Püspökmajor ltp.-i Néphagyományőrző Mester Óvoda – Szentendre

<< Beszámoló a 2016/2017–es tanévről

Immár évek óta része a néphagyományt éltető nevelőmunkánknak az öt csoportot megmozgató, óvoda szintű programok, játékok összeállítása és megvalósítása. Közös játékainkban a gyerekek megfigyelhetik a hagyományos női és férfimunkákat, a felnőttek viselkedését, ami természetesen követendő mintát jelent számukra. Óvodásaink a játékok során széleskörű ismeretekhez, értékes tapasztalatokhoz jutnak. Egyéni fejlettségüknek megfelelően, aktívan, cselekvően vesznek részt, az életkorukhoz igazodó, változatos tevékenységekben.

Ősszel a hagyományos szüreti játékunkkal nyitottuk meg közös játékaink sorát. Mustot készítettünk, majd a munka végeztével, jól megérdemelt „jutalomként” el is fogyasztottuk. Ezután közösen csőszös, szürethez kapcsolódó játékokat játszottunk az óvoda udvarán.

Mihály-napi vásári játékunk sajnos nem az elképzeléseink szerint alakult. Egész nap esett az eső, így a hatalmas udvarunk helyett, a tornateremben tudtuk a vásári hangulatot felidézni, a csoportokban pedig a portékákat árusítani a gyerekekkel. A szűk hely miatt, az érdeklődő szülők egy része egyszerre nem is fért be a terembe. Szomorúak voltunk, hogy az eső, a Márkus Színház, az eseményhez kapcsolódó vásári komédiáját is elmosta.

Az Országos Teréz napi találkozó lebonyolításának az idén is aktív résztvevői voltunk. A szokásosnál is nagyobb izgalommal készültünk erre a napra, hiszen a megszokottól eltérően, a délelőtt folyamán a találkozó résztvevői közül, közel 150, a néphagyományok iránt érdeklődő kollégát láthattunk vendégül óvodánkban. Nagy örömünkre szolgált, hogy óvodánk bemutatása mellett, a délelőtti kézműveskedések közben, alkalom nyílt kötetlen beszélgetésekre, ötletek átadására is.

Délután, a Bimbó úti óvodásokkal karöltve, játszottuk el: a „Ma szitálok, holnap sütök – az elvetett magtól a kenyérig” című közös játékunkat a szentendrei Skanzenben.

Néhány kedves szülő is segítette ezen a napon a munkánkat. Felemelő érzés volt számunkra, hogy egyikük, a találkozó kapcsán késztetést érzett arra, hogy leírja gondolatait. Másnap egy levelet adott át nekünk, melyben leírta, hogy milyen nagyra értékeli az óvodánkban folyó mindennapi nevelőmunkát, a hagyományok éltetését, a sok közös, családias programot, ami jellemzi óvodánkat. Boldog és büszke arra, hogy hozzánk járhat a kislánya.

November végén a szülőkkel közösen, egy munkadélután keretében természetes anyagokból, adventi koszorúkat, karácsonyi ajtódíszeket készítettünk.

Minden csoportban megismerték a gyerekek Miklós püspök legendáját. A püspök érkezését közösen vártuk az óvodánk tornatermében, mi óvónők pedig a „Mikulás kesztyűje” című bábelőadással örvendeztettük meg a gyerekeket. Természetesen Miklós püspök a csoportokba is bement a gyerekekhez, ahol minden kis óvodás megkapta tőle az ajándékát.

Hagyományainkhoz híven, Luca napján felelevenítettük az ehhez a naphoz fűződő népszokásokat: búzát ültettünk és az egész óvodából összeverbuválódott fiúk csapatával minden csoportba elmentünk „kottyolni”.

December második vasárnapján, a szentendrei evangélikus templom előtti téren, pásztorjátékot játszottunk óvodánk nagycsoportosaival.

December végén minden csoport közös ünneplésre hívta a családokat, melynek fénypontja a gyerekek karácsonyi népszokásokat felelevenítő játéka volt.

