Gombai Gólyafészek Óvoda – Éves beszámoló

A 2018/2019-es nevelési évben is teljesen feltöltött volt az óvodai létszám, öt csoportban összesen a 123 gyermek nevelésével foglalkoztunk. A nevelőtestületünk összetétele év közben változott, több hónapot dolgoztunk emberhiánnyal, de szerencsére év végére teljes létszámban lettünk. Egy óvodapedagógus befejezte a tanulmányait Gyermektánc az óvodában szakirányú továbbképzésen, egy kollegánk pedig a Hagyományok Háza szervezében Népi játszóházvezetői tanfolyamon vett részt, aminek lezárása a következő nevelési évben lesz. A nevelőtestületünk új tagja is népi játszóházvezetői tanfolyamon vesz részt őszi zárással Két óvodapedagógus a szentendrei Skanzenben a „Néphagyomány-éltetés az óvodai nevelésben” című akkreditált továbbképzésen vett részt.

Intézményünk 2018 novemberétől mini bölcsődei feladatokat is ellát, egy új telephelyen 2019 februárjától fogad bölcsődés korú gyermekeket. Ez a feladatkör bővülés nagyon sok plusz munkát jelentett tanügyigazgatási, munkaszervezési és a tárgyi féltételek megteremtése területén is. Két kollegánk 2019. februártól Kisgyermeknevelői OKJ képzést kezdett el a helyettesítési feladatok megoldására.

Az óvoda kiemelt kormányzati támogatásban részesült, amelynek során az óvoda régi épületének energetikai felújítására, belső átalakítására és egy új épületrész kialakítására került sor. Az új részben kaptak helyet a tálaló konyha helységei, a tornaterem, tornaszertár és egyéb kiszolgáló helységek. Az építkezés tavasszal kezdődött, már áprilistól a működő óvodaépületben is haladtak a munkálatokkal, ami folyamatos szervezési, átrendezési feladatokkal járt. A nyári időszakban két csoportszoba maradt használatba a gyermekek részére, a munkálatok miatt idén hosszú évek óta először voltunk bezárva egy hónapra. Az óvoda átadásra augusztus végén kerül sort.

Az idei nevelési év tartalmas és eseményekben gazdag időszak volt, amit az óvodabővítés tervezett ütemezése nagyban befolyásolt.

Őszi ünnepkör

Az őszi betakarítási munkálatok közül többön részt vettek a csoportok, ilyen volt alkalom volt a szüretelés, kukoricatörés, krumpli vagy diószedés. Ezután egész héten az adott terménnyel foglalkoztunk. Szüretkor a szőlőszedés után részt vettek a gyerekek a szőlő darálásába és préselésébe is, utána megkóstolták a mustot. Az elvégzett munka után a szüreti felvonulást szerveztünk, ennek a hagyománya még ma is él községünkben. Az óvodások népviseletbe öltözve, élő népzene kíséretével sétáltak körbe a faluban, majd megálltunk őszi dalos játékokat játszani és táncolni. Közben idén először megpróbáltuk a gyerekekkel feleleveníteni a bírólány elrablásának szokását. Az óvodásaink közül a nagycsoportosok részesei voltak a községi felvonulásnak is, majd utána lovas kocsin ülve kísérhették végig a menetet.

Mihály napi vásárokat szerveztünk csoportonként, előtte ellátogattunk a monori piacra és sütöttünk a kemencékben is. Márton napjára készülve az óvoda udvarára szokás szerint élő libák költöztek, libás, tollas játékokat játszottunk, nem maradhatott el a liba lakoma készítése sem. Márton napján az óvodai csoportokban különböző tevékenységek folytak párhuzamosan és a gyerekek szabadon választhattak maguknak játékot. András napja hagyományosan a disznótorok kezdő napja volt, disznótoros lakomát készítettünk a gyerekekkel, és egy utolsó nagy táncos mulatságot rendeztünk.

Téli ünnepkör

Az adventi időszak, a kisböjt sok tevékenységet foglal magába. Vártuk a Mikulás érkezését, de közben nem feledkeztünk meg az erdei állatokról sem, mint minden évben, Mikulás előtti nap egy közeli vadetetőhöz vittünk zöldségféléket az erdei állatoknak. Útközben találkozunk a Mikulással, aki már a kertek alatt járt. Másnap az óvodában osztotta szét az ajándékokat. Luca napján a nagycsoportosok jókívánságaikkal járták körbe az óvodai csoportokat, a gyerekekkel búzát ültettünk, hagyma kalendáriumot készítettünk, és elfogyasztottuk a Luca pogácsát, hogy meg tudtuk kit fog nagy szerencse érni. Karácsonyra készülve ellátogattunk a református templomba, megnéztük az iskolások betlehemes műsorát, mézeskalácsot sütöttünk, ajándékokat készítettünk. Felelevenítettük a szentcsaládjárás hagyományát. A csoportokat körbe járva, karácsonyi énekekkel kántáltak az óvó nénik. Együtt ünnepeltünk a hagyományosan feldíszített karácsonyfák alatt. A szülők ezen a napon reggel az udvaron betlehemi élőképpel várták a gyerekeket, szerepeltek a Szent Család, az angyalok, a három királyok, a pásztorok és élő bárányok is, volt istálló, jászol.

