Gödöllői Kikelet Óvoda 2019- 20 évi beszámoló

Pedagógiai programunk, a Néphagyományőrző Pedagógiai Program az ”Óvodai Nevelés Országos Alapprogramja” szellemében fogalmazza meg a nevelési célokat, feladatokat. Elkötelezettséget vállal az óvodai nevelés értékei és időtálló hagyományai mellett. A népi kultúra azon elemeit építjük be, amelyek igazodnak a gyermekek életkori-, fejlődési sajátosságaihoz és mindennapi életüket gazdagítják.

Személyi feltételek alakulása:

A felnőtt létszám a törvényi előírásoknak megfelelően alakult:

  • 9 óvodapedagógus, ebből 1 fő távozott az évben,
  • 4 dajka, ebből 1 fő nyugdíjazása történt az évben,
  • 1 pedagógiai asszisztens,
  • 1 óvodatitkár és
  • 1 udvaros látja el a működéshez szükséges feladatokat.

Gyermek létszámok alakulása

  • az októberi statisztika idején 108 fő
  • május végére 109 fő, mely 91%-os feltöltöttséget eredményezett.
  • Sajátos Nevelési igényű gyermek 3 fő, 2 beszédfogyatékos, 1 gyermekkori autista,
  • 2 fő BTM-es,
  • Idén 28 gyermek kezdi meg iskolai éveit.

Nevelési évünk során a további egy év óvodában maradáshoz szükséges új törvényi háttér okozott feszültséget a szülők között, de a Pedagógiai Szakszolgálat segítségével zökkenőmentesen oldottuk meg a feladatot mindenki megelégedésére.

Az óvodát kezdő gyermekek számára a szülők támogatása, szokás-szabályrendszerünk megismertetése segített a kezdeti nehézségek leküzdésében.

A koronavírus által kialakult helyzetben igyekeztünk mindenkit megnyugtatni, azonnal tájékoztatni minden általunk fontosnak tartott, fenntartó által küldött információról a szülőket. Ügyeletet három gyermekünk kért a zárva tartás alatt, melyet Polgármester úr által kijelölt intézmény látott el. Az újra nyitás után folyamatosan emelkedett a létszám, ennek ellenére a kihasználtság 60% fölé nem ment. A nyári időszakban pedig még kevesebben kérik az ellátást. Két hétig városi szinten óvodánk látja majd el a nyár folyamán az ügyeletet.

Tárgyi feltételek alakulása:

A járványhelyzetig sok fejlesztésre nem volt lehetőség, a későbbiekben az udvari játékok festésével, előkert felújításával és folyamatos fertőtlenítéssel, takarítással igyekeztünk szépíteni környezetünket. A nagyobb változások jövő évben várhatóak, mikor az óvoda fenntartója a Premontrei Szent Norbert  Rend lesz. Várható az épület átépítése, korszerűsítése.

Szakmai munka alakulása:

A hagyományok mindennapi életben való éltetése megjelenik a mindennapok tervezésében és megvalósításában. Az évszakok, jeles napok köré épített tevékenységek komplex módon kerülnek megvalósításra a mai kor gyermekeihez, és a régi idők gyakorlatához igazítva. Az óvónők szakmai megbeszéléseken segítik egymást a jeles napok megvalósításában. Kevesebb jeles napot emeltünk ki óvodai szinten, ettől gyermek centrikusabbá váltak ünnepeink.

Az elmúlt évek alatt kidolgozott adminisztrációnk tömörebb, rövidebb, de célirányos lett az óvónők legnagyobb örömére.

A nevelési évünk kiemelt feladatai:

  • a néphagyományőrzés a mindennapokban,
  • zenei fejlesztésben a tánc  elemeinek kiemelése,
  • vizuális nevelés terén a népi kismesterségek hangsúlyozása népi kismesterek segítségével.
  • Ezt segítettük megfelelő alapok megszerzésével képzéseken, japán, városi bemutatók tartásával egy-egy ünnepkör témában.

Ősszel kisközösségünk lelkesen készült a Mihály napi vásárra. Sikerült a vásári forgatag sokszínűségéhez méltó programmal megörvendeztetni minden kedves vendéget. Az óvónők mesejátéka mellett a táncház és vásári játékok, portékák gazdagsága tette tartalmasabbá a délutánt.

Ősz a termések begyűjtéséről, savanyúság befőzéséről, szüretelésről, szilvalekvár bográcsban készítéséről szólt. Ezeken az alkalmakon a szülők is részt vehettek, közösen, énekelgetve dolgoztuk fel a zöldségeket, majd gyerekekkel csinosítottuk a üvegeket.

Márton napi játékok mellett az András napra is kiemelt hangsúlyt     fektettünk:közös játék tevékenységek kidolgozásával, forgatókönyvek átbeszélésével. A gyermekek előtérbe kerülésével a délelőttökre helyeztük a hangsúlyt, így délutánokban a szülők számára a jeles naphoz köthető egy-egy szokást emeltünk ki: jeles naphoz köthető étkekkel kínáltuk őket érkezéskor.

