gombai lakodalmas

Gombai lakodalmas

Lakodalom van a…

Boldogasszony havának 27-dik napján a zord hideg ellenére is sokan igyekeztek a gombai óvoda felé, de már nem csak a szomszédos településekről érkeztek az óvodapedagógusok, mivel hamar híre ment az előző szakmai napok sikerének.

A néphagyomány szerint ez idő tájt a lakodalmak ideje volt, így erre hívogattak bennünket.

A didergő óvó nénik a kedves, szeretetteljes fogadtatás hatására csakhamar felengedtek, ráadásul még gőzölgő teával, foszlós kaláccsal is kedveskedtek a házigazdák.

Az egész óvodában a hagyomány tisztelete tárul elénk. A kiállított régi esküvői fényképek felidézték a régi lakodalmakat. Az óvodások által készített és kiállított vőfély botok, keszkenők, vőlegény kalapok egyre inkább megalapozták a lakodalmi hangulatot.

Majd kis séta után érkeztünk meg a szakmai nap színhelyére /Rendezvényházba/, ahol elsőként Tóthné Szegedi Judit az óvoda vezetője köszöntötte a résztvevőket és felkérte Katus Norbertet tartsa meg előadását a lakodalomról. Az általánosan elterjedt lakodalmi szokások mellett ízelítőt hallottunk a tápiómenti illetve gombai hagyományról. Az eddigi ismereteink a tartalmas vetítés által még élvezhetőbb előadás hatására gazdagabbá váltak. Ezt követően a nap fénypontja a gyermekek, felnőttek lakodalmas játéka melyhez a talpalávalót Kiss János szolgáltatta tangóharmóniáján. Nem kellett sokat invitálni a nézőket, hogy vegyenek részt a táncos mulattságban. Az ünneplőbe öltözött óvodások segítették a részt vevő felnőtteket, a kacsingatós „Elfogyott a mákos tészta” kezdetű dalra táncoljanak. De megismertük a „kreisz pokla” táncolását a „Kis kertemben jártam…” című dalra, illetve a mindenki arcára mosolyt csalogató kendős játékot „Zsebkendőm négy sarka…” párválasztót.

Sokak számára ez által a saját repertoárjuk újabb gyöngyszemekkel bővült. Tarisznyánk sem maradt üresen megtanulhattuk a csigatészta készítését, gyűrűt fűzhettünk, jegykendőt varrhattunk valamint tulipános ládát is festhettünk.

Mindezek által átfogó ismeretekkel lettünk gazdagabbak. A házigazdáink nemcsak az elménk gyarapításáról gondoskodtak, hanem lakodalmi étkekkel csillapították gyomrunkat. Mindezeket Varga Dezső bácsi főzte és szolgálta fel népes segítőivel. Az egykori vőfély verseivel idézte meg a sátras lakodalmak tálaló szokásait. Jó humorú, pikáns szövegek nagy derültséget okoztak a jelen lévők körében. A hosszú évek során összegyűjtött rigmusait jelenleg még rendszerezi, de remélhetőleg hamarosan már írásos formában is olvashatjuk ezeket.

Csak nagy betűs köszönettel illethetjük a Gombai Gólyafészek Óvoda minden dolgozóját, akik ilyen sikeresen megszervezett szakmai nap lebonyolításában vettek részt.

Méltán kapták meg a Néphagyományőrző Mester Óvoda címet, hiszen ők nemcsak őrzik a hagyományainkat, hanem a mindennapjaikban meg is élik azt.

Sok sikert kívánok a további munkájukhoz és várjuk a következő szakmai napot, ahol újból együtt töltekezhetünk.

Zöldi Mihályné
óvodapedagógus
Tesz-vesz Óvoda Monor