Gombai Gólyafészek Óvoda Éves beszámolója

A 2016/2017-es nevelési évben is teljesen feltöltött volt az óvodai létszám, öt csoportban összesen 126 gyermek nevelésével foglalkoztunk. Nevelőtestületünk tagjai közül két gyakornok minősítő vizsgájára került sor, és egy óvodapedagógus minősítő eljárásban vett részt ebben az évben. Két óvodapedagógus pedig idén fejezte be tanulmányait, az egyik fejlesztő pedagógus, a másik hagyományismeret oktató szakirányú továbbképzésen szerzett diplomát. Látható, hogy a nevelőtestületre sok plusz teendő jutott az idén, de szerencsére ebből a gyermekek semmit sem érzékeltek. Számukra pontosan olyan élmény dúsan teltek a hétköznapok és az ünnepnapok, mint ahogy azt megszokták, és ahogy azt mi is elvártunk magunktól.

Őszi ünnepkör

Az őszi betakarítási munkálatok a csoportok saját szervezésben vettek részt, ilyen alkalom volt a szüretelés, kukoricatörés, krumpli vagy diószedés. Ezután egész héten az adott terménnyel foglalkoztunk. A gyermekek családjaitól illetve a helyi szőlészetből kaptunk meghívást szüretelésre. A szőlőkbe lovas kocsival mentünk ki, majd a szőlőszedés után részt vettek a gyerekek a szőlő darálásába és préselésébe is, utána megkóstolták a mustot. Az elvégzett munka után szüreti felvonulást szerveztünk, ennek a hagyománya még ma is él községünkben. Az óvodások népviseletbe öltözve, élő népzene kíséretével, egy medvetáncoltatóval sétáltak körbe a faluban, majd megálltunk őszi dalos játékokat játszani és táncolni. Minden évben egyre több érdeklődő kíséri a felvonulásunkat. Az óvoda udvarán népi játékok várták őket, nem maradt el a vendégség sem, süteményeket és szőlőt ehettek a gyerekek. Az óvodásaink közül a nagycsoportosok részesei voltak a községi felvonulásnak is, az ő játékuk nyitotta meg a rendezvényt, majd utána lovas kocsin ülve kísérhették végig a menetet.

Mihály napi vásárokat szerveztünk csoportonként, előtte ellátogattunk a monori piacra és kalácsot, perecet sütöttünk a kemencékben. Erre a napra készülve ismerkedtünk meg a házi állatokkal, a pásztorkodás hagyományaival is. Márton napján az óvoda udvarára szokás szerint élő libák költöztek, libás, tollas játékokat játszottunk, nem maradhatott el a liba lakoma készítése sem. Erzsébet és Katalin napján megfigyeltük az időjárást, párválasztó játékokat játszottunk, mert sok férj jósló szokás is fűződik ezekhez a napokhoz. András napja hagyományosan a disznótorok kezdő napja volt, disznótoros lakomát készítettünk a gyerekekkel, és egy utolsó nagy táncot rendeztünk, mert ezután András bezárta a hegedűket.

Téli ünnepkör

Az adventi időszak, a kisböjt sok tevékenységet foglal magába. Közösen elkészítettük az adventi koszorúkat, vártuk a Mikulás érkezését, de közben nem feledkeztünk meg az erdei állatokról sem, mint minden évben, Mikulás előtti nap egy közeli vadetetőhöz vittünk zöldségféléket az erdei állatoknak. Útközben találkozunk a Mikulással, aki már a kertek alatt járt. Másnap az óvodában osztotta szét az ajándékokat, amik az édesség mellett a szülőkkel együtt készített apróságokat is rejtettek. Borbála napján cseresznye ágat raktunk vízbe, hogy megtudjuk, melyik kislány megy férjhez leghamarabb a következő évben. Luca napján a nagycsoportosok jókívánságaikkal járták körbe az óvodai csoportokat, a gyerekekkel búzát ültettünk, hagyma kalendáriumot készítettünk, és elfogyasztottuk a Luca pogácsát, hogy meg tudtuk kit fog nagy szerencse érni. Karácsonyra készülve ellátogattunk a református templomba, megnéztük az iskolások betlehemes műsorát, mézeskalácsot sütöttünk, ajándékokat készítettünk. Csoportonként körbe járt egy betlehem, a szentcsaládjárás hagyományát felelevenítve. A csoportokat körbe járva, karácsonyi énekekkel kántáltak az óvó nénik. Együtt ünnepeltünk a hagyományosan feldíszített karácsonyfák alatt. A szülők ezen a napon reggel az udvaron betlehemi élőképpel várták a gyerekeket, szerepeltek a Szent Család, az angyalok, a három királyok, a pásztorok és élő bárányok is, volt istálló, jászol.