Az adventi készülődésben vehettek részt a szülők:     közösen díszítettek, mézest sütöttek a gyerekekkel.

A tél sok jeles napja-Miklós nap, Borbála nap, Luca nap- után kellemes, meghitt hangulatot varázsoltunk karácsonyra óvodánkba, melyben a családi ünnepre hangolódást emeltük ki. Ezt erősítette a premontrei Gimnázium diákjainak pásztorjátéka. Az újévet a három király járással kezdtük, szintén a premontrei diákok segítségével.

A telet a farsangi időszakkal zártuk. Óvodánkban három napon át tart a mulatozás, mely a gyermekek jelmezes bemutatkozása, óvónők tánca mellett farsangi fánk     falatozásával indult és népi táncházzal folytatódott.  Délután fogadtuk a családokat     ügyességi játékokkal és farsangi fánkkal. harmadik nap zárásaként elégettük a szalmababát, ezzel is elűzve a telet. A felnőttek farsangi báljával zártuk a farsangi     időszakot. A téli időszak sok kézműves lehetőségre adott időt, ahogy elődeinknek     a fonókban, mi is sok textil, agyag és egyéb munkát végezhettünk.

A tavasz a megújulás jegyében, a természet újraéledését hozta volna el a gyermekek számára, de sajnos március 15 ünnepe volt az utolsó alkalom, ahol együtt lehettek a gyerekek a toborzón, zokni csatában, útravaló sütésénél, sebesültek gyógyításánál.

Az év további részében sok dolgozónk segítette az önkormányzat időseket segítő munkáját. Volt óvónő, aki otthonról küldött meséket, az ovitévében városi szinten egy héten át óvónőink készítettek műsort az otthonlévők számára. Ebben a műsorban majálisra és anyák napjára küldtünk kézműves ötleteket, verseket, meséket, dalos játékokat, mondókákat.

Az újra indulást óvatosan, az egészséget előtérbe helyezve kezdtük meg. Ezért a szakmai munka az adminisztráció rendbetételére és az egyéni fejlesztésekre összpontosult. Az elmaradt ünnepek közül a nagyok búcsúnapját augusztus végére raktuk, hogy akkor köszönjünk el az iskolába menő gyermekektől.

Egyenlőre a nyári időszakban a nyugalmat, biztonságot, egyéni fejlesztéseket és népi tevékenységeket helyezzük előtérbe.

Kapcsolataink alakulása:

A szülőkkel való kapcsolatunk, közös ünnepek, jeles napok, játszódélutánok, szabadidős programok, mind segítik az együttműködést, a felmerülő problémák könnyebb megoldását a gyermekek érdekében. Ezért minden évben átgondoljuk, és úgy igyekszünk megvalósítani, hogy a szülők számára ne legyen terhelő a sok program, de mégis részesei legyenek a jeles napok szokásainak. A karantén ideje alatt online tartottuk velük a kapcsolatot, így minden információt megkaptak tőlünk és jobban figyelték ezeket a felületeket, mely a későbbi információáramlást is segíti.

Az egyesülettel is jól működő online kapcsolat alakult ki. Nemcsak az általam végzett munkával, az őszi szakmai napon való részvétellel, hanem az akkreditált képzésen való részvételünk folytatásával, immár negyedik éve.

Ebben az évben 5 alkalommal látogattak el hozzánk a munkánk iránt érdeklődő Japán csoportok. Szakmai programjuk részeként a délelőtt alatt megismerkedtek az óvodával, általuk választott,  játékba ágyazott tevékenységeket tekintettek meg, majd azt követően beszélgetés keretein belül ismerték meg az óvoda működési feltételeit, a nálunk zajló szakmai munkát, programunkat, kiemelve a hagyományok éltetését a mindennapokban. Az évek óta folyamatos érdeklődés és a tőlük kapott visszajelzés is elismerés számunkra.

A város óvodáiban meghirdetett szakmai képzésünket folytattuk az idén. Az év során 5 alkalomra terveztünk találkozót, melyből két alkalmat sikerült megvalósítani. Egy-egy jeles naphoz kapcsolva néprajzi ismereteket hallhattak és komplex játékbemutatót láthattak az óvónők.

Évünk tartalmassága, eredményessége, rendkívüli helyzetben helytállása kollektívánk elhivatott munkájának köszönhető. Szakmai igényességük eredményessége megjelenik a partnerektől kapott visszajelzésekben. Ez erősíti a testület összetartását, toleranciáját egymás iránt.

Ezt érzik a hozzánk betérők és bízunk benne, hogy a családi hangulat töretlen marad a jövőben is.

Gödöllő, 2020.06.30.
Fodor Csilla
Gödöllői Kikelet Óvoda vezetője

 

<< Előző évi beszámoló