A Cigándi hagyományőrző munkacsoport beszámolója a 2020/21-es nevelési évről

Ebben a nevelési évben is a Hagyományőrző Pedagógiai Programunkban meghatározott feladatokat szem előtt tartva készítettük el tervezésünket.

Az éves terv, tematikus terv és heti tevékenységeink megtervezésénél évszakokra lebontva építettük be a hagyományainkat. A gyermekek életkorához igazodva, életkori sajátosságait figyelembe véve, játékosan igyekeztünk átadni településünk hagyományait.

Megismerkedhettek a gyermekek a régmúlt idők meséivel, dalos játékaival, mondókákkal, hagyományos játékeszközeivel. Betekintést kaptak a régi világ tárgyi eszközeinek használatába, mely a kis múzeumunkban megtalálhatóak. A régi szavakat, kifejezéseket is igyekeztünk beleszőni egy-egy mese, elbeszélés alkalmával, szókincsbővítés céljából. Ünnepeinknek közösségformáló, érzelemkeltő és mélyítő hatása közelebb hozza egymáshoz a gyermekeket. Minden jeles napra, ünnepre együtt készülünk, várjuk azokat.

Az idei első hagyományos ünnep a Béles-fesztivál volt, amire odaadással készültek kicsinyeink.

Az idei tökfaragásunk is kellemes hangulatban telt el az udvaron. Sokféle figura, töklámpás készült, melyeket a szülők is megtekinthettek a pajtában. Élvezet volt nézni, ahogyan könyékig turkáltak a tök belsejében, végül pedig az ő ötleteik alapján kifaragásra került egy-egy tök.

A Múzeumportával évek óta jó kapcsolatot ápolunk, több alkalommal is ellátogattunk oda. Az idén átépítés miatt igazán nem volt módunk a közös tevékenységekre, így a Márton nap is az óvodán belül zajlott le. A meséket, történeteket nagyon nagy figyelemmel hallgatták meg a gyermekek. Libákat készítettünk több technikával, melyeket dekorációnak használtunk fel a csoportok díszítésére. Nagyon szeretik a libás játékokat, melyeket az udvaron is szívesen játszanak. A karácsonyra készülődve az adventi várakozás az-az időszak, amikor ráhangolódunk erre a gyönyörű, lélekmelengető ünnepre. A közös díszítés a csoportszobákban, a versek, a dalok, a Betlehemi jászoly elhelyezése a pajtában, a közös fenyődíszítés, a karácsonyi énekek, a kántálás mind-mind segítik közel hozni a gyermekekhez a karácsony mondanivalóját, üzenetét. Sütjük a mézes figurákat, készítjük a szegfűszeges narancsot, a dekorációhoz szárítjuk a narancskarikákat – és a karácsony illata járja be az egész óvodát. Minden héten karácsonyig meggyújtunk egy adventi gyertyát az adventi koszorún, mely a pajtánkban van elhelyezve.

Az idén elmaradt a Református templom előtti hagyományos gyertyagyújtás, ahol is az óvodásaink kis műsorral kedveskednek a gyülekezet tagjainak. Az ünnepig pedig a mesék, versek, dalok, történetek szövik át mindennapjainkat, ráhangolódunk a talán legszebb, legmeghittebb ünnepünkre. A kántálás, jó kívánságok pedig lezárják a régi évünket.

A tervezett feladataink, ünnepeink közül a vírus helyzet miatt több is elmaradt.

Idén elmaradt a farsangunk, melyet mindig az önfeledt derű, jókedv jellemez és a szebbnél, szebb ötletes jelmez. A vásározót sem sikerült megtartanunk. A vírus miatt sajnos elmaradt a húsvét, a Szent György nap, a Zöldágjárás, az anyák napja.

Sikerült azonban a Gyermeknap megszervezése, ahol is nagy sikere volt az ugráló várnak.

A mási legszebb ünnepünk pedig a ballagás volt, amikor is feldíszített csoportokkal és udvarral tiszteltük meg az iskolába induló nagycsoportosainkat. Hagyomány, hogy minden csoportot végig látogatva búcsúzunk az óvodától, majd közös műsor keretében elbúcsúznak a kis és középsős óvodások a nagyoktól.

Minden ballagó óvodás vállára felkerül a tarisznya, melyet büszkén viseltek.

Úgy érzem, hogy az eltelt évben, ha csak a magot sikerült elültetni egy-egy gyermekben, már megérte ezen tevékenységeket megmutatni.

Cigánd, 2021. 06. 21.
Lehóczki Sándorné
m.k vezető

<< Előző évibeszámoló