ettemszolot

„Ettem szőlőt, most érik…“

Összefoglaló a Gombai Gólyafészek Óvoda 2017. évi szüreti vigasságáról

A hagyományaink tiszteletére és szeretetére való nevelés kiemelt szerepet kap óvodánk programjában, ennek megfelelően az évkör ünnepei és jeles napjai szerint tervezzük és szervezzük éves programjainkat, például a szüretet és az azt követő szüreti vigasságot.

Véleményünk szerint gyermekeink leginkább cselekvéses úton tudnak megismerkedni a hagyományokkal, ezért játékos tapasztalatszerzési lehetőségeket nyújtunk óvodásaink számára, amelyek során lehetőségük nyílik hagyományaink megismerésére, megszeretésére.

A szüreti vigasságot megelőző hetekben óvodánk csoportjai megismerkedtek a betakarítási és a szüreti munkálatokkal.  A gyerekeknek alkalmuk volt burgonyát szedni, kukoricát törni, később szőlészetben vagy éppen családi ház szőlőültetvényében próbálhatták ki többek között a szőlőszüretelést, szőlőtaposást illetve sutulást. Ezen munkálatokat fotókon örökítettük meg, majd a csoportok faliújságain kiállítottuk a képeket – így a szülőknek is alkalmuk nyílt megtekinteni, milyen szorgosan munkálkodtak gyermekeik.

Községünk egyetlen megmaradt és még élő hagyománya a szüreti felvonulás, amit mindenképpen szeretnénk a gyermekek számára tovább adni. Így, óvodánk szokásához híven megrendeztük a gyerekek szüreti felvonulását és vigasságát. Ennek megfelelően felöltöttük népi ruháinkat, és zenekari kísérettel felvonultunk a falu főterén, ahol érdeklődő családtagok és falubeliek vártak ránk. Idén meghívást kaptunk az általános iskolába is, amelynek udvarán már kíváncsian vártak bennünket az iskolások, hogy megtekintsék óvodásaink szüreti menetét.

A felvonulást követően a Kenyeres-kertben megálltunk körjátékozni és táncolni, miközben Erdélyi László zenekara húzta kedvenc szüreti nótáinkat. A gyerekek nagy örömére felbukkant a maskarába bújt táncoló medve és az őt kísérő legény is, s míg egyesek integettek a mackónak, addig mások meg is ölelgették. A mulatság után visszatértünk óvodánkba, ahol a gyerekek részt vehettek a zenekar hangszerbemutatóján, játszhattak az udvarra helyezett népi játékokkal, és különféle őszi gyümölcsöket, frissen préselt mustot kóstolhattak.

Szüreti vigasságunk egyben szakmai nap is volt, ennek megfelelően meghívtuk a környékbeli óvodák pedagógusait, hogy tartsanak velünk ezen a napon. Lehetőségük volt a felvonuláson részt venni, a gyermekek körjátéka során szüreti dalokat tanulni, egyes tánclépéseket elsajátítani. A felvonulás után kipróbálhatták népi játékainkat, megtekinthették a szüreti munkálatokat, valamint kézműves tevékenységeken (szüreti kendő készítése szögnyomdával, bujdos rózsa készítése, szőlőszem nemezelés) vehettek részt. Bízunk abban, hogy ezen az alkalmon pozitív élményekkel és olyan ötletekkel gazdagodtak vendégeink, amelyeket pedagógiai munkájuk során később hasznosítani tudnak.