Székelyudvarhely (Románia) Napsugár Napköziotthon

<< Beszámoló a 2016-17-os tanévről

Az intézmény néphagyomány-éltető nevelőmunkájának bemutatása az évkör rendszerében:

Nevelőtestületünk a tanévet a nevelési terv összeállításával kezdte, amelyben tudatosan igyekeztünk, hogy a néphagyomány-éltető tevékenységeket, elemeket minél inkább be tudjuk építeni a mindennapi munkánkba, pillanatokba, jeles napokba.

A termek, folyosók díszítését továbbra is úgy alakítottuk, hogy azt a természetes anyagok és a népművészeti tárgyak, a régi használati eszközök uralják. Minden évszakban és minden hagyományos ünnepen ebben a szellemben díszítettünk. A nagycsoportosok ellátogattak a városi parkba, ahol természetes anyagokat gyűjtöttek, amit később feldolgoztak a gyermekekkel együtt, valamint szüreti mulatságot szerveztek a szülőkkel együtt, ahol az új székelyruhákban járhatták a táncot. Az új viseletet a Hargita Megye Tanácsa által meghirdetett pályázat segítségével szereztük be. Ugyancsak a nagycsoportosok és szüleik esztenát látogattak meg, még az állatbehajtások előtt. Mindenkinek nagy élmény volt.

A Márton napot immár évek óta megszervezzük, délelőtt a gyermekekkel feldolgozzuk a legendát különböző módszerekkel, majd délután minden csoport a szülőkkel együtt különböző technikákkal lámpásokat, töklámpásokat készít, amivel sötétedés után az utcán körbe járjuk az intézményt, majd az udvarra visszatérve, a gyertyafényben libazsíros kenyeret, lila hagymát, kalácsot, teát fogyasztanak a gyermekek, a szülők a forralt bort is megkóstolhatják. Ennek az együttlétnek közösségformáló ereje van, már várják is a szülők minden évben.

Szent Erzsébetre emlékezve az óvónők elmesélték a gyermekeknek a róla szóló legendát és népi gyermekjátékokat játszottak.

Miklós napján izgalommal vártuk a Mikulást és a csomagokat, amit a Városháza biztosított az intézmény ajándéka mellett, mint minden évben. Ezt az ünnepet is a legenda ismertetése előzte meg. A gyerekek rajzokkal, énekekkel, mondókákkal köszönték meg a Mikulás ajándékait.

Adventre készülődve a szülőkkel közösen adventi koszorút készítettünk, betlehemeztünk. A Csillagvár Napközi Otthon meghívására karácsonyi játszóházban vettek részt a nagycsoportosaink, ahol különböző anyagokkal és technikákkal ismerkedtek az ünnepre készülődve. A Városháza által meghirdetett karácsonyfa-díszítésre csuhéból, tobozból, száraztésztából, filcből készült díszeket készítettünk, majd a karácsonyi vásáron kántáltak gyermekeink.

Az Újév köszöntése után farsangra készültünk, téltemetés, fonós jelenet, népi gyermekjátékok az óvónőkkel voltak az ünneplés fontosabb alkotóelemei, de hagyományos maszkabált is tartottak a kisebbek. Gyertyaszentelő Boldogasszony napján gyertyát is merítettünk, mindenki maga készítette, díszítette tűlevelekkel, magocskákkal, kedve szerint.

Húsvétra készülve a gyermekek tojást festettek, búzát ültettek, locsoló verset tanultak. A Kipi-kopi Napközi Otthon meghívására húsvéti játszóházban vettek részt a nagycsoportosaink, ahol ismét különböző anyagokkal és technikákkal ismerkedtek az ünnepre készülődve. Szent György napját népi gyermekjátékok játszásával elevenítettük fel.

Anyák napján, csoportonként változó módon fogadták az édesanyákat: ölbeli játékok anyákkal közösen a kicsiknél, a középsősök és nagyok nyílt napon, egyénenként adták át a saját készítésű ajándékaikat, verssel, énekkel kísérve. A nagycsoportosok a szomszédságunkban otthont adó Nyugdíjas klub női tagjainak is készítettek ajándékot, a nénik legnagyobb örömére.

A Gyermeknap megszervezésekor is a néphagyomány-éltetés volt a legfontosabb szempont, így az idén is népi gyermekjátékokat, mozgásos játékokat játszottunk közösen, és egy óvónénikből álló együttes énekes – mondókás koncertjét hallgathattuk, táncolhattuk végig az udvaron, ragyogó időben.

Az évzárót már évek óta úgy szervezzük meg, hogy minden csoport igyekszik a tanév alatt felhalmozott népi gyermekjátékokból, néptáncokból összeállítani egy csokorra valót, ezt gazdagítja a nagycsoportosok lakodalmas, szüreti- vagy pünkösdölő játéka. Zárásként pedig elbúcsúztatjuk, feltarisznyáljuk az iskolába menőket.

