Néphagyományőrző Mester Óvoda beszámoló-Gödöllői Kikelet Óvoda 2016-2017

Pedagógiai programunk az ”Óvodai Nevelés Országos Alapprogramja” szellemében fogalmazza meg a nevelési célokat, feladatokat. Elkötelezettséget vállal az óvodai nevelés értékei és időtálló hagyományai mellett. A népi kultúra azon elemeit építjük be, amelyek igazodnak a gyermekek életkori-, fejlődési sajátosságaihoz és mindennapi életüket gazdagítják.

Személyi feltételek alakulása:

A felnőtt létszámban a törvényi előírásnak megfelelően működtünk. A 4 csoportos, vegyes életkorú óvodában 9 óvodapedagógus, 4 dajka, 1 pedagógiai asszisztens, 1 óvodatitkár és1 udvaros látja el a működéshez szükséges feladatokat. Gyermek létszámunk az októberi statisztika idején 106 fő, majd május végére 110 főre alakult, mely 110%-os feltöltöttséget eredményezett. Sajátos Nevelési igényű gyermekünk nem volt ebben az évben. Idén 31 gyermek kezdi meg iskolai éveit óvodánkból.

Tárgyi feltételek alakulása:

Igyekeztünk a körülményekhez képest minden lehetőséget kihasználni tárgyi ellátottságunk javítására: csoportszobák felszereltségét javítottuk szőnyegek cseréjével, udvarunk babaházaiba bútorokat vásároltunk, a homokozók tetejét cseréltük.

Szakmai munka eredményessége:

A hagyományok mindennapi életben való éltetése megjelent a mindennapok tervezésében és megvalósításában. Az évszakok, jeles napok köré épített tevékenységek komplex módon hatottak a gyermekek fejlődésére. Az elmúlt évek alatt kidolgozott adminisztrációnk segítette a következetes, tudatos  munkát önmagunk számára és a gyermekek javára a hagyományéltetés lehetőségeinek gazdag felhasználása mellett.

Ősszel kisközösségünk lelkesen készült a Mihály napi vásárral egybekötött Mester Óvoda tábla avatóra, melyre meghívtuk a családok mellett Gödöllő Város és az Egyesület vezetését. Sikerült a vásári forgatag sokszínűségéhez méltó programmal megörvendeztetni minden kedves vendéget. A gyermekek játéka, az óvónők éneke mellett a táncház és vásári játékok, portékák gazdagsága is tartalmasabbá tette a délutánt.

Az ősz a termések begyűjtéséről, savanyúság befőzéséről, szilvalekvár bográcsban készítéséről szólt. Ezeken az alkalmakon a szülők is részt vehettek, közösen, énekelgetve dolgoztuk fel a zöldségeket, majd gyerekekkel csinosítottuk a befőttes üvegeket. Márton napi játékokra és az adventi készülődésre is meghívtuk a családokat, mely során együtt készítették a mézest, öltöztették díszbe az óvodát kicsik és nagyok.

A tél sok jeles napja-Miklós nap, Borbála nap, Luca nap- után kellemes, meghitt hangulatot varázsoltunk karácsony délutánra óvodánkba, melyet közös, gyertyás énekkel tettünk még családiasabbá az óvoda udvarán lévő, madáreleséggel feldíszített fenyőfánk alatt. A telet a farsangi időszakkal zártuk. Óvodánkban három napon át tart a mulatozás, mely a gyermekek jelmezes bemutatkozása, óvónők tánca mellett farsangi fánk falatozásával indult és népi táncházzal folytatódott.  Délután fogadtuk a családokat ügyességi játékokkal és farsangi fánkkal. A szalma bábu közös elégetésével, és a felnőttek farsangi báljával zártuk a farsangi időszakot. A téli jeles napok hozzájárultak az ünnepi várakozás hangulatának megteremtéséhez.

A tavasz a megújulás jegyében nagyon sok szabadban tett sétát, kirándulást, túrát eredményez, mely során megélhetik a gyerekek a természet újraéledését. Veteményes kertünkkel, gyógynövényes kerttel, az udvar növényzetével többet foglalkoztunk ebben az évben. Sokat ültettünk, gazdagítottuk a meglévő kertjeinket, közelebb hoztuk a gyermekek számára a természetet a közös kert gondozással.

