Fényes percek Cegléden

Szeretném néhány sorban megköszönni az idei tavaszi találkozó ceglédi házigazdáinak  fogadtatását, a hozzánk való kedvességet, szívélyességet, amellyel vendégül láttak, nemcsak minket, székelyudvarhelyi óvónőket, hanem minden résztvevő óvó nénit az idei képzésen.   

Hálát adunk Istennek, hogy ilyen szép és tartalmas napokkal ajándékozott meg Cegléden. Úgy éreztük, hogy az igényes előkészítésen, szervezésen túl, mindent alárendeltetek a Teremtőnek, hogy midnyájan lelkiismeretesen odatettétek azt a fáradságos munkát, ami emberileg lehetséges, de nagyon nagy alázattal fentről kértétek az áldást, imában hordoztátok az eseményt és ez végig érezhető volt: a hitelesség, az alázat, a Rá hagyatkozás, a szeretetteljes légkör. Számomra ettől is volt különlegesen szép ez a találkozó.

Az ajándékotok nagyon pazar volt, minden darabját úgy emeltük ki a szépen megvarrt zsákocskából, mint karácsonyi ajándékot bontogat a gyermek, az angyalvárás végső bűvöletében. Köszönjük az egyházaknak, a városi elöljáróknak is a támogatást! Azt gondolom, a találkozó megszervezése számotokra nemcsak szakmai kihívást jelentett, hanem egy lehetőséget az evangelizálásra, feladatot kapva az Úrtól, hogy minél több embert megszólíthasson általatok. Úgy érzem, a Szentlélek vezetésével, messzemenően sikerült elsősorban Őt szolgálnotok, úgy az ajándékok kiválasztása, mint az előadások, események tekintetében. Ha valaki még nem ismeri Isten szeretetét, akkor annak is hajlékába juttattatok egy imakönyvecskét a nehéz helyzetekre, szentelt búzát védelemre, útravaló igéket, gondolatokat, Szűzanyás pogácsát és nem csak lelki táplálékot, hanem egy kis világit is, átadva nekünk hagyományos ételeitekből egy kis kóstolót. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy külön megköszönjem a számunkra készített úti csomagot, tarisznyálást. Szinte hihetetlen, hogy még erre is figyeltetek, nagyon nagy szeretettel. Különben az ellátás végig nagyon finom és bőséges volt, különösen kiemelném az Imregi Étterem vacsoráját és a sok finom házi süteményt, amellyel elláttatok.

A pedagógusok köszöntő éneke, a gyerekek játéka nagyon szépen volt összeállítva és mindezt úgy tudtátok átadni számunkra, hogy hitelességről, szerénységről és alázatról tettetek tanúbizonyságot. Szigethy Ildikó egyesületi elnök és a házigazda Ócsai Márti párbeszédes előadása mindnyájunkat meggyőzött arról, hogy mennyire kéz a kézben jár a néphagyomány-éltetés és a hitre nevelés és annak fontossága. Nem is csoda, hiszen eleink minden munkát, eseményt, szándékot és szolgálatot az Úrnak rendeltek alá, mindent az Ő dicsőségére tettek és szenteltek. Köszönjük, hogy betekintést kaptuk a búzaszentelés mikéntjébe, hiszen ma már kevesen tudjuk, hogy hogyan is történik mindez és köszönjük, hogy a cudar időjárás ellenére, óvodásaitokkal részt vetettek ezen az eseményen.

Szecsődi Péter atya méltán jó szolgája az Úrnak, amint azt az előadása során is megtapasztalhattuk, dr. Pécsi Rita pedig mindnyájunknak tükröt tartott azáltal, hogy számtalan értékes gondolata mellett megérthettük, hogy mennyire fontos életünkben a vágyakozás fenntartása, a mértékletesség és hogy ünnepeink a tartalomról és ne egyebekről szóljanak. Igyekezzünk hát átadni ezt gyermekeinknek a hétköznapokban!

Köszönjük, hogy a többi előadás során is elgondolkodhattunk, gazdagodhattunk, és hogy a találkozó minden mozzanata valódi értékeket közvetített, legyen az énekes játék, aprók tánca vagy mesemondás és hogy a házigazdák meglepetésjátékára is maradt még elegendő erőtök.

Úgy éreztük, hogy kedvességetekkel, szívélyességetekkel nemcsak ti, hanem egész Cegléd városa vendégül látott, gyönyörű templomaitok, épületeitek, óvodátok is mintha magán hordozná mindazt, amit a találkozó közvetített. Talán érdemben nincsenek ilyenkor ide illő szavak, de köszönjük, hogy igazán „fényes perceket” élhettünk meg általatok. Így nevezted, Márti azokat a reggeli beszélgetőköröket, amelyeket katolikus óvodákban naponta, szenteltgyertya gyújtással a hitre nevelésnek szenteltek. Jézus azt szeretné, hogy mi is világosság legyünk, ezért mondja:

Ti vagytok a világ világossága. (…) A lámpást sem azért gyújtják meg, hogy a véka alá rejtsék, hanem hogy a lámpatartóra tegyék, és akkor világít mindenkinek a házban.  Úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat.” Mt.5,14-16

Úgy gondolom, hogy mindnyájan, akik részt vettetek ennek az igazán szép találkozónak a megszervezésében, igazi lámpásai voltatok a hitnek… A világosság terjed. Jézus szeretete terjed általatok és általunk… Hálásan köszönjük, hogy szeretetetekkel beragyogtátok szívünket, lelkünket. Minden értünk hozott áldozatotok, fáradságotok áldásként hulljon vissza rátok! Isten áldjon benneteket, életeteket és munkátokat egyaránt!

Nagy Réka óvónő
Székelyudvarhely