VII. TAVASZI TALÁLKOZÓ

2005. április 22 – 23. Szentes

A vizuális nevelés helye, szerepe az óvodai néphagyományápolásban

1.nap

Óvodások köszöntő játéka

Őskép – avagy a gyermek vizuális emlékezete és a népművészet – Láposi Terka néprajzkutató, játszóház vezető, Debrecen, Vojtina Bábszínház

A népi kultúra hagyományainak éltetése a vizuális, ábrázoló tevékenységek gyakorlatában – Faust Dezsőné Brunszvik Teréz-díjas óvónő

„Terülj, terülj asztalkám…” közös ebéd szentesi módra

Kapcsolódó programok: a helyszínen óvodások alkotásaiból kiállítás, szakkönyv-, játék-, kerámiavásár. A városban: a Koszta József Múzeum megtekintése, ismerkedés régi mesterségek művelőivel, látogatás egy fafaragó-, és egy bútorfestő kézműves mesternél. Óvodalátogatás, a vendégek csíramáléval kínálása. Szegváron a Malom és a Falumúzeum megtekintése.

Közös vacsora, néptánc bemutató, táncház.

  1. nap

Kútágasra szállott a sas” szentesi óvónők dalcsokra

Szekciókban mesterkedések, foglalatosságok: gyékényezés, csuhézás, vesszőből játékok, szövések, gyöngyfűzés, szögnyomdázás turai módra. Jeles napok jelképkészítő díszítései: tojás-, mézeskalács-, gyertya. Videofilmek megtekintése, elemzése.

Mesekönyv, rajzfilm, gyermekközösség – Jankovics Marcell író, rajzfilmtervező

Határontúli vendégeink tájékoztatója – Szőke Anna, a Vajdasági Óvodapedagógusok Egyesületének elnöke, Kishegyes, Bunta Gyöngyi óvodavezető, Székelyudvarhely.

Zárszó, közös ebéd