Újévi köszöntőket tanultunk, vízkeresztkor leszedtük a karácsonyfát jelezve, hogy vége a karácsonyi ünnepkörnek, és elkezdődött a farsang időszaka. Idén Cibere vajda és Konc király küzdelmével kezdődött és zárult a farsangi ünnepkör. Januárban fonókat tartottunk, gyógynövényekkel, gyógyteákkal ismerkedtünk, lakodalomra készültünk. Február 2-án megfigyeltük az időjárást, medvés játékokat játszottunk. Balázs napján vártuk az első osztályosokat, akik jöttek az iskolába toborozni a nagycsoportosokat, természetesen volt alkalom játszani és az iskolai élményeiket is meghallgatni.

A farsang nem egy napból állt, hanem egy pár hétig tartó időszak volt: fánkot, csörögefánkot sütöttünk; rongyos bálokat tartottunk, ahol mindenféle kendőt, szoknyát, kalapot stb. magunkra aggattunk. Farsangkor sokat táncoltunk, vidám ügyességi játékokat játszottunk. A farsang napján mindenki maskarában, jelmezben érkezett, idén a magyar népmese szereplői adták az ünnep keretét.  A szülők számára is nyitott volt ez az alkalom, ha ők is jelmezbe bújtak. Az óvodai dolgozók közösen öltöztek fel, mindenkiből jó boszorkány lett, és egy kis vidám rögtönzéssel szórakoztatták a közönséget. Farsang végén hangos zajkeltéssel űztük el a telet.

Tavaszi ünnepkör

Március 15.-ére készülve sok népdalt, népi játékot tanultunk, az ünnepen a felnőttek tréfás toborzó játéka után a fiúk is esküt tettek a főkáplárnak, majd jöhetett a csata papírkardokkal, és ágyúgolyókkal, a csata után egy táncházat tartottunk. Sándor, József, Benedekkel együtt vártuk a tavaszt, nagy izgalommal figyeltük az óvoda előtt fészkelő gólyapár megérkezését.

Húsvétra hagyományosan festett, vagy berzselt tojásokat készítettünk. A kisfiúk régi szokás szerint vízzel locsolták meg a kislányokat, az óvoda udvarán pedig tojáskeresés várta a gyerekeket. A húsvétot követő Fehérvasárnap választottak életre szóló barátokat, komákat a fiúk, mátkákat a lányok. Csoportonként mi is elkészítettük a komatálat és egymást megvendégelve, közösen játszva fogadtuk egymást barátokká. Májfát díszítettek a kisfiúk az óvoda udvarán, majd kivezették a csukott szemű lányokat a májfához, amit ezután körbe táncoltunk. Anyák napján bensőséges, meghitt hangulatú pillanatokat tölthetett el minden kisgyerek az édesanyával. A gyermekekkel közösen készítettünk egy hangulatos sarkot a csoportszobában, általuk készített süteménnyel készültünk a vendégek érkezésére. A gyerekek ünneplőben várták az édesanyákat, felköszöntötték énekkel, verssel, átadták az ajándékot és kettesben eltöltöttek néhány percet a csoportban. Pünkösdkor a nagycsoportos fiúk közül ügyességi és erőt próbáló feladatokkal kiválasztottuk a pünkösdi királyt, akit ezután meg is koronáztunk. Az év lezárásaként minden csoport egy kis játékfűzéssel vagy lakodalmas játékkal készült a szülők számára. A nagycsoportosainkat Gólyaröptetőn búcsúztattuk el az óvodától.