Újévi köszöntőket tanultunk, vízkeresztkor leszedtük a karácsonyfát jelezve, hogy vége a karácsonyi ünnepkörnek, és elkezdődött a farsang időszaka. Januárban fonókat tartottunk, gyógynövényekkel, gyógyteákkal ismerkedtünk, lakodalomra készültünk. Február 2-án megfigyeltük az időjárást, medvés játékokat játszottunk. Gergely napján vártuk az első osztályosokat, akik jöttek az iskolába toborozni a nagycsoportosokat, természetesen volt alkalom játszani és az iskolai élményeiket is meghallgatni.

A farsang két-három hétig tartó időszak volt: fánkot, csörögefánkot sütöttünk; rongyos bálokat tartottunk. Farsangkor sokat táncoltunk, vidám ügyességi játékokat játszottunk. A farsang napján mindenki maskarában, jelmezben érkezett, a szülők számára is nyitott volt ez az alkalom, ha ők is jelmezbe bújtak. Az óvodai dolgozók közösen öltöztek fel, és egy kis vidám rögtönzéssel szórakoztatták a közönséget. Farsang végén hangos zajkeltéssel űztük el a telet.

Tavaszi ünnepkör

Március 15.-ére készülve sok népdalt, népi játékot tanultunk, tréfás toborzó játék során a nagyfiúk is esküt tettek a főkáplárnak, majd jöhetett a csata papírkardokkal, és ágyúgolyókkal. A csoportszobákban különböző tevékenységeket, játékokat szerveztünk és a gyerekek szabadon választhattak belőlük. Sándor, József, Benedekkel együtt vártuk a tavaszt, nagy izgalommal figyeltük az óvoda előtt fészkelő gólyapár megérkezését. Sajnos idén is több gólya betelepedett a fészekbe, de egyik gólyapár sem költözött bele végleg, nagy szomorúságunkra ismét üresen maradt a gólyafészek.

Húsvétra hagyományosan festett, vagy berzselt tojásokat készítettünk. A kisfiúk hagyományosan vízzel locsolták meg a kislányokat, az óvoda udvarán pedig tojáskeresés várta a gyerekeket. A húsvétot követő Fehérvasárnap választottak életre szóló barátokat, komákat a fiúk, mátkákat a lányok. Májfát díszítettek a kisfiúk az óvoda udvarán, majd kivezették a csukott szemű lányokat a májfához, amit ezután körbe táncoltunk. Anyák napján köszöntöttük az édesanyákat, a Kisgólyaváró napon vártuk az új óvodásainkat egy kis ismerkedésre, és természetesen idén sem maradt el a nagycsoportosok oviban alvása sem.

Természet ünnepei

A hagyományőrzés szorosan kapcsolódik a természeti környezet megismeréséhez, a természet ünnepei közül négy ünnepet szerveztünk meg idén is. Az állatok napján az óvodai csoportok kirándulást szerveztek valamelyik közeli állatkertbe, vadasparkba vagy lovas parkba. A víz napján mindenki kék ruhában jött óvodába, majd közösen elsétáltunk a közeli patakhoz és tóhoz. A Föld napján és madarak és fák napján mindenki zöld és barna ruhában jött óvodába, az udvaron pedig madaras játékok várták őket.

Szakmai munka

Kistérségi továbbképzést szerveztünk 2019. február 7-én Farsangi dramatikus játékok témakörben a szűkebb és tágabb környezetünkben lévő óvodák pedagógusai számára. A gyermekek és felnőttek közös játéka mellett a résztvevők bepillantást kaptak az óvoda mindennapjaiba is. A résztvevő óvodapedagógusok elismerően nyilatkoztak a programról. A továbbképzés témájára készülve 2019. január 14-én, egy nevelés nélküli munkanapon Dr. Tátrai Zsuzsanna előadását hallgattuk meg az óvodánkban.

2018 szeptemberben 28-án az Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanárait és növendékeit fogadtuk óvodánkban, az óvoda bemutatása mellett Mihály–napi vásáros játékokat, továbbképzést szerveztünk számunkra. 2019. április 25-én pedig hospitálási lehetőséget biztosítottunk a főiskola hallgatóinak, amikor az óvoda nevelési programjával ismerkedhettek meg és a komatálazás szokásaiban vehettek részt.

Óvodánkban idén is nevelés nélküli munkanapot tartottunk az egyesület által szervezett őszi és tavaszi szakmai napon, hogy a nevelőtestületünk minden tagjai részt tudjon venni ezeken a találkozókon. A tavaszi kétnapos szakmai találkozó helyszíne Cegléd volt, ahol átadtuk az egyesület vándortarisznyáját, Gombát jelképező ajándékokkal. Több éve tervezzük, hogy részt veszünk a Néphagyományőrző Óvodapedagógusok Székelyudvarhelyi találkozóján. 2019. május 17-és 19 között végre nevelőtestületünkből 7 fő el tudott menni a továbbképzésre.

Reméljük a következő nevelési év kissé nyugalmasabban, de hasonlóan sikeresen, sok gyermekekkel közösen szervezett tevékenységgel, játékkal fog eltelni.

image1

Gombai Gólyafészek Óvoda és Mini Bölcsőde
2217 Gomba Bajcsy Zs. u. 6.
Tel.: 06-29-433-783
E-mail: ovoda@gomba.hu
Intézményvezető: Tóthné Szegedi Judit

<< Előző évi beszámoló