MPT jubileumi emlékév

A MAGYAR PEDAGÓGIAI TÁRSASÁG, hazánk egyik legnagyobb létszámú civil szervezete (2400fő), 2016-ban ünnepelte megalakulásának 125. évfordulóját.

A pedagógiai gyakorlatot művelőket és a művelődést közvetítőket tömörítő szakmai szervezet, a méltó megemlékezés jegyében jubileumi emlékévet szervezett.

Az emlékév célja: az elődök elkötelezettségéhez méltóan, a pedagógus szakma önbecsülésének, korszerű identitásának, szakmai önszerveződéseinek, valamint  a neveléstudományi kutatások és a nevelés-oktatási intézmények kapcsolódási gyakorlatának erősítése.

Az egész éven átívelő, országosan változó helyszíneken szervezett programok sora valamennyi szakosztály (33) tevékenységére hatással volt. A szakmai rendezvények, konferenciák, kiállítások szervezésével, a jubileumi kiadványok megjelentetésével a Társaság ráirányította a figyelmet  szakosztályainak széleskörű aktivitására, felkeltette az érintett szakmabeliek érdeklődését.

A rendezvényeken sor került nagy pedagógus egyéniségek felidézésére is, többek között  Karácsony Sándor, Kiss Áron, Kiss Árpád, Lóránd Ferenc pedagógiai munkásságára emlékeztek. Az „Abszolút pedagógusok” előadás-beszélgetés sorozat Burchard-Bélaváry Erzsébet óvónői munkásságának állított emléket. (A felsőfokú képzés beindítása idején, az 1959-ben indult Kecskeméti Felsőfokú Óvónőképző első igazgatója.)

A rendezvénysorozatot gazdagította a 0-8 éves korú gyermekek nevelőit tömörítő Kisgyermeknevelési Szakosztály a Játék világnapja alkalmából tett felhívása, amelyhez több óvoda csatlakozott. Az Játsszunk Mindannyian Játéknap óvodák által jelzett programjaiban a népi játékok hangsúlyos szerepet kaptak.

Az ünnepi rendezvények záró konferenciájának témája: A pedagógia új dimenziói. Az előadók izgalmas, minden pedagógust érintő témákat„feszegettek”:  – a ma gyermekéhez igazodó nevelés,  – a pedagógia kultúrája, – a természetes pedagógia, – a művészeti nevelés…  kérdéseit. A konferencia fővédnöke és egyik támogatója Sólyom László egykori köztársasági elnök volt. (Még támogatók: NEA Új Nemzedékek Jövőjéért Kollégium, Bp.VII.ker. Erzsébetvárosi Önkormányzata.)

Az emlékév színvonalas gálaműsorral és ünnepi testületi üléssel zárult. (Közreműködők, a teljesség igénye nélkül: Újpesti Bölcsődék Kórusa, Szabolcsi Bence Zeneiskola és a Fóti Népművészeti Szakközépiskola növendékei, a Garabonciás Együttes, a Bp. Szlovák Iskola Táncegyüttes, a balassagyarmati Csalogató Együttes…)

A Magyar Pedagógiai Társaság jubileumi év tiszteletére egy összegző tanulmánykötetet is megjelentetett: Méltón a 125 évhez.

Rövid híradásom szolgáljon figyelemfelhívásul.

Ennek a szervezetnek, a Kisgyermeknevelési Szakosztály megalakulásánál (1967.) szakmánk neves elődei az alapítók között voltak: Hermann Alice, Szabadi Ilona, a későbbiekben aktív támogatóként a közreműködők között voltak: Bakonyiné Vince Ágnes. B. Méhes Vera, Forrai Katalin, Keresztúri Ferencné…

„Azért vagyunk a világon, hogy otthon legyünk benne.” (Tamási Áron)

Gödöllő, 2017. januárjában
Faust Dezsőné Erika