szekeres-erzsebet-textilmuvesz-atvette-a-benedek-elek-emlekermet

EGY NEMES AJÁNDÉKOZÁS EMLÉKÉRE

„Mi hasznom benne? – nem kérdezem,
Csak ültetek a jövő nemzedékének.”
(Benedek Elek: Egy öreg faültető éneke)

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara egyedülálló ajándékot kapott Szekeres Erzsébet Arany Medál-díjas gödöllői textilművésztől. A Művész kimondatlanul is Elek apó idézett gondolatával azonosult, amikor a Benedek Elek mesékhez készített grafikáit, a Benedek Elek Pedagógiai Karnak ajándékozta.

A Művész emberi nagyságát mutatja az a nemes gondolat, hogy az életében létrehozott alkotásokat (grafikák, szövött textil- és porcelán-gyönggyel díszített varrott textil faliképek, kesztyűbábok, babák) olyan helyekre adományozza, ahol az adományozott alkotásokból a jövő nemzedéke, a gyermekek, a fiatalok, a leendő nevelők szellemileg gyarapodnak. Ajándékozott alkotásai közintézményekben, könyvtárakban, iskolákban, óvodákban, templomokban találhatóak. Büszkén emlékezik Édesanyjára, példaképére, akitől a textil faliképek alkotásához kapott ihletet és megerősítést. Fontosnak tartja felidézni Mészáros Emőke felkérését is, amikor a Dr. Mészáros Vincéné – a pedagógiai bábjáték neves egyénisége – által írt Parancskirály c. meséhez elkészített bábok adták az inspirációt a további bábkészítéshez.

Jelen esetben az ajándék tartalma, a Kairos Kiadó által megjelentetett Mese, mese, meskete, minden hétre egy mese és a Tűzmadár c. mesekönyvekben, a Művész által megjelenített meseillusztrációinak eredeti képei (79db), valamint az általa készített textil kesztyűbábok és rongybabák.
Az adományozást megelőzte az a többéves kapcsolat, amely Dr. Székely Csaba a NYME Közgazdaságtudományi Karának dékánja (a Gödöllői Agrártudományi Egyetem volt rektora) kezdeményezésére indult, és amit Dr. Hartl Éva egyetemi docens, az Óvodapedagógiai Tanszék vezetője felkarolt.

Szekeres Erzsébet a soproni Brunszvik Teréz Nap alkalmával már harmadik alkalommal kapott felkérést képeinek bemutatására, egy-egy kiállítás megrendezésére.
Első alkalommal, a meseszőnyegeivel, kesztyűbábjaival és rongybabáival, a második alkalommal, a Tűzmadár c. mesekönyv grafikáival mutatkozott be.
A harmadik alkalommal – az idei évben – a Palacsintás király és az Aranypofácska (Fésüs Éva) c. mesekönyvek képeit állította ki.  Vetítéses előadásában Alkotó életút a mesék világában illusztrálta alkotásait. A szakmai nap témájához kapcsolódva bemutatta tanítványa Bada Márta festőművész tehetségének kibontakoztatását, ahogyan a”nagy-semmiből” kivált, s létrehozta egyedi színvilágú gazdag alkotásait.

Az ajándékozott alkotások a Pedagógiai Kar 2016. június 28-i diplomaosztó ünnepségére nyertek méltó elhelyezést.  A Kar az első emeleti, erre az alkalomra felújított nagy előadótermét biztosította, a meseképek szakszerű elhelyezéséhez. A kesztyűbábok, rongybabák, a tanterem előtt található aulában, az üveges vitrinekbe kerültek. Az állandó kiállítás Dr. Hartl Éva irányításával, a kar oktatói, a dékáni titkárság munkatársai, a technikai dolgozók, a hallgatók segítségével, továbbá az Universitas Kft. és a Tanulmányi Erdőgazdaság ZRT. támogatásával és a Művész közreműködésével jött létre.

E nevezetes napon a Pedagógiai Kar a Művész humánus cselekedetét, munkásságát Benedek Elek emlékérem kitüntetéssel méltatta.

Novemberben jelenik meg a harmadik Benedek Elek meséit tartalmazó mesekönyv, amelynek képeit a Művész szintén a Pedagógiai Karnak szándékozza ajándékozni. Az ajándékozás tényét Dr. Hartl Éva tanszékvezető megtiszteltetésnek veszi és ígéretet tett az alkotások méltó elhelyezésére, a kiállítási anyag megtekinthetőségére, nemcsak a leendő pedagógusok, hanem a gyermekek – a mesevilág legfogékonyabb befogadói – számára is.
Szekeres Erzsébet ajándékozásával elérte célját: alkotásai olyan helyre kerültek ahol teremtett művészi mesevilága a kis és nagy közösségeket szolgálja. Számára, alkotásainak méltó elhelyezése megnyugvást ad.

A megnyugvás most teljességet is jelent, a Művész alkotásai hazakerültek. Benedek Elek meseíró szellemiségét egymást erősítve élteti:
– a Benedek Elek nevét választó és viselő, kisgyermeknevelőket képző Pedagógiai Kar,
– a Kar épülete előtt álló Benedek Elek mementók: a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium támogatásával emelt Benedek Elek mellszobor, és a szoborral szemben található erdélyi kősziklából faragott, – Kányádi Sándor költő által kezdeményezett, támogatott és felavatott – Elek apó kútja,
– a Művész Benedek Elek meséihez készített lélekvarázsló grafikái.

„Mi hasznom benne? – nem kérdezem, Csak ültetek a jövő nemzedékének.”

Tisztelet az Ajándékozónak és a Befogadónak.

(Forrás: Szekeres Erzsébet textilművész
Foto: Internet:
-NYME Benedek Elek Pedagógiai Kar honlapja,
-Filipgabi).

Gödöllő, 2016. szeptember 10.
Faust Dezsőné
Brunszvik Teréz díjas óvodapedagógus

Szekeres Erzsébet textilművész átvette a Benedek Elek emlékérmet
Szekeres Erzsébet textilművész átvette a Benedek Elek emlékérmet

 

Szekeres Erzsébet textilművész
Szekeres Erzsébet textilművész