Kaláris – 2017. július

„A ma pedig ölelje át, emlékezéssel a múltat és vágyakozással a jövőt”

Tartalom:

  1. Elnöki köszöntő – Szigethy Miklósné
  2. Kivonat az egyesület ügyvezetésének 2017. júniusi üléséről
  3. Mellékletek
  • Tavaszi tatai NOE találkozó értékelése
  • Inmemórian Tatai találkozó
  • Köszönetnyilvánítás Viskről
  • Levél Faust Dezsőnétől

Kedves Mindnyájan!

A most hozzátok kerülő Kalárist olvasva, mindnyájan túl vagytok a 2016/17-es tanéven. Talán lesz egy kis időtök pihenni, beszélgetni, olvasgatni, kiengedni magatokból azt a sok feszültséget, ami a tanévben felgyülemlett. Be kell, hogy valljam, hogy én is egész évben csak magam mellé rakosgattam azokat a könyveket, amiket szerettem volna elolvasni. Most újból a kezembe vettem Jaap Scholten, Báró elvtárs című könyvét, ami egy utazás az erdélyi arisztokrácia letűnő világába. Ezt az idézetet találtam benne, amit most megosztok Veletek.

Az emlékezetnek olyan útnak kell lennie, amely nemcsak a múltba, hanem a jövőbe is vezet”

Ana Blandiana

 

Ha belekapaszkodok ebbe a gondolatba, akkor szívesen emlékszem vissza a tavaszi találkozókra, Tatára és Székelyudvarhelyre. Mindkét helyen megtapasztalhattuk, hogy milyen sokszínűek vagyunk, milyen jó olyan emberekkel találkozni, akiknek segíthettünk, hogy megtalálják a maguk útját, például egy lehetőséggel, hogy velünk lehettek. Ezt támogatta Tata Város Önkormányzata. Székelyudvarhelyen példát kaptunk arra, hogy a változások sem rendíthetik meg a szándékot, hogy színvonalas, tartalmas, szép napot töltsünk együtt. Szívesen emlékszem vissza az akkreditált képzésen résztvevő óvónőkre, akik keresik a közös gondolkodás mentén, a jövőbe vezető utat. Nagy öröm olvasni arról a hírről, hogy kitüntetést adtak át olyan személyiségnek, mint Szekeres Erzsébet, és ehhez egy kicsit mi is hozzájárulhattunk!

Az eltelt két évben, amit együtt töltöttünk örülök, hogy vannak közös emlékeink és azt is tudom, hogy sok új gondolatunk is, ami a jövőbe vezet! Köszönöm mindenkinek az egész éves munkát, az észrevételeket, és kívánom, hogy az el nem olvasott könyvek száma fogyjon, mert ez azt jelenti, hogy tudtatok egy kicsit magatokkal is foglalkozni.

Szeretettel, Szigethy Ildikó

 

KIVONAT

Készült a Néphagyományőrző Óvodapedagógusok Egyesülete Ügyvezetésének
2017 június 26 – i üléséről

Ügyvezetés ülés helye: Szentendre, Skanzen

Napirendi Pontok:

  1. A Tatai Néphagyományőrző Óvodák Egyesületének tavaszi találkozó beszámolójának megismerése – készítette: Fiú Ferencné

Az értékelést a vezetőség átbeszélte és elfogadta. Kiegészítésként megfogalmaztuk, hogy több tájékoztatást kell adni a tagok részére. Vezetőség kérése: A találkozók esti rendezvényeit ne hagyják ott a résztvevők.

  1. A találkozó anyagi kiadásait ismerteti Fodor Csilla – gazdasági ügyintéző

Megállapítást nyert, hogy a találkozó az egyesület számára anyagi hozadékot nem eredményezett. A találkozókhoz az egyesület működéséhez keresni kell a pályázati lehetőségeket.

A vezetőség megkéri Csuri Ferencnét, hogy kísérje figyelemmel a pályázatokat, nyújtson ebben segítséget.

  1. Őszi Teréz napi találkozó tervezete – ismerteti Papp Kornélia

Tervezet: Megújulás lehetősége szakmai, és módszertani jó gyakorlatok

Időpontja: 2017. 10. 13

Helyszín: Szentendrei skanzen

Előadó: Böjte Csaba lelkész – előadásán keresztül a megújulás jelentése

Megállapítás: A vezetőség tagjai egyetértenek az őszi találkozó tervezetével

 

  1. A 2018. évi tavaszi találkozó – Gombai tavaszi találkozó tervezete – ismerteti Borbásné Varga Ildikó

Tervezet:

Időpont. 2018. 04. 13 – 14

Téma: „ A madár”motívumának szerepe és megjelenése a néphagyományőrzésben”

Megállapítás: Ennek akadálya nincs, hiszen ők is sok éve bizonyítják a színvonalas pedagógiai munkát. A vezetőség egyhangúlag egyetért abban, hogy átgondolt a tervezet, természetesen bizonyos mértékű változtatást és aktualizálást igényel.

