Köszönet Erdély „szerelmesének”

Egyesületünk 2016. május 19-22 székelyudvarhelyi látogatása kapcsán

„Tekintetem szárnyat repesve bontott,
Átöleltem a hullám-horizontot
S tetőit, többet száznál és ezernél –
S titokzatos szót mondtam akkor: Erdély”

Ahogyan Kertész József – „átkelvén a Királyhágón, ahol is az igazi Erdély kezdődik” – elmondja ezeket a verssorokat, minden Őt hallgató megérzi Erdély-ország iránt érzett tiszta hitét, szeretetét, hűségét.

Ez az egyéniségéből sugárzó elköteleződés, megszállottság mindnyájunkat megérintett. Nyitottá, befogadóvá tett, nemcsak Erdély lélegzetelállító tájai, hanem az általa megismert igaz hitet árasztó, lenyűgöző emberei iránt is.

A székelyudvarhelyi Napsugár Óvoda – Napsugár Egyesület jubileumi Néphagyományőrző Óvodapedagógusok Képzésé-re szervezett látogatás több volt, mint egy tanulmányút, több mint egy kirándulás.

Mi, akik már többször vettünk részt az Egyesület tagjai részére szervezett kirándulásokon, újra megtapasztaltuk: Józsefet minden alkalommal az a vágy vezérli, hogy az általa „vezetettek” is megéljék azokat a meghatározó élményeket, amelyeket Ő már felfedezése során többször is megélt. A helyhez, alkalomhoz illő versek, idézetek, történetek elmondásával a látottak, hallottak még mélyebb nyomokat hagytak bennünk.

Az átgondolt szervezés által – a székelyudvarhelyi szakmai program mellett – olyan nevezetes helyeken járhattunk, ahol rádöbbenhettünk: közös a nyelvünk, közös a történelmünk, otthon vagyunk. Nagyvárad, Szejke-fürdő, Farkaslaka, Korond, Parajd, Szováta, Vármező, Segesvár, Déva, Nagyszeben, Arad, így felsorolva ezek „csak” helységnevek, de amit ott megéltünk együtt, Mindnyájunk életében meghatározó élménnyé váltak. (Böjte Csaba nemes küldetésének helyszínén meghallgatva a gyermekmentő szervezet létrejöttét, József kezdeményezésére csoportunk 50.000Ft-t adományozott, a Budavári Óvodák, Lovas úti Tagóvodájának adományai mellett.)

Ezt az Erdély iránti szeretetet megerősítő élményeket van, aki először élte meg, van, aki többedjére, egy biztos: feledhetetlenek és újabb felfedezőutakra serkentenek. A kirándulás során nyújtott tanácsai, nekünk, „járatlanoknak” a jövőben is segítséget jelentenek.

Mindezek mellett dícséretes, hogy minden évben íratlan kötelességének érzi a tanulmányút megszervezését. A székelyudvarhelyi óvónők látogatásának viszonzásán túl, fontosnak tartja az Egyesületünk által teremtett értékek, a hagyományőrző és éltető szellemiség „hirdetését”, továbbadását is. Köszönjük, és továbbra is számítunk Rád!

Köszönöm, hogy megadatott Egyesületünk 10. erdélyi kirándulásának örömteli élménye, visszaemlékezve büszkeséggel tölt el, hogy részese lehettem.

Biztos vagyok benne, hogy a közösséggé formálódott csapat – a tatai testülettel az élen – szívmelengető élményekkel, érzelmi feltöltődéssel, a közös dalolásaink emlékével (van mit csiszolódnunk!), hasonló meghatározó érzésekkel tért haza.

Elismeréssel adózom Kertész József önzetlen, fáradhatatlan szervezőmunkája, alázatát sugárzó program-összeállításai iránt. (Meggyőződésem, hogy ehhez elkötelezett Társától, Papp Kornéliától a jövőben is megkapja a megértést és támogatást, amit mi is köszönünk.)

A további szervezésekhez, a türelemmel végzett hittel teli „idegenvezetői” tevékenységéhez jó egészséget, derüs jókedvet kívánok.

Tisztelettel és szeretettel:
Faust Dezsőné Erika
2016.május 23. Pünkösd havában