Az ünnepeink közül a március 15-i katonatoborzó játékai, a húsvéti bőségben a közös sütések, majáliskor a közös játékok adnak maradandó élményeket a gyermekeknek. A fiúk büszkén várták a lányokat az óvoda udvarán saját kezűleg kivágott és feldíszített májusfa mellett. Az évet idén pünkösdölő játékfüzérrel zártuk, amellyel a gyerekek hozzájárultak az óvoda 65. születésnapjának megünnepléséhez is.

Az egyetemen szervezett év végi kézműves kiállításunkat a gyerekek éves munkájából állítottuk össze, melyen jól látható az évszakokhoz kapcsolódó jeles napok változása és a természet-közeliség.

Kapcsolataink alakulása:

A szülőkkel való kapcsolatunk javításán minden évben sokat dolgozunk. Hiszünk benne, hogy minél többet látnak mindennapi életünkből, annál inkább részeseinek érzik magukat. A szülőkkel közös ünnepek, jeles napok, játszódélutánok, szabadidős programok, mind segítik az együttműködést, a felmerülő problémák könnyebb megoldását a gyermekek érdekében.

Az egyesülettel szorosabbá tettük ebben az évben az együttműködést. Nemcsak az általam végzett munkával, a szakmai napokon való részvétellel – nyári tábor, Teréz nap, Tatai találkozó-, hanem az akkreditált képzésen való részvételünkkel is, melyen jövőre is szeretném, ha továbbra is részt vennének óvónőink.

Az egyesületen belüli kapcsolatok erősítését szolgálja az évek óta rendszeres kirándulás szakmai célpontja, mely minden alkalommal egy egyesületi óvoda. Ebben az évben az Inárcsi Boglárka Óvodát látogattuk meg, amely kölcsönösen kellemes élményekkel zárult. Az elmúlt években meglátogatott óvodák 2012-ben Szentendrei Bimbó utcai Óvoda, 2013-ban Bujáki Cseperedő Óvoda, 2014-ben Gombai Gólyafészek Óvoda, Csopaki Mandulavirág Óvoda, 2015-ben Vámosgyörki Tulipán Óvoda és 2016-ban a  Tatai Fürdő Utcai Óvoda volt. Reggeli érkezésünk után bemutatták az új építésű óvodájukat, majd az eddigi évek mindennapjait láthattuk kisfilm összeállításukban. Megismerkedhettünk a kollégákkal, az új és régi épület adta lehetőségekkel és az óvónő és gyermek hiányból fakadó nehézségeikkel. A gyerekek bemutatták számunkra kis játékcsokrukat. A sok kötetlen beszélgetés közelebb hozott minket egymáshoz, erősítette kapcsolatunkat.

Ebben az évben 6 alkalommal látogattak el hozzánk a munkánk iránt érdeklődő Japán csoportok. Szakmai programjuk részeként a délelőtt alatt megismerkednek az óvodával, általuk választott,  játékba ágyazott tevékenységeket tekintenek meg, majd azt követően beszélgetés keretein belül ismerik meg az óvoda működési feltételeit, a nálunk zajló szakmai munkát, programunkat, kiemelve a hagyományok éltetését a mindennapokban. Az évek óta folyamatos érdeklődés és a tőlük kapott visszajelzés is elismerés számunkra.

A Gödöllő Város vezetésétől ebben az évben óvodánk nevelőközössége kapta meg a Gödöllő Gyermekeiért és ifjúságáért díjat. Ez az elismerés óvodánk 65. éves évfordulója alkalmából különösen fontos számunkra, hiszen a szülőktől, egyesülettől kapott elismerések után jól esett, hogy a város vezetése is értékelte a mindennapokban, a város gyermekeiért végzett, több évtizedes munkánkat.

A díj mellett ösztönzőleg hat még a további munkánkra, hogy a Szent István Egyetem Gazdaság és Társadalomtudományi Kara induló óvodapedagógus képzéséhez felkérte óvodánkat szakmai együttműködésre, a képzésben való aktív részvételre.

Ezért ebben az évben több konzultáción is részt vettem, mellyel a képzés szakmai anyagának összeállítását segítettem. Idén ősszel már meghirdetik a képzést, és 2018. szeptemberében indul. Ez komoly kihívás lesz számunkra szakmai ismereteink erősítésében.

Gödöllő, 2017.06.30.
Fodor Csilla
Gödöllői Kikelet Óvoda vezetője