A Bimbó utcai Mesteróvoda beszámolója 2018-19. tanév

Ebben a tanévben 72 fő kisgyerek járt óvodánk három, vegyeséletkorú csoportjába. A személyi feltételek adva voltak, 6 fő óvodapedagógus, 3 fő dajka és 1 fő pedagógiaiasszisztens látta el a gyerekek nevelését és gondozását.

A kitűzött pedagógiai feladatok tervezése, összhangban volt a Helyi óvodai program és az Alapprogram célkitűzéseivel. A megvalósítás a néphagyomány éltetés szemléletével történt, ami óvodánk egyéni arculata.

Az idei tanévben is figyelembe vettük a „Kincses Kultúróvoda” pályázatunkban megfogalmazott célkitűzéseinket, a kultúra értékeinek átadását és a személyes értékek felszínre hozását. Törekedtünk a fenntarthatóságra, hogy megfelelő programokkal tudjuk biztosítani vállalásunkat.

  • Bonbon matiné, komolyzenei előadásai
  • Majorka bábszínház bemutatói
  • Családi koncert, Luca napján
  • Bánáti Sverák művészeti program
  • Mesemozgató filmnapok
  • Zenés bábjáték, József napján
  • Nemzeti Múzeum
  • Szabadtéri Néprajzi Múzeum múzeumpedagógiai foglalkozásai

A programok Alapítványi és szülői támogatással valósultak meg. Úgy összegezhetjük az évet, hogy jó ütemezéssel, megfelelő programokkal értük el a kitűzött célt.

Nagy hangsúlyt fektettünk a nevelési terv megírásánál, hogy az egészségnevelésben és az értékorientált közösségi nevelésben megjelenjen a néphagyomány-éltető szemlélet.

Az egész éves nevelői munkát közösen terveztük meg, melyben voltak az egész óvodára vonatkozó közös programok. Ezek a programok mindenképpen közösségfejlesztés céljával is szerveződtek, a szülők bevonásával.

  • Teréz nap a Skanzenben
  • Betakarítás ünnepe „Tök jó nap”
  • Luca-napi kézműves vásár
  • „Menjünk mi is Betlehembe”-Advent a Dumtsa korzón
  • Házasság hetének nyitó koncertje, Bálint napon
  • „Magyar urak jőnek…”-karneváli felvonulás a városban
  • „Falufeljáró” farsang, a Kálvárián
  • Ünnep a városban, március idusán
  • „Toborzó” játék
  • Anyák napi kirándulások
  • Gyereknap Visegrádon a Mátyás király játszóparkban

Ebben a tanévben folytatódott a „Madarász-ovi” program, ornitológus vezetésével és a néptánc, ami két hetenként épül be délelőttjeinkbe.

A tehetségígéretek gondozása kiemelt feladat az alapprogramban. Óvodánkban két tehetségígéretet gondozó műhely működik.

Szokásőrző játékok dramatikus feldolgozása-az egyik műhelyünk, melynek alapja a verselés, mesélés, az alapprogram iránya alapján: …a népmesék, népi hagyományokat felelevenítő mondókák, rigmusok, a magyarság történelmét feldolgozó mondavilág elemei”

Művészeti nevelésre történő érzékenyítés-a másik műhelyünk, melynek rajzolás, festés az alapja. Az alapprogramban olvashatjuk, „…szokásokkal, hagyományokkal, nemzeti szimbólumokkal való ismerkedés is fontos eszköze a gyermeki személyiség fejlesztésének” 

A célunk az volt, hogy a műhelymunkák tükrözzék egyéni arculatunkat.

Mesteróvodaként az idei tanévben kiemelt bemutató játékaink voltak.

A NOE és a SZÓNÉK őszi Teréz napi találkozóján, „A király kenyere” címmel mutattunk be a résztvevőknek, mesébe ágyazva dalos játékokat, ügyességi játékokat, a Püspökmajori Mester óvodával együtt.

Az idei találkozó mottója, „Mátyás király hazajár” volt. A „diadalmas Mátyásról” beszélt Prof. Dr. Kásler Miklós, a népmesék Mátyás királyáról, Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna. Mátyás király születésének 575.évfordulója egész évünket meghatározta. A róla szóló meséket építettük be a jeles napok, munka jellegű tevékenységek és az ünnepi alkalmak folyamatába.

Két alkalommal mutattunk be játékfűzést a NOE és a Skanzen, közös akkreditált képzésén résztvevő pedagógusainak. Ebben az évben tizenketten indultak el ezen a képzésen.

Szakmai beszélgetések

Testvéróvodánkkal, a székelyudvarhelyi Napsugáróvodával, rendszeres kapcsolatot tartunk fenn. Óvodánk vendégei voltak az őszi találkozón, tavasszal mi utaztunk az általuk szervezett képzésre. Kapcsolattartásunk kiemelt célja, hogy hagyományainkat, pedagógiai ismereteinket folyamatosan átadjuk, megbeszéljük.