A továbbképzések területén elért eredmények:

  • 8. alkalommal vettünk részt, 5 óvónővel a Szentendrén megszervezett Teréz-napi, hagyományos őszi találkozón, a NÓE és a SZONÉK közös szervezésében. A Bimbó utcai Óvoda mellett most közelebbről is megismerkedhettünk a Püspökmajori óvodával is, hiszen a kézművesedést az udvarhelyi 7 óvónőből álló kis csapatunk itt gyakorolhatta. Ugyan is, mint minden alkalommal, most is magunkkal vittünk 3 óvónőt a Kipi-kopi Napközi Otthonból.
  • 12. alkalommal vettünk részt a NÓE által szervezett tavaszi találkozón, amelynek idén Edelény adott otthont. Idén 18 résztvevővel, a város majdnem minden óvodájából volt jelentkező, köszönhetően a Polgármesteri Hivatal, a NÓE támogatásának és a képzés népszerűsítésének-népszerűségének.
  • A Hargita megyei Apáczai Csere János Pedagógusok Háza és a szombatfalvi tagóvodánk szervezésében zajlott az V. Bútorfestő képzés óvónőknek, amelyben 4 egyesületi tagunk vett részt, Székelyudvarhelyen és a Máréfalvi völgyben
  • Intézményünk a X. Néphagyományőrző Óvodapedagógusok Képzését szervezte meg Székelyudvarhelyen, melyre az eddigi legnagyobb létszámban vettek részt hazai és anyaországi óvónők, szám szerint 300-an. A kerek évszám alkalmából rendhagyó módon a délutáni műhelymunkákat az óvodánk udvarán tartottuk. Partnerünk a Hargita Megyei Tanfelügyelőség és a Polgármesteri Hivatal volt.

 

Egyedi kezdeményezések:

  • Évek óta szeptembertől kezdődően a gyermekek választható „tantárgyként” néptánc oktatásában részesülnek, amely programot a Hargita Megyei Tanfelügyelőség láttamozta, és szakemberek- néptáncosok-segítségével valósítunk meg minden évben, a szülők anyagi hozzájárulásával. Ugyanakkor hetente mi, óvónők is néptáncolunk, népdalokat tanulunk ugyanazon néptáncoktatók, Boros Béla és Boros Hilda vezetésével, akik a Gereben Néptáncegyüttes oktatói. Ez a tevékenységünk is hozzájárul a képzésünk alkalmával előadott kis műsor megalapozásához.
  • Az év során udvarhelyszéki varrottasokat készítettünk, nemcsak az értékek megőrzése céljából, hanem azért is, hogy egy-egy látogatásunk során meg tudjuk ajándékozni saját munkánkkal a vendégfogadókat.
  • Néhány éve Kézműves napokat szervezünk, amelyre nemcsak a gyermekeket, szüleiket látjuk szívesen a kézműves technikák elsajátítása végett, hanem a város többi óvodáiból is meghívunk 2-3 gyermeket. Az elkészült munkák kiállítására óvodánkban kerül sor, időnként a szakmai napunk helyszínét ékesíti. A szükséges anyagot pályázati alapokból fedezzük.
  • X. néphagyományőrző kiadványunkat is összeállítottuk a képzésünk alkalmából, amelyet szintén minden résztvevő ajándékba kapott, és amelyben nemcsak a témával kapcsolatos előadások, vagy vázlata található, hanem a gyermekek műsora és más udvarhelyi óvoda szakmai írásos anyaga is. Az évforduló tiszteletére agyag érmét terveztettünk és készíttettünk mindenkinek ajándékba, és merített papírra nyomtatott köszönőlevéllel próbáltuk kifejezni hálánkat, a tevékenységünket hathatósan, önzetlenül támogató személyeknek, szervezeteknek.

 

Egyéb:

  • Intézményünket támogató egyesületünk több sikeres pályázatot tudhat maga mögött, amelyek nagy része a néphagyomány éltetését szolgálják, anyagi hátteret biztosítva ezek számára, mint pl. kézműves napok, hagyományőrző képzés, szakmai kiadvány nyomdai munkálatai, képzéseken való részvétel, néptáncoktatás, székelyruha vásárlás a gyermekeknek, stb.
  • Az óvoda udvarán a Polgármesteri Hivatal segítségével sikerült kialakítani egy födött részt, ahol zavartalanul lehet alkotni, rajzolni, kézműveskedni. Ezzel is egy régi álmunk vált valóra. Ennek folytatása lenne egy sütőkemence felépítése, amelyre kitartóan pályázunk.
  • Óvodánk és egyesületünk ezen tevékenységei gyakran pozitív visszhangra találnak az írott és az elektronikus sajtóban.

 

Bunta Gyöngyi                                                                     Kovács Tímea

Óvodavezető                                                                         Egyesületi elnök

Székelyudvarhely, 2016 augusztus havanapsugar-napkoziotthon

NAPSUGÁR” NAPKÖZI OTTHON
535600   Székelyudvarhely
Bethlen Gábor u. 10 sz. Tel/fax:0040266-212383