XV. Néphagyományőrző Óvodapedagógusok képzése, Székelyudvarhely 2024.

  A XV. Néphagyományőrző Óvodapedagógusok Képzésére 2024. május 24-én Székelyudvarhelyen került sor.

Témája:

Keresztény szellemiség és hagyományaink őrzése, továbbéltetése az óvodában.

Az előadók a Csillagocska Alapítvány munkatársai, Nagyváradról Benedek Árpád zenepedagógus és néptáncoktató, Dobrai Júlia óvodapedagógus, Kabai Kitty, református lelkipásztor

Énekes játékaink típusai, és azok szerepe a szocializálódásban – Benedek Árpád (Akik 2023-ban ott voltak velünk, azok jól emlékeznek rá) előadása nem felolvasott volt, hanem daltanítással élővé tett, zenei játékaival nagyszerű élményt jelentett minden hallgatójának.

Ezután Kabai Kitti fiatal, református lelkipásztor beszélt gyakorlatáról a vallásos nevelésről. Csupa mosoly és derű áradt belőle.

Őt Dobrai Júlia óvodapedagógus követte. Beszélt, a váradi református óvodában folyó munkájáról, feladatairól.

Előadásaik után ők, hárman fogadták az udvarhelyi óvodából, a Margaréta csoport székely viseletbe öltözött óvodásait. Jézus mennybemenetele – Pünkösd címmel nyílt gyerekfoglalkozást tartottak. Valami egészen különleges élményben volt részünk. Árpád zenélt és énekeltetett. Kitti vezette a beszélgetést a gyerekekkel. Júlia pedig játszott énekelt velük. Nagyon felemelő volt. Látva, hallva sokunknak könnybe lábadt a szeme. Árpád természetesen bevont az énekekbe bennünket is.

Ebédszünet után a Benedek Elek Líceumban folytattuk kézműveskedés tevékenységekkel. Társ udvarhelyi óvodák óvónői vezették a posztó pünkösdi rózsa-, csipke koszorú-, nemez harangocska készítést és a gyertyamártást. Minden gyönyörű tevékenység a pünkösdhöz kapcsolódott.

A sokak által jól ismert Boros házaspár, Béla és Hilda népi gyermekjátékokkal alaposan megtáncoltattak bennünket. A záró értékeléskor adtam át az Ildikó által küldött ajándékokat. Remek napot állítottak össze a „Napsugarasok” Köszönjük.

Huszonöten vettünk részt a szakmai napunkon Sokatok hiányzott.

(Nem volt mindenki NÓE tag)

Mindőtöknek szép és pihentető nyarat kívánok szeretettel: Nelli és József