéig online osztottuk meg a családoknak a tervezett anyagot. Küldtünk a Víz világnapjához, húsvéti ünnepkörhöz, Szent György napjához, a Föld napjához, Anyák napjára, Madarak és fák napjához ötleteket, meséket, dalokat. Örömmel fogadták a szülők és sokszor megírták, hogy mennyire hiányzunk!

Tartalmas és különleges évet zártunk! Az idén nem május végén tartottuk az évzárót, hanem június végén. Nem a hagyományoknak megfelelően, hiszen csak a nagyoktól búcsúzhattunk el. Mégis azt mondom, hogy ünnepélyessé tudtuk tenni! A Margaréta csoport a természet szépségét emelte ki, amikor az óvodánk udvarán lévő fákhoz és az idelátogató madarakról gyűjtött össze játékokat. A Nefelejcs csoport a vízi világot keltette életre sok, sok játékkal. A Pipacs csoport régi szokás szerint vitte el a gyerekeket az oskolába és adta át a tanítónak, de előtte még mindenki eljátszhatta a kedvenc óvodában tanult játékát! Szép délutánok voltak, valódi ünnepek!

„Szájról, szájra…” adjuk tovább

Azt gondolom, hogy legjobb tudásunk szerint végeztük a munkánkat, folyamatosan képeztük magunkat, hogy értéket közvetíthessünk! Szeretnénk átadni a tapasztalatainkat, és szeretnénk segítséget nyújtani azoknak a közösségeknek, akik hasonlóan tervezik mindennapjaikat. Ezzel a céllal vágtunk neki a SZÓNÉK közösségével, a Szájról szájra, kézről kézre, című könyvünk negyedik kiadásának! Megint csak Kodály Zoltánt idézem, Életed útját magad választod. Válassz hát úgy, ha egyszer elindulsz nincs már visszaút” Úgy érezzük, hogy mi már nem tudunk másként gondolkodni, csak a régi rend szerint, amit apáink hagytak ránk.  A könyvvel segíteni szeretnénk azoknak, akik nem a mi rendezőelvünk szerint terveznek, de szeretnének beépíteni egy-egy játékot a tanévbe. Ezért kerül minden játék elé tervezet is.

Terveink

Elkezdjük „Mesemozgató” programot, készülünk a Teréz napi találkozóra, építjük kapcsolatainkat. Továbbra is várjuk az érdeklődő közösségeket szakmai beszélgetésre.  Hírt adunk magunkról, munkánkról, keressük a lehetőségeket a pályázatokban. Bízunk abban, hogy mindezeket egészségben, minden veszély nélkül tudjuk megvalósítani!

Boldizsár Ildikót idézem, „…a hagyomány által megszentelt tudásból merítünk” Óvodánk közössége ezt teszi a jövőben is.

Szentendre, 2020. 07.06.
Szigethy Miklósné
Bimbó utcai Mesteróvoda és Kincses Kultúróvoda vezetője

 

<< Előző évi beszámoló