Skanzen tábor óvónőknek

Néphagyomány-éltetés szemléletű óvodapedagógusok szakmai nyári továbbképző tábora Szentendrén a Skanzenben

2019 július 22-26. hétfő-péntek
Témacím: Környezeti nevelés az évkörben

„…. környezeti nevelés az a pedagógiai folyamat, melynek során a gyerekeket felkészítjük környezetük megismerésére, tapasztalataik feldolgozására, valamint az élő és élettelen természet érdekeit is figyelembe vevő cselekvésre. „ (KöNKomP, 2004)

Sok óvoda nevelési programjában szerepel a környezeti nevelés. Minthogy népi hagyományok megjelenítését is egységben kezeljük, a hagyományokat éltetjük, így a környezetünkkel is harmonikus élet kialakítására kell törekednünk.

A hagyományos paraszti kultúrában nem volt szó szelektív hulladékgyűjtésről vagy gazdaságos vízhasználatról, és nem termeltek hulladékot, a kútról hordani a vizet fáradtságos munka volt, óvták vizeiket, a fából is annyit használtak fel, amennyire feltétlenül szükségük volt.

A modern óvodai nevelésben a környezeti nevelést igazíthatjuk a különböző világnapokhoz, például a Fák, a Víz, a Madarak, az Állatok, a Beporzók világnapjához, és igazíthatjuk az évkörhöz is. A népi hagyományok magukban is kínálják természeti kapcsolatunkat, megtalálhatjuk e témát meséinkben, játékainkban, énekeinkben, kapcsolhatunk hozzá különböző tevékenységeket.

Program fő egységei:

  • Környezeti nevelési és néprajzi alapismeretek,
  • óvodapedagógiai módszertani ismeretek
  • gyakorlati tevékenységek: játékgyakorlás, kézműves programok, műhelymunka

A szakmai tábor helyszíne: Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Szentendrei Skanzen) Szentendre, Sztaravodai út

A szakmai tábor időtartama: 2019. július 22-26., a programok naponta 9.00-16.15 –ig tartanak. 16.15 után szabad program a szálláson

Részvételi díj: 20.000 Ft/fő/hét
A részvételi díj tartalmazza a programokat, a napi egyszeri meleg ebédet.

Jelentkezés a jelentkezési lap, és a motivációs levél elküldésével és a részvételi díj átutalásával 2019 július 1.-ig

Jelentkezési lap letölthető a múzeum honlapjáról: www.skanzen.hu (http://skanzen.hu/hu/tanulas/pedagogusok/nephagyomany-elteto-tabor-ovodapedagogusoknak) vagy igénylés esetén emailben elküldjük.

Jelentkezési lapot és motivációs levelet a herczeg.andrea@sznm.hu címre küldje.

További érdeklődés: Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Pintérné Herczeg Andrea múzeumpedagógus, 06-26/502-599, 30/870-6934, herczeg.andrea@sznm.hu