Szent László Óvoda és Bölcsőde

Mester Óvodánk hitvallása:
”A múltunk a jelenünk, a jövőnk!”

Célunk:

A múlt, a természet felfedeztetése, éltetése az életkori sajátosságoknak megfelelően. A környezet, a haza iránti szeretet érzésének megalapozása,
értékeinek megbecsülése, magyarságtudat erősítése. A gyermekek aktív tevékenykedtetéssel, tapasztalatszerzéssel párosuló tevékenységek részesei
lehessenek.

<< 2016/17-es tanév beszámolója

A helyi nevelési program rövid bemutatása, és az eddigi beválási eredmények


1994-től óvodai néphagyomány ápoló munkakörben alkottuk, gyűjtöttük és rendszereztük az anyagot. Látva a népszokások összefüggését a természettel, a természeti és társadalmi környezettel a helyi programunkat „Néphagyomány-ápolás és környezet megismerése – óvása” elnevezéssel vezettük be  1999-ben.
Így 1999 szeptemberében mindenki egységesen ezzel kezdte a nevelést. Annak ellenére, hogy már gyakorlati tapasztalatunk is volt, sok-sok tanácstalansággal találtuk szembe magunkat. Ezért 2000-2002-ben szokás és szabályrendszert, módszertani segédanyagot készítettünk. Továbbképzésekkel, önképzésekkel igyekeztünk és igyekszünk képezni magunkat, hogy ezt a programot minél hitelesebben tudjuk a gyakorlatban átadni a gyermekeknek, szülőknek és minden érdeklődőnek. Folyamatosan elemezzük, értékeljük a programunkat és korrigáljuk a hibáinkat.

Az intézmény szakmai tevékenysége a néphagyomány éltetés területén

• A mi óvodánk 2003-ban már felvállalta a Néphagyományőrző Óvodapedagógusok Országos találkozójának megrendezését.
Leírom őszintén, nem volt egyszerű feladat, egy kis faluban megszervezni. Abból a szempontból úttörők voltunk, hogy egy kis faluban „egy tanyán” összekovácsoljuk a lelkes csapatot.

• Nagyon büszkék vagyunk, hogy 2013-ban házigazdái voltunk az Óvodapedagógusok „ Határtalanul” nemzetközi találkozónak. Szent György napi vásárunkon a táj jellemzőket a helyi sajátosságokat igyekeztünk feltárni. A rendezvény első helyszíne Jászszentlászló volt, majd a Kishegyes. A minőségi kérdőívek alapján jónak ítélték a kollégák és emlékezetes maradt az óvónők döntő többségében.

• 2015 – től A „Pünkösdi vásárunk” – jó gyakorlattá vált, amelyre folyamatosan várjuk az érdeklődőket. A 2016 – os évben temesvári kolléganők, jakabszállásiak és a kecskeméti óvónőképzősök nyilvánítottak érdeklődést a jó gyakorlatunk iránt.

• A magyar határon túllépve már évek óta testvér óvodákkal működtetjük a kapcsolattartást, az idei évben is folytattuk, minőségileg javítottuk. ( 2007-ben a Temesvári 3. sz óvoda nevelőtestületével, majd 2008-ban a Délvidéki Óvodapedagógusok Egyesületével, 2012-ben pedig a székelyudvarhelyi Kipi – Kopi óvodával írtunk alá partnerműködési szerződést.) Azóta kölcsönösen látogatjuk egymás kijelölt rendezvényeit és szakmai tapasztalatcserét folytatunk.

A jászszentlászlói falu életébe
gyermekekkel, szülőkkel, kollégákkal aktívan bekapcsolódunk

• falunapon – népi játékokkal ismertettük a gyerekeket, „ Szent Lászlós” dramatikus játékot játszottunk

• adventkor – adventi vásárt tartottunk, kántáló játékot játszottunk

• szüreti felvonuláson – szüretelő játékot játszottunk

• majális – közös tevékenységek a szülőkkel, érdeklődőkkel

• 2014 óta minden évben Sándor napjához kapcsolódóan „ Szomszédoló” tehetséggondozó dramatikus játékdélelőttöt tartunk. Az idei évben 2016 – ban, a vajdasági Magyarkanizsa óvodásai is felléptek. A tartalmas, közösségépítő, tehetséggondozó programot hagyománnyá fejlesztettük.

További terveink:

1. Néprajzi, néphagyományos ismeretek tovább bővítése, gyakorlati munkánk csiszolása, az eddig elért szakmai –baráti közösségek megtartása, bővítése

2. A 60 órás akkreditált képzést még a dél – alföldi térségben újra indítani

3. a Kecskeméti Óvó – Tanítóképzővel tovább bővíteni a kapcsolatot és gyakorló intézménnyé tenni az óvodánkat

4. A határon túli érdeklődő magyar óvónők táborát növelni és további programokat szervezni.

5. Jelenleg megvalósulni látszik 4 óvoda partneri projektje, / Vajdasági, Kárpátaljai, Temesvári és jászszentlászlói – reméljük, hogy közös munkánk
eredményes lesz.

Az intézmény nevében megköszönöm a méltó elismerést, hogy ehhez méltóak legyünk a fent felsorolt dolgokat tettük és kívánjuk még tenni, szervezni.

Jászszentlászló, 2016. 08. 16

Csuri Ferencné

Intézményvezető