  1. NOE honlappal kapcsolatos észrevételek – ismerteti Kertész József honlap szerkesztő

A honlapra nehézkesen érkeznek az anyagok. A fényképek, amelyeket beküldenek, azokon a tevékenykedések látszanak, több személyt megjelenítő képet kérünk. Szakmai kapcsolatokról tegyünk fel írásokat a honlapra.

Megállapítás: Szeretnénk, ha a honlap iránt érdeklődőbbek lennének a tagjaink.

  1. Egyebek

Faust Dezsőné levelét ismerteti – Szigethy Miklósné

Megjegyzés: Levél tartalom mellékelve a Kalárisban.

 

NÉPHAGYOMÁNYŐRZŐ ÓVODAPEDAGÓGUSOK EGYESÜLETE

XIX.TAVASZI SZAKMAI TALÁLKOZÓ ÉRTÉKELÉSE

A 2007-ben szervezett sikeres szakmai találkozón felbuzdulva szerveztük meg ismét az idei találkozót. Már a MESTERÓVODA cím elnyerése után nem volt kérdéses számomra és számunkra, hogy még egyszer magunkra vállaljuk e rendezvény megszervezését. Vezetői pályázatom is tartalmazta ebbéli szándékomat, melyet a Nevelőtestület elfogadott és támogatott. Szem előtt tartottam azt is, hogy nyugdíjba vonulások miatt a jelenlegi munkatársaimmal tudtam elképzelni. A bejelentés pillanatától kezdve segítő hozzáállással, magatartással, tenni akarással szembesültem. A szervezés és készülődés kapcsán egyre érzékelhetőbbé vált, hogy szeretnénk a MESTERÓVODA címhez méltóan helyt állni. A témaválasztásunk nem volt véletlen ugyanis szerettük volna megmutatni azt, hogyan is segíthetünk a mai kor gyermekének nevelésében a néphagyományőrzés eszközeivel és mennyire van ez hatással a gyermekek viselkedésére, illetve rajtuk keresztül természetesen szüleikére. Elveink mellett kitartva hogyan tudjuk érvényesíteni. Azt hiszem erre megkaptuk a választ az előadóktól is, megerősítést kaptunk tőlük. Mind a szakmaiságon túl szerettük volna egy másik oldaláról megmutatni gyönyörű városunkat, mint tíz évvel ezelőtt. A város nevezetességein kívül szerettük volna a „vizek városát” erről az oldaláról megismertetni. Igaz, hogy csak a malmok helyeit tudtuk megmutatni a résztvevőknek, de ezen a területen is elindult valami a városban. Szerettük volna megmutatni „ Tanösvényünket” mellyel még tíz évvel ezelőtt nem büszkélkedhetett a város. Ezen elképzelésünk sajnos nem valósulhatott meg az időjárás viszontagságai miatt, de helyette a Kiskastély szépségét és környezetét tekinthettük meg, sétálhattunk a Cseke-tó környékén. Próbáltunk mindent figyelembe venni, ami e rendezvény sikeréhez vezetett. Úgy gondoljuk, hogy méltón képviseltük óvodánkat, városunkat. Rajtunk kívül mindenki 100%-an adta magát a rendezvény sikeréhez, értem ez alatt a támogatókat. Mindenki kivétel nélkül örült a megkeresésnek és büszkék voltak arra, hogy részesei lehetnek egy országos rendezvénynek és ez által lehetőséget kaptak a bemutatkozásra.

A továbbiakban szeretném a kitöltött értékelési lapok alapján összegezni a véleményeket, a szakmai rendezvény sikerességét. Sajnos arányában kevesen töltötték ki a lapokat.

Összesen: 55 fő

Előadások:

