Kaláris 2023. június

Tartalom:

 1. Elnöki köszöntő – Szigethy Miklósné
 2. Egyesület pénzügyi beszámolója /Fodor Csilla/
 3. Tavaszi találkozó összefoglaló /Vargáné Németh Noémi/
 4. Székelyudvarhelyi szakmai nap /Kertész József beszámoló/
 5. Beszámoló Szomszédoló tehetségnapról / Faust Dezsőné/
 6. Mellékletek
 • MPT Kiáltvány,
 • Világjátékhoz kapcsolódás

Felhívás a 2024. évi XXIV. Tavaszi találkozó helyszínére

 Kedves Mindnyájan!

„…az élet savát, borsát munka adja, semmi más!” Ez a mondat a Parasztbiblia egyik történetének záró mondata. Én egy kicsit magunkra fordítanám, hogy a pedagógusi munka az egy olyan hivatás. ami az életünk sava-borsát jelenti! Miért gondolom ezt? Ha számba vesszük az elmúlt tanévet, mindnyájan úgy összegezhetjük, hogy minden nehézség, bizonytalanság, mondhatnám azt is, hogy reménytelenség ellenére tettük a dolgunkat! Mert a gyerekekkel való foglakozást nem lehet csak úgy letenni, félretolni, azt mondani, hogy én most nem törlöm meg az orrod, nem mesélek, nem játszok, nem vigasztalok, stb., mert mi hittel, szeretettel, odafigyeléssel végezzük a választott munkánkat, hivatásunkat! Jár e ezért megbecsülés?-nem tudom, de azt igen, hogy jó volt együtt lenni Esztergomban és örülni a házigazdák Mester Óvodai címének! Jó volt ismét eljutni Székelyudvarhelyre, hogy az általuk szervezett képzésen megerősítsenek bennünket, abban, hogy mennyire fontos a zenei anyanyelvünk fejlesztése! Szívből gratulálunk, Csuri Ferencné, Marikának a Brunszvik Teréz díjhoz, melyet munkája elismeréséért kapott. Pedagógusnap alkalmából, többen vehették át a 40 éves szolgálati érdemrendet, ami azt is jelezte, hogy a jövőben a nyugdíjas éveiket kezdik meg szeretteik körében, megérdemelten, hiszen több évtizedes munkájuk elismerése ez. Mind ezek a példák bizonyítják, hogy mit is jelen a „parasztbibliai” üzenet!

Hogyan kezdjük majd a következő tanévet? Nem az én tisztem erre válaszolni, de azt tudom, hogy bárhogyan is a találkozásra való igény megmarad, ősszel Szentendrén, a Teréz napon és tavaszra pedig várjuk a jelentkezését annak az óvodai közösségnek, aki az Egyesülettel együtt házigazdája lesz a XXIV. Tavaszi szakmai találkozónak!

Kívánunk minden egyesületi tagnak jó pihenést, jó egészséget! Maradjon meg a hitünk a választott hivatásunkban! Szeretettel,

A NÓE képviseletében, Szigethy Ildikó

ügyvezető elnök

Szentendre, 2023. június

 

Néphagyományőrző Óvodapedagógusok Egyesületének

pénzügyi beszámolója

2023.01.01-05.30.

 

Az egyesület 2023. kezdő egyenlege:4.822.855.Ft.

Az egyesület tagdíjakból befolyt összege: 313.000. Ft.

A esztergomi találkozó bevétele: 1.010.000.Ft.

Az egyesület találkozójának kiadásai: 1.025.000. Ft.

Egyéb kiadás – útiköltség, bank költség -: 54.024.Ft.

Jelenlegi egyenleg: 5.066.831.Ft.

Házi pénztár, készpénz: 462.500.

Gödöllő, 2023.05.30.

Fodor Csilla

 

Kedves Mindnyájan!

 

2023.április 21-én óvodánk (Esztergomi Szentgyörgymezei Óvoda) szervezésével rendeztük meg a XXIII. Tavaszi Találkozót.

A szervezés egy évvel ezelőtt két napos programmal indult, majd az ősszel kialakult gazdasági helyzetben átgondoltuk a lehetőségeket és úgy gondoltuk ez okozhat nehézséget. Így átszerveztük egy naposra. Nyilván a szakmai rész prioritást élvezett, ezért sajnálattal, de az óvodalátogatást hagytuk el. Itt jegyzem meg, hogy bármikor, bárkit szívesen látunk és pótoljuk az elmaradást.

A találkozó témája a “Múzeumpedagógiai foglalkozások tartalmának beépítése az óvodai tevékenységekbe”.