Vízkeresztkor a SZÓNÉK tagjaival és több hagyományt éltető óvoda gyermekeivel közösen, a háromkirály-járás népszokásait elevenítettük fel Szentendre belvárosában.

A farsang, ebben az évben is két napon át tartott nálunk: az óvoda udvarán eljátszottuk a szülőknek a „Téltemető” farsangi játékunkat. A gyerekek nagy izgalommal vettek részt a szalmabábok elkészítésében. Óvodások és felnőttek egyaránt élvezték, hogy minden „rosszat”, betegséget a telet jelképező bábokra aggathatunk, majd rigmusok, „varázslások” mondogatása közben elégethettük őket az óvodánk udvarán.

A következő napon óvodásaink jelmezekbe öltöztek és büszkén mutatták meg magukat minden csoportban, ahol vendégül láttuk őket és kedvük szerint táncolhattak, mulathattak is. A csoportokban, immár hagyományosan, meglepetés játékokkal, mesedramatizálásokkal kedveskedtek az óvó nénik a gyerekeknek.

Februárban, a „Néphagyomány éltetés az óvodai nevelésben” akkreditált képzésen résztvevő kolléganőknek játszottuk el nagy sikerrel a böjti játékokból összeállított játékfűzésünket.

A március 15.-i ünnepségünkön, az idén is különleges élmény részesei lehettünk. Egy kedves szülő személyében „valódi lovas huszár”, gyönyörű korhű viseletben, lóháton érkezett óvodánk udvarára. A lovas bemutató után, Ő toborozta és tette próbára óvodás legényeinket, énekeltette lányainkat.

Húsvétra a lányok berzselt tojásokkal, a legények locsoló versekkel, vizes vödrökkel készültek és persze izgatottan keresték a „nyuszi” által elrejtett ajándékokat a patak partján, illetve az óvoda udvarán.

Anyák napján, hagyományainkhoz híven, minden csoport közös kirándulásra hívta az édesanyákat. A gyerekek ezen a szép napon köszöntötték az ünnepelteket és átadták gyönyörű ajándékaikat, a szülők nagy örömére.

Május első vasárnapján, a Szentendre belvárosában, a Dumtsa Korzó fesztivál rendezvényén tavaszköszöntő játékot mutattunk be óvodánk nagycsoportosaival az érdeklődő közönségnek.

Az évzáróra, az iskolába készülő gyermekek búcsúztatójára minden csoport más-más játékkal készült. Szent György napi állatkihajtós, malmos, férfi- női munkákhoz és füvekhez, virágokhoz kapcsolódó játékokat keltettek életre a csoportok.

Óvodánkban kedves hagyomány, hogy az iskolába készülő gyerekek megszövik, vagy nemezeléssel készítik el a saját tarisznyájukat. Az idén is minden iskolába készülő gyermek gyönyörű tarisznyát készített magának.

A fentieken kívül, a csoportokban az évszakokhoz, a jeles napokhoz kapcsolódó, hagyományokat felelevenítő játékokat játszottunk, a tevékenységekhez illő kézműveskedésekben vehettek részt a gyerekek. Ezek egy részét láthatták az érdeklődő szülők is.

Néphagyományt éltető munkánk részeként az idén is minden csoport többször ellátogatott a Skanzenbe, ahol a csoportok éves tervéhez igazodva, különböző múzeumpedagógiai foglalkozásokon is részt vettek óvodásaink.

Nagy örömünkre, ebben az évben is, heti rendszerességgel része volt csoportjaink életének a néptánc, Melich Krisztina néptánc oktató vezetésével.

Úgy érezzük, hogy ismét egy sikeres, változatos programokban gazdag, szakmai kihívásokban bővelkedő nevelési évet hagyhatunk magunk mögött.

Szentendre, 2016. június 30.

Magyariné Miskolczi Ildikó
Püspökmajor ltp.-i Néphagyományőrző
Mester Óvoda vezetője