Százalékos értékelés:             / Pozitív/        95 %

Mindkét nap előadásait tartalmasnak, színvonalasnak vélték. Mindkét napot jól szervezettnek, érdekesnek, változatosnak vélték. Kiemelték Kövesdi Mónika előadását abban a vonatkozásában, hogy átfogó képet kaphattak Tatáról és nagyon színvonalasnak vélték előadását. Agócs Gergely előadására valószínű sokan fogunk emlékezni. Jó humorú előadást hallhattunk tőle, mely egyben megerősített bennünket, hogy jó úton haladunk. Szigethy Miklósné előadása pedig sok szakmai információt tartalmazott, gyakorlati útmutatást kaphattunk a tervezésre. A gyermekek játékáról elismerően nyilatkoztak és a velük foglalkozó pedagógusokról. Játékuk fergetegesre sikerült ezzel messzemenőkig egyet tudok érteni.  Többen megjegyezték, hogy a gyermekek milyen vidámak voltak, ezt másképpen nem is tudnánk elképzelni. Voltak olyanok, akik úgy fogalmaztak, hogy mesteri volt mindkét nap. A Bábelőadást is színvonalasak tartották és nagyon élvezhetőnek. A Pötörke Egyesület és a Kenderke Művészeti Iskola táncosait kiemelten említették meg. A zenekar a Kenderke és Barátai, valamint Kovács Ibolya citeraművész és tanítványai fantasztikus műsort adtak. Tehetségük úgy gondolom mindenkit elvarázsolt.

Százalékos értékelés:                         / Negatív/      5 %

Volt aki úgy vélte, hogy Agócs Gergely előadása tartalmas és élvezhető volt, de rövid. Egy kicsit valóban rövid volt, kaphattunk volna „belőle” többet. Ezzel egyet tudok érteni. Ami kevésbé volt színes és érdekes az nagyon hosszú volt. Megjegyezték, hogy egy konferenciát szervező óvodának segítség kellene.

Népszokásőrző tevékenységek, játékok:

Százalékos értékelés:                         / Pozitív /       85%

A játéktanulás feledhetetlen élményt adott sokak számára. Az óvodások játéka, a Pötörke Cifra néptánccsoport tánca tükrözte a régmúltat a jelennel. Kiemelték az óvoda látogatása során látott és kipróbálhatott tevékenységeket, /búza őrlése, kovácsmesterséggel ismerkedés, mézeskalács díszítés/ Tetszett az óvodai környezetünk mely kiemelkedő képet nyújthatott a minőségi munkánkról, igényes nevelőtestületünkről. A gyermekek játékán keresztül az óvónők néphagyományőrző tevékenysége tükröződni látszott.

Százalékos értékelés:                         /Negatív/       15%

Egy kicsit rövidnek találták a játékos tevékenységeket. Volt, aki rövidnek találta a táncházat. Még ennyi óvó nénit nem láttam együtt táncolni egy találkozónkon sem. Valószínűleg, nagyon jól érezhette magát az, aki így gondolta és szívesen ropta volna tovább. Ez viszont nem baj. Volt, aki a néphagyomány éltetésben megújulást, iránymutatást várt, hogy a modern világ szokásait, elvárásait hogyan lehet egyensúlyban tartani a néphagyomány éltetéssel. Ezt valóban egy kicsit hiányosnak éreztem, ezért kell a tervezéskor pontosítani, illetve az előadókkal pontosítani, valójában mit is szeretnénk az előadásukban hallani.

Szervezés, program, előzetes tájékoztatás:

Százalékos értékelés:                         / Pozitív /       83%

Alapos, átgondolt, minden részletre kiterjedőnek minősítették szervezésünket. Igyekeztünk mindenre odafigyelni, amire lehetett. Nem találták zsúfoltnak a programokat és szervezetten követték egymást a programok. Előzetes tájékoztatással meg voltak elégedve, többen írták, hogy a tájékoztatásnak köszönhetően fel tudtak készülni a rájuk váró programokra, minden a vártnak megfelelően alakult. Tetszett a programok helyszínének kiválasztása. Voltak, akik nagyon felkészült csapatnak minősítettek bennünket, valóban szívünkön viseltük a program sikerét. / A, B, C terv/

Százalékos értékelés:                         /Negatív /      17%

Ezt a pontot 3 fő nem töltötte ki 3-an pedig így értékeltek. Közülük egyikük vontatottnak érezte a programokat, sokallta a gyaloglást. Kevesellte, hogy csak a Kiskastélyban volt idegenvezető. a többi helyen a kolléganők maximálisan megoldották ezt a helyzetet felkészülten álltak az esetleges kérdések megválaszolására kiegészítve az előadáson látottakat, hallottakat.

Egy ember hosszúnak találta az óvodai látogatást, ő szívesebben ismerkedett volna a nevezetességekkel. Valószínűleg, ő most volt Tatán először. Szétdarabolva érezte a vacsoránál a társaságot. A leg gördülékenyebben így tudtuk megoldani a vacsoráztatást.

Egy kolléganő nem érezte a házigazdák jelenlétét. Nem érezte a szervezettséget. A program beosztása sem volt megfelelő számára. Felkészületlennek vélt minket, szerinte nem voltunk urai a helyzetnek. Sokkal többet várt tőlünk. Kérdésem: Mit? Erre azonban nem kaptunk