Hálás feladat, hiszem Esztergomban sok a múzeum.

A délelőtti előadások előrevetítve foglalták össze a gyakorlati megvalósítást. Erről többnyire Szigethy Ildikó beszélt. Rengeteg település lehetőségeit foglalta össze. Óvodánk mesterpedagógusa, Ildikó az esztergomi múzeumok múzeumpedagógiai munkáját foglalta össze. Példákat hallottunk Tőle a “témacím hogyanjára” ( ezt most nem tudtam szebben leírni).

A három helyszín múzeumpedagógusai elég komoly ízelítővel segítették a szakmai munkánkat. Lehetőséget adva egy esetleges csoportos látogatásra Esztergomba. Jó volt ez még gondolatébresztőnek is, hogy saját óvodátok környezetében található múzeumokban is milyen megvalósítások jöhetnének szóba.

Rengeteg pozitív visszajelzés érkezett szóban és írásban egyaránt. A délutáni séta után elhangzott “megvan a következő családi kirándulásunk helyszíne”. “Csodás ez a város.”. “Örülünk, hogy itt lehettünk, sokat tanultunk.”

 

Ezúton is szeretnénk megköszönni a Mesteróvoda díjat. A városvezetés, Pázmány vezetése és a többi intézményvezető gratulált az egész programhoz. A szervezést és a program tartalmát mindenki kiemelkedőnek véleményezte.

 

Óvodánk dolgozói fáradtan, de élményekkel feltöltődve fejezték be a napot. Fantasztikus csapatépítő jelentősége is volt a program szervezésének. Fél évet intenzíven készültünk, de minden perc megérte.

Várjuk a következő helyszínt.

Szeretettel üdvözlök mindenkit!

Vargáné Németh Noémi

 

Kedves Kalárist Olvasók!

Sok év kihagyása után újra közösen utaztunk Erdélybe a Székelyudvarhelyi Napsugár Óvoda továbbképzési napjára.

 1. május 12-ére, péntekre.

Több jelentkező kérésére, hogy csak egy nap szabadságot kelljen kivenni

Május 11-én, csütörtökön Szentendréről 13 órakor indultunk, majd

Budapestről, XIII. Váci úttól  13:30- kor. Monortól összesen huszonnégyen vettünk részt a három és félnapos utunkon.

Fésülködő szünet után Nagyváradon rövid Petőfi park és szobor, József Attila és Szent László szobor, valamint Kanonok sor látogatása után jót nyújtózkodva, egyből Udvarhelyre buszoztunk. Udvarhelyen két, már ismert panzióban szálltunk meg

 

12-én, pénteken 9:00 órától Székelyudvarhelyi Városházán és a Református kollégiumban, este az óvodájukban bonyolították képzési napjukat.

A nap részletes eseményei:

XIV. Néphagyományőrző óvodapedagógusok képzése

2023.05.12. Székelyudvarhely

8,30-9,30 Regisztráció

9,30-09,45 Megnyitó, köszöntő beszédek

09,45-10,45 Énekes játékaink az anyanyelvünk – dr. Benedek Árpád zene- és táncpedagógus, Partiumi Keresztény Egyetem – Tanársegéd Nagyvárad

10,45-11,45 A Jó Fonó Zsuzsika- mesés- táncos foglakozás Kinda Emese, Lukács Emőke, Popa Ildikó vezetésével, nagycsoportos gyerekekkel

(A Baczkamadarasi református kampusz Néphagyományőrző Mester Óvoda címet viselő Napsugár Óvodájának bemutatója)

11,45-12,15 Szünet

12,15-13,30 Népdalok az óvodában – Kászoniné Fejős Gabriella, református lelkész, népzenész

13,30-15,00 Ebédszünet

15,00-17,30 Műhelymunkák, kézműves tevékenységek

17,30-18,00 Záró fórum

19,00  Vacsora, népdaltanulás, Boros Béla és Boros Hilda néptáncoktatókkal táncház.

Igazi aktív nap volt, olyan előadókkal, akik óvodás gyermekek és óvónők oktató nevelői. Benedek Árpád nyitásként megénekeltette a 120 résztvevő óvónőt.

A „bújj, bújj zöldág” sok-sok változata egyszerre zengte be a nagy tanácstermet és érdekes mégis egybe csengett. Jó példát adva, hogy a szívből jövő éneklés lehet különböző mégis ugyanarról szól. Hogy nem dresszírozni kell a kis gyerekeket, hanem példát mutatva előénekelni, együtt énekelni velük.