Intézményi és vezetői tanfelügyeleti ellenőrzés volt óvodánkban. Így utólag, szakmai megbeszélésnek mondanám, mert az ellenőrző bizottságnak olyan tagjai voltak nálunk, akiket érdekelt az óvodában folyó hagyományéltetés! Értékelésükben arra bíztatnak, hogy minél szélesebb körben adjuk tovább tapasztalatainkat és munkánkat hatékonyan folytassuk tovább.

Néphagyomány-éltető szemléletünk átadása

Gyakornokként folytatja munkáját Nagy Zsófia, aki feltöltötte portfólióját és az őszre várható a minősítése. Ketten végeznek óvodánkból a Néphagyomány-éltetés az óvodai nevelésben című 60 órás akkreditált képzésen. Az előző évi beszámolóm végén, Kodály Zoltánt idéztem, aki a nyelvről írja: „A magyar kiejtést is tanulni kell, még a magyarnak is. Ha nem csiszolja, újítja folyamatosan, berozsdásodik”. A néphagyomány-éltetés „nyelvét” folyamatosan tanulni kell, ezért örültem, hogy ketten is ezt szerették volna.

Több hallgató megkeresett bennünket szakdolgozata írásához. Örömmel segítettük őket!

Fontosnak tartjuk, hogy jelen legyünk!

Jelen voltunk a Családbarát Munkahely cím díjátadó rendezvényén, a Duna Tv, „Család-barát” műsorában. A Szentendre Tv két alkalommal látogatott el óvodánkba, hogy hírt adjon szokásőrző játékainkról Jelen lehettünk a város kulturális eseményein, karneváli felvonuláson, Házasság hetének nyitó koncertjén léptünk fel. Március 15. együtt énekeltünk a városi ünnepségen. Jó kapcsolatot ápolunk a helyi általános iskolával. Az idén is megnéztük betlehemes játékukat és a Balázs járást.

Óvoda és a család kapcsolata

Kialakult szokásunk, hogy több tevékenységet a családdal együtt, családoknál valósítunk meg. Mindhárom csoport családnál Márton napozott, várta a Mikulást, húsvéti szokásokat elevenített fel. Jelen voltak a szülők az őszi betakarításhoz kapcsolódó „Tök jó napunkon”, adventi szokásőrző játékainkon, farsangi állatalakoskodó felvonuláson, évzáró játékainkon. Ezeken az alkalmakon felfűtöttük kemencénket, hogy hagyományos ételeket készíthessünk együtt a szülőkkel. A szülőknek köszönhetjük, hogy környezetünket folyamatosan szépíthetjük! Az édesanyák köszöntését egésznapos kirándulással kötöttük össze, ami kapcsolódott a „Mátyás évhez”. Királyi palotában jártunk, Mátyás királyról szóló meséket néztünk és valódi lakomát rendeztünk.

Tartalmas évet zártunk, a játékokban jelen volt a mese, mint az ősbizalom élményét erősítő „érzelmi” eszköz.

„Szájról, szájra…” adjuk tovább

Azt gondolom, hogy legjobb tudásunk szerint végeztük a munkánkat, folyamatosan képeztük magunkat, hogy értéket közvetíthessünk! Ősszel, Szentesen jártam, ahol szólhattam a mesék hatásáról. Előadásom címe, Boldizsár Ildikótól vett idézet volt, „A mesében minden benne van, mindaz, ami volt, és mindaz, ami még lehet.” A NÓE, XXI. tavaszi találkozóján, Cegléden arról beszéltem, hogy mi, mit értünk az értékorientált nevelésen, és hogyan alakítja a mese a gyermekek világképét? Az idei nyáron is szervezett a Skanzen óvodapedagógusoknak nyári tábort. A tábor a néphagyomány-éltetés és a környezeti nevelés összekapcsolódásáról szólt. Az évkörről, mint rendező elv használatáról a környezeti nevelésben, ez volt előadásom témája. A hét utolsó napján egy-egy megadott időszakhoz készítettünk közösen, tematikus tervet és tevékenységi tervet. A célunk az volt, hogy a tervezetben legyen jelen a néphagyomány és a természet ünnepe 18-an vettek részt a táborban és mindenki élményekkel tért haza. Jó volt közösen alkotni, tevékenykedni és látni azt, hogy milyen sokan szeretnék munkájukba beépíteni a népi kultúrát.

Terveink

2019 őszén védem meg Mesterprogramomat, melynek címe: „Mesemozgató” A programban építek a gyerekek nyitottságára, akik az élményfeldolgozás, a tapasztalatszerzés fonalán haladva tájékozódnak egyre jobban a világban. A címmel arra szeretnék utalni, hogy milyen lehetőségek rejlenek a mesékben, ha hallgatják, vagy ha nézik a gyerekek? Az idei év feladata, hogy az első egység programját beépítsük éves munkatervünkbe, szem előtt tartva egyéni arculatunkat. 

Ezt az évet is Kodály idézettel szeretném zárni. „A néphagyományok ápolása, az ősi játékok fenntartása elsőrendű kulturális és nemzeti érdek”. Jó érzés leírni, hogy óvodánk minden tagja ezen munkálkodik!

Szentendre, 2019.08.08.
Szigethy Miklósné
Bimbó utcai Mesteróvoda és Kincses Kultúróvoda vezetője

<< Előző évi beszámoló