A nagycsoportos gyermekek számára a legnagyobb ünnep, hogy egy éjszakát az óvodában tölthettek. Esti gyülekezés után egy nagy kirándulást tettünk a halastó körül, majd visszaérve az óvodában, várta őket a finom vacsora. Vacsora után még játék, kincskeresés következett, és a sötétben bátorságpróba elemlámpával az udvaron. A játék után lefeküdtek a csoportszobába előzőleg elkészített tornaszőnyegeken. Mikor mindenki megtalálta a saját helyét, következett az esti mese. A sok játék, élmény után hamar elaludtak a gyerekek. Reggel ki korán és frissen, ki nehezen ébredezett, addigra várta őket a finom habos kakaó, és megérkeztek izgatottan és kíváncsian a szülők.

Természet ünnepei

A hagyományőrzés szorosan kapcsolódik a természeti környezet megismeréséhez, a programunk a természet ünnepei közül négy ünnepet sorolt be a jeles napok közé, ezzel ráirányítjuk a figyelmet a természet szeretetére, és védelmére. Az állatok napján az óvodai csoportok kirándulást szerveztek valamelyik közeli állatkertbe, vadasparkba vagy lovas parkba. A víz napján mindenki kék ruhában jött óvodába, majd közösen elsétáltunk a közeli patakhoz és tóhoz. A Föld napján mindenki zöld és barna ruhában jött óvodába, a szülőktől kapott virágpalántákat ültettük el, kertészkedtünk. A madarak és fák napján mindenki zöld és barna ruhában jött óvodába, és a gyerekek szomszédos ligeterdőben madárgyűrűzést láthattak, az udvaron pedig madaras játékok várták őket.

Szakmai munka

Óvodánkban idén két szakmai nap került megrendezésre, hogy a szűkebb és tágabb környezetünkben lévő óvodák pedagógusainak bepillantást adjunk óvodánk mindennapi életében. Ebben a nevelési évben az András napi és a lakodalmas hagyományok óvodai feldolgozása került bemutatásra. Ezeknek a napoknak a megszervezésében fontosnak tartottuk, hogy a gyermekek szempontjából lehetőleg a legkevesebb változás legyen a hétköznapokhoz képest, ugyan úgy játszottunk, mintha nem lettek volna ott a vendégek. Viszont az is fontos, hogy a részt vevők számára nyújtsunk hazavihető játékokat és ötleteket, amit akár másnap alkalmazni tudnak a saját óvodájukban. A szakmai napok sikerét az is mutatja, hogy minden alkalommal egyre többen vesznek részt. A januári lakodalmas játékra annyian jelezték igényüket, hogy már nem mindenkit tudtunk fogadni. Nagyon örülünk, hogy a néphagyományéltető óvodai nevelés iránt ennyire érdeklődnek a más programmal dolgozó óvodák pedagógusai közül. Reméljük, hogy a gyermekek életében is megjelennek azok a játékok és ötletek, amit tőlünk kaptak.

Óvodánkban idén is nevelés nélküli munkanapot tartottunk az egyesület által szervezett őszi és tavaszi szakmai napokon, hogy a nevelőtestületünk minden tagjai részt tudjon venni ezeken a találkozókon. Úgy érezzük, hogy ezek az alkalmak segítenek a munkánkban megújulni és feltöltődni, sokat tanulunk az itt szerzett tapasztalatokból és élményekből. Az idei tavaszi találkozón felmerült annak a lehetősége, hogy a következő évi találkozó nálunk kerül megrendezésre. A nevelési év utolsó heteiben sok ötletet és programötletet gyűjtöttünk össze, nagy lelkesedéssel állunk a ránk váró nagy munka elé, az előkészületeket már nyáron elkezdjük.

Borbásné Varga Ildikó
intézményvezető helyettes

golyafeszekovoda
2217 Gomba Bajcsy Zs. u. 6.
Tel.: 06-29-433-783
E-mail: ovoda@gomba.hu
Óvodavezető: Tóthné Szegedi Judit