Az óvodás gyerekekkel mesét együtt játszó, mesét megelevenítő három kedves bábos énekes nevelő az Erdélyi Hagyományok Háza munkatársai, próba nélküli bemutatója is remek volt a népviseletbe öltözött nagycsoportosokkal. A bekapcsolódó óvónőknek is újdonság volt.

Lehet, a dramatizált mese hosszúra nyúlt egy ilyen képzési napon, de nem fárasztotta ki az apró népet.

Fejős Gabriella, a második előadó fantasztikus magabiztossággal, (beéneklés, hangvilla nélkül,) tanított és énekeltetett meg mindannyiunkat az udvarhely-széki   népdalokra.

Ebéd után a református kollégium és gimnázium osztálytermeiben a Kipi-kopi óvoda óvónőivel közösen készültek a fűzfa sípok, népi festések, kenderbabák, amit minden képzésen részt vett óvónő hazatérve a saját csoportjának gyerekeivel is készíthet majd.

 

A vacsora előtt, közben és után élő népzenei aláfestéssel a már ismert Boros házaspár, Béla és Hilda vezetésével olyan szívet betöltő táncház kerekedett, amit csak ajánlani tudok minden óvónőnek. (Utazhatunk a nagyvilágban bárhova, láthatunk csodákat, de hogy az egy nemzet, magyarságunk örök értékei hol gazdagítanak bennünket, azt itt tőlük tanulhattuk és remélem adhatjuk majd tovább.

Számomra külön élmény volt még, hogy a nyugdíjba vonult Bunta Gyöngyi, meghívást kapott a napra. Velük és velünk volt újra egész nap. Remélem, hogy az általa készített háziszőttes tarisznya, amit Imolának és Kovács Tímeának nyújtott át a képzési nap elején, dagadni fog a következő években is a sok-sok néphagyományból táplálkozó értékkel.

13-a, szombat a kirándulás napja volt. Hargita, Csíksomlyói kegytemplom, fohász a sugaras Madonnánál. Csíkmadaras, Gáll Leventénél az erdélyi vendéglátás lehetőségeit hallgattuk és kölcsön kértünk, vásárolhattunk „egy kis kovászt”. Békás-szoros; Gyilkos tó természeti csodái után, Gyergyóditró, meglepetéseit bámulhattuk meg. Majd a Libáni úton a Zetelaki víztározó nyugalma nyugtatott. Egyéni vacsora Udvarhelyen zárta napunkat.

14-én vasárnap Kolozsvár városnézésébe beszorítottuk a Házsongrádi temetőt is.

21 óra körül érkeztünk Budapestre, majd Szentendrére.

Nagyon remélem, aki a megnövekedett költségeket vállalta és velünk utazott, nem bánta meg, és csak gazdagodott a megtapasztalt élményekkel.

Hálát adva a Fennvalónak, hogy tenyerén hordozott Bennünket: Kertész József és Papp Nelli

 

 

 

 

A jászszentlászlói  SZOMSZÉDOLÓ dramatikus játéknap.

 

Csuriné Marika,  a testületével 10 éve gondolt egy “merészet”, amely mára szemléletformáló erővé vált a kistérségi óvodák körében. A hagyományaink átörökítése jegyében szervezett játéknapra idén az alábbi településekről érkeztek óvodai csoportok: Bugac, Kiskunmajsa (Szent Gellért Katolikus Óvoda, Napsugár Óvoda két csoporttal), Petőfiszállás, Szank. Természetesen,  a Házigazdák óvodásainak citerázó játékával indult a délelőtt, majd a Hencidától Boncidáig falucsúfoló játékukkal zárult.

 

Mesedramatizációkat, jeles napi és mindennapi – tájjellegű, jász – népszokásokat felelevenítő játékokat láthattunk. Ezt külön azért emelem ki, mert tudatossá vált a helyi szokások kutatása, a beilleszthetőség életkor-követő módjának a megtalálása. A falucsúfoló “vetélkedő” játékot nagy vidámsággal játszották,  ahogyan a kanászok állatkihajtás utáni botos tánca, játéka is örömöt sugárzott  Meghatóan szép volt, amikor a kis kerekesszékes pünkösdi királynőt magasba emelték az “Ekkora legyen a kendtek kendere” kiáltással.

 

A nap szervezése felelősségteljes  előkészületet, közreműködést kívánt az óvoda minden dolgozójától:

– Az “ünnepnapon” az intézmény (bölcsőde-óvoda) működött, fogadta a gyermekeket.

– Megtörtént az óvodával szemben lévő Művelődési Házban, a terem rendezvényhez – a gyermekek, a vendégek fogadásához -méltó esztétikus és célszerű berendezése.

– Látható, központi helyen voltak a résztvevő csoportok alkotásra ösztönző ajándékai, amelyek hagyományosan a  házigazdák által készültek.

