Teréz napról visszaemlékezés
2016 Tata

Tatai Fürdő Utcai Néphagyományőrző Mesteróvoda

Teréz nap Szentendrén

„Rossz idő nincs csak rosszul öltözött ember” mondta ezt József, és mennyire igaza volt.

Most érzem csak, hogy ülök a központi fűtéses lakásban vastagon felöltözve, és alig tudom mozgatni a ceruzát a sok ruhától. Na, igen és még örülhetünk, hogy kegyesek voltak hozzánk az Égiek, mert Tatán sokkal hidegebb volt.

Szentendrei Lányok megint kitettetek magatokért!

Nagyon örülünk, ha mehetünk a Skanzenbe, a Teréz napra, mert mindig meg tudtok újulni, mindig meg tudtok lepni minket. Most sem volt ez másként! Megint kaptunk tőletek, néprajzi ismereteket, ötleteket, dalos játékokat és legfőképpen, tudást, amit kamatoztathatunk.

Én felnőttként éltem át a disznóvágás „örömét” ami akkor, nem volt nagy élmény, a sok munka miatt, de a belőle készült pecsenye, húsleves, kárpótolt mindenért. Most is érzem az ízét a számban, ha rágondolok.

Most könnyebb volt a helyzetem, mert más dolgozott, én meg csak néztem, hogy a 140kg-os disznót milyen gyorsan, szakszerűen darabolják. Egy valamit hiányoltam és ez jobbára az én hibám, hiszen tudtam, hogy disznóvágásra vagyok hivatalos, nem vittem pálinkát, amit jó magyar ember egy ilyen napon nem felejt el.

Inni kellet volna Rátok, a böllérre, a disznóra, az éles késre, a jó szalonnára, a kegyes időre, Istenre, hogy el tudtam menni…. és még sok mindenre.

Most emelem poharam: „Isten, Isten”, Rátok és Mindenkire, aki ott volt!

Már nem is fázom, talán a pálinka tette, talán, az hogy megint volt egy HAGYOMÁNYÉLTETŐ NAP!

2016. Mindszent havának 15. napján
Ács Józsefné Erdős Edit
Néphagyományőrző munkaközösség vezető