Cigánd – A hagyományőrző munkacsoport beszámolója a 2019/20-as nevelési évről

Idén is a Pedagógiai Programunk tükrében, a munkatervben meghatározott feladatokkal (ünnepek, programok, kirándulások) készítettük el az éves, tematikus és heti tevékenységeink terveit.

A tervezésnél hangsúlyt kapott a hagyományőrzés minden évszakra lebontása, tervezése, a dekorációk is folyamatosan ehhez igazodtak és folyamatosan készültek.

A tervezésénél mindig figyelembe vettük a gyermekek életkori sajátosságait, hiszen a játék a fő tevékenységük, melybe belecsempésztük, beleszőttük a mozgásos, dalos játékokat, tevékenységeket, a mesterségek, foglalkozások megismerését, betekintést nyertek a népzene világába, a népi hangszerek megismerésébe. Megismerhették népviseletünket, ünnepeinket mesék, történetek által hoztuk közelebb hozzájuk. A régi, már majdnem elfeledett szavakat is felelevenítettük, pl.: telázsi, abrosz, cekka, firhang stb…, mellyel ismereteiket, szókincsüket igyekeztünk fejleszteni. A hagyományoknak, ünnepeknek, szokásoknak pedig közösségformáló, érzelemkeltő és mélyítő hatása tagadhatatlan, hiszen együtt, egymással, egymásért készülünk minden jeles napra, ünnepre.

A Múzeumportával jó kapcsolatot tartunk, több rendezvénynek, játéknak, jeles napnak ők biztosítanak helyet számunkra. A gyermekek szívesen vesznek részt minden új játék, mese, történet megismerésében, később kezdeményezik is ezeket a játéktevékenységet.

Ebben a nevelési évben is részt vettünk a hagyományos Béles fesztiválon, melyre szívvel, lélekkel készültek kicsinyeink. Nem maradt el októberben a tökfaragás, töklámpások készítése sem és a termésbábok elkészítése. Élvezettel vájták a gyermekek a tökök belsejét és találgatták, hogy miből mi készül majd.

A Márton nap kissé esősre sikerült, de előzőleg, séta alkalmával látogatást tettünk a Múzeumportára, ahol megetettük a ludakat és elmeséltük a Márton naphoz kapcsolódó történetet. A hagyományhoz méltóan most is jóízűen fogyasztották el a gyermekek a libazsíros kenyeret, lilahagymát és mentateát. Többféle technikával libákat készítettünk, melyek szépen díszítettek minden csoportszobát. A libás játékoknak, dalos játékoknak nagy sikere van a gyerekek körében minden alkalommal. Az adventi készülődés pedig nagyon fontos érzelmet formáló időszak. Sok gyermek, de még talán felnőtt is csak itt találkozik, itt éli meg igazán a várakozás érzését. Közösen készülünk fel lelkileg a karácsony megünneplésére. A versekkel, dalokkal, karácsonyi énekekkel, a kántálás hagyományát igyekszünk közel hozni a gyermekekhez. A mézeskalácssütés az idén sem maradt el, amiben díszítő kedvüket kiélhették. A karácsony illata töltötte be az egész óvodát. Díszítettük a mézes figurákat, szárítottuk a narancs szeleteket, szegfűszeggel díszítettük a narancsokat. A gyermekek imádták, kóstolták.

A várakozás időszakában a pajtánkat is feldíszítettük és minden pénteken karácsonyig közösen gyújtottuk meg a következő gyertyát. Hagyomány már az első adventi gyertya meggyújtása is a városi koszorún, ahol kis ünnepi műsorral kedveskedünk és örvendeztettük meg a gyülekezetet. Karácsonyig pedig mesékkel, oda illő történetekkel próbáljuk a kicsinyekhez közel hozni ezt a meghitt, csodás ünnepet. A fenyőt is közösen díszítettük, mint minden évben és együtt énekelünk, verselünk. Láttuk a csillogó szemeket, a mosolyokat, a meghatottságot – ez mindennél többet ért. Ezután a jókívánságainkat mondtuk el. Mesével készültünk ajándékként a gyermekeknek. A farsang pedig a felszabadult vidámság időszaka volt.

Szinte egész hónapban küszültek az álarcok, beszélgettünk arról, hogy ki minek öltözik. A vidám versek, dalok még jobban fokozták a készülődés hangulatát. Megismerkedtünk a hagyományos ételekkel is: cukros tengeri, farsangi fánk – a szülők pedig gyümölcsöket hoztak, hogy az egészség is fontos maradjon. A csoportokban minden kartársnő megtartotta a jelmezes bemutatkozást is, melyet ezúton is köszönünk minden kedves szülőnek. A hangulat pedig a tetőfokára hágott a tánc kezdetével. Vigadtunk, mulattunk – szép nap volt.

Folyamatosan készültünk a kétévente megrendezett Vásározóra is, de a vírus miatt ez is és a betervezett többi ünnep is sajnos meghiúsult. Húsvét, Szent György napi jószág kihajtás, zöldág járás, anyák napja, gyermeknap, óvodai ballagás.

Úgy gondolom, ha csak egy kicsit is adni tudtunk gyermekeinknek ezen időszakban a régmúlt idők értékeiből, már megérte ezeket megmutatni, bemutatni és hagyni, hogy rácsodálkozzanak a régi és mostani világra.

Lehóczki Sándorné
m.k vezető

BÚCSÚZOM >>

Egyesületünk megagalakulásának 20. évfordulója alkalmából >>

 

<< Előző évi beszámoló