Most az ajándék “gazdagodott”, Lezsák Sándornak, az Országgyűlés alelnökének  ajándékával is. (Aki bevezető köszöntőjében  óvodáskori élményeit is megosztotta a jelenlévőkkel.)

– Előkészületek az udvaron, a játéknap várva várt eseményéhez, a közös tánchoz, Gábor bácsival, a gyermekek által  ismert, kedvelt néptáncossal.

– Közben a gyermekek a helyi óvónőkkel népi kismesterségeket is gyakorolhattak, és az óvoda dolgozói által készített finom falatokat fogyaszthattak.

 

A szakmai értékelés, visszajelzés a gyermekek spontán választott tevékenységei idején történt. Ez is megérdemelne egy bővebb tájékoztatást. (Szőke Anna, Szeri Istvánné, jómagam.)

 

Felemelő napunk volt. A kezdetektől jelenlévőként, hosszan tudnék beszélni arról a fejlődésről, amelyet a résztvevő óvodák játékaiból megtapasztaltam.

Ez a SZOMSZÉDOLÓ (egyik) érdeme.

Gratulálok Marikának és Testületének a népi hagyományaink örök szeretetéért, éltetéséért és a megszerettetésre nevelésért végzett, odaadó, meghatározó nyomot hagyó munkálkodáshoz.

 

Faust Dezsőné

 

 

Tisztelettel küldöm felhívásunkatismét kiegészítve, mivel egyes hírek szerint veszélyben van az egyetemeken a kisgyermekeket nevelő óvodapedagógusok, kisgyermeknevelők képzése – Kérünk, fogjunk össze, tegyük, hogy megvédhetők legyenek az elért eddigi eredmények, és növelni lehessen a képzések színvonalat, lépést tartását a változásokkal, hatékonyság fontossága miatt. A pedagógushiány megoldása érdekében is legyen mód tenni ajánlásokat szakmai oldalról.

 

Kiáltvány

Az iskoláskor előtti nevelés alapozó tevékenységeinek érdekében – amely egész életre meghatározó erővel bír –  bölcsődékben, óvodákban kiváló szaktudással rendelkező kisgyermeknevelőkre, óvodapedagógusokra van szükség, és büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországon elsők között valósult meg a felsőfokú képzés egyetemi szintű megvalósítása, amit támogatott a hazai szakembergárda népes hada: oktatók, kutatók, fejlesztők, pedagógusok, pszichológusok, szociológusok, gyógypedagógusok, gyermekvédelem, valamint nemzetközi szinten az OECD vizsgálatok kutatási eredményei is 2004-ben. Ezt erősítették az EU mozgalmai is – kiemelten 2010-ben is, amikor hazánk volt az EU soros elnöke. Kiemelten fontosnak tartjuk és erősíteni szükséges kisgyermeknevelők és óvodapedagógusok tekintélyét hazánkban a felsőfokú kiemelt képzés jobbá tételével, erősítésével. Ez a jövő érdekében elengedhetetlen feladatunk és felelősségünk.

 

 1. május 26. Magyar Pedagógiai Társaság Kisgyermeknevelési Szakosztálya

Gyarmathy               Éva          ajánlásával              megerősítette       mondandónkat!

Köszönet érte.

“Javaslom, hogy tegyük hozzá, hogy a kisgyerekek fejlődésének támogatása a legjobb befektetés (Heckman görbe), és ezt gazdasági szakemberek állítják, nemcsak mi, bölcsészet- és társadalomtudományi szakemberek. Ha ennek az országnak a vezetése nemhogy növelné, hanem csökkenti a kisgyermekek ellátásával foglalkozók számát és/vagy képzését, az ismét tudatos nemzetpusztításnak tekinthető lépés, aminek súlyos gazdasági vonzatai már egy évtizeden belül megjelennek a szinte taníthatatlan, nevelhetetlen, majd használhatatlan tömegek formájában.

 

Prof Dr Eva Gyarmathy

SeniorResearcher

Institute forCognitiveNeuroscience and Psychology of the Research Centre forNaturalSciences,

(HungarianAcademy of Sciences)

 

Prof. Dr. Gyarmathy Éva klinikai és neveléslélektani szakpszichológus

 

tudományos főmunkatárs

(MTA) TTK Kognitív Idegtudományi és

Pszichológiai Kutatóintézete”

 

 

 

Felhívás

“VIII. Játsszunk Mindannyian!”

A Világjátékhoz kapcsolódó országos játékhét 2023. szeptember utolsó hetében (szeptember 25 és 30 között) kerül megszervezésre országszerte. 

