XXIII. Tavaszi találkozó „ Ki-ki életkorának megfelelő dologban forgolódjék”

XXIII. Tavaszi találkozó Esztergom

„ Ki-ki életkorának megfelelő dologban forgolódjék” (Szent István intelmeiből)

Múzeumpedagógiai foglalkozások a néphagyomány-éltető óvodai nevelésben

Kedves Mindnyájan!
2023.április 21-én óvodánk (Esztergomi Szentgyörgymezei Óvoda) szervezésével rendeztük meg a XXIII. Tavaszi Találkozót.
A szervezés egy évvel ezelőtt két napos programmal indult, majd az ősszel kialakult gazdasági helyzetben átgondoltuk a lehetőségeket és úgy gondoltuk ez okozhat nehézséget. Így átszerveztük egy naposra. Nyilván a szakmai rész prioritást élvezett, ezért sajnálattal, de az óvodalátogatást hagytuk el. Itt jegyzem meg, hogy bármikor, bárkit szívesen látunk és pótoljuk az elmaradást.
A találkozó témája a “Múzeumpedagógiai foglalkozások tartalmának beépítése az óvodai tevékenységekbe”.
Hálás feladat, hiszem Esztergomban sok a múzeum.
A délelőtti előadások előrevetítve foglalták össze a gyakorlati megvalósítást. Erről többnyire Szigethy Ildikó beszélt. Rengeteg település lehetőségeit foglalta össze. Óvodánk mesterpedagógusa, Ildikó az esztergomi múzeumok múzeumpedagógiai munkáját foglalta össze, gyakorlati példákkal, mesével, játékkal fűszerezve.
A három helyszín múzeumpedagógusai elég komoly ízelítővel segítették a szakmai munkánkat. Lehetőséget adva egy esetleges csoportos látogatásra Esztergomba. Jó volt ez még gondolatébresztőnek is, hogy saját óvodátok környezetében található múzeumokban is milyen megvalósítások jöhetnének szóba.
Rengeteg pozitív visszajelzés érkezett szóban és írásban egyaránt. A délutáni séta után elhangzott: “megvan a következő családi kirándulásunk helyszíne”, “Csodás ez a város”, “Örülünk, hogy itt lehettünk, sokat tanultunk”.
Ezúton is szeretnénk megköszönni a Mesteróvoda díjat. A városvezetés, Pázmány vezetése és a többi intézményvezető gratulált az egész programhoz. A szervezést és a program tartalmát
mindenki kiemelkedőnek véleményezte. Óvodánk dolgozói fáradtan, de élményekkel feltöltődve fejezték be a napot. Fantasztikus
csapatépítő jelentősége is volt a program szervezésének. Fél évet intenzíven készültünk, de minden perc megérte.
Szeretettel üdvözlök mindenkit!
Vargáné Németh Noémi-óvodavezető