 

 • Játékhét célja: hagyományteremtés és közösségépítés helyben. Minden résztvevő ingyen együtt játszik életkortól függetlenül, a közös élmények átélése érdekében. Örömteli és emlékeket adó játéklehetőségek szervezésével, a helyi települési adottságok és lehetőségek kihasználásával, élményekben gazdag, és boldog napokat, órákat teremtenek meg egymásnak a helyben élők és szervezők.
 • Szervezők lehetnek: helyi lakosok, egyetemisták, gimnazisták, szülők, nagyszülők, könyvtárosok, gyermekintézmények és szakmai vagy civil szervezetek tagjai, könyvtárak, közösségi házak szakemberei, önkormányzatok, – akár együttműködve feladatmegosztásban is. A weblapon található régebbi beszámolók, képek, plakátok és A Kisgyermek szakfolyóirat honlapja is ötleteket

adhat   a          szervezőknek.             www.jatekvilagnap.webnode.huwww.akisgyermek.hu

 • Helyszínek:kiemelten a szabadtéri helyszínek – parkok, játszóterek, közösségi terek – lehetőségeinek kihasználását ajánljuk. Helyi játékkiállítás, játékbemutatók tehetik színessé és érdekessé a tevékenységeket.

 

Játékajánlások: Szabadtéri kiscsoportos játék lehetőségek megvalósítása ajánlott. Népi gyermekjátékok, ügyességi játékok, labdajátékok, szójátékok, tábla- és társasjátékok sokasága áll rendelkezésre. Ebben az évben a báb legyen a főszereplő. 

 

Kiemelten fontos, hogy a rendezvény sugallja a résztvevők számára a játék fontosságát, örömszerző és közösségépítő szerepét!

A szervezők fokozottan ügyeljenek a biztonsági és higiéniai feltételek biztosítására a kijelölt játék helyszíneken.

A sikeres szervezést segíti a plakátok kihelyezése a település közterületein, intézményeiben, üzleteiben, a program közzé tehető helyi lapban, közösségi felületeken. (plakátmintát kérésre emailen küldünk). A jelentkezés a kész plakát beküldésével történik a következő címre: jatekvilagnap@gmail.com Határidő: 2023. augusztus 28. 

Hirdetjük, hogy “Minden jónak forrása a játék!” (Fröbel)

Kisgyermeknevelési Szakosztály, A Kisgyermek lap szerkesztősége

 

 

 

 

Felhívás a 2024 évi XXIV. Tavaszi találkozó helyszínére

Ismert számotokra, hogy Egyesületünk, azoknak az óvodapedagógusoknak az összefogására alakult, akik a néphagyományőrzés elkötelezettjei.  Mi akik ennek szellemében élünk, meggyőződésünk, hogy az óvodáskorú gyermeknek joga van ahhoz, hogy a nemzetét éltető hagyományokat megismerje, ezekről pozitív, hiteles, követendő mintákat kapjon. Az a gyermek, aki az óvodában olyan örömteli élményeket él át, amelyek a családjához, az otthonához, a szülőföldjéhez, annak szokásaihoz kötik, egy életre szóló útravalót kap; a család, a természet, a közösség örökségét.

Mindannyian tudjuk, hogy a fentiekben említettek alapján nagyon sok értékteremtő, magas színvonalú közösségteremtő óvoda van egyesületünkön belül. Azon óvodák jelentkezését várjuk, akik vállalnák egy tavaszi találkozó helyszínének biztosítását, valamint a nevelőtestület értékteremtő munkájának megismerését.

Várjuk azon testületek jelentkezését, akik szívesen megrendeznék a következő találkozót.

A szervezés nem egyszerű feladat, de jó együttműködő testület meg tudja oldani.

Elsősorban legfontosabb, hogy a testület minden tagja akarja a találkozó szervezését. Ezután a fenntartóval kell felvenni, ők mennyire támogatják a megszervezést. Ha rábólintanak szponzorokat, és pályázatokat kell keresni.

Kétnapos találkozó szervezéséhez szükség van megfelelő szálláshely biztosítására. A külhonból érkezőknek 2-3 éjszakával kell számolni. Ehhez természetesen támogatókat kell keresni.

Az Egyesület minden segítséget megad a találkozó szervezéséhez.

A jelentkezést, a vállalás szándékát Szigethy Miklósné Elnök asszony és az ügyvezetés várja!

 

„Vannak az életünkben olyan események, amelyekről – miközben javában zajlanak még – tudjuk, hogy sohasem felejtjük el.” Müller Péter

Boldog, szép nyarat kívánunk!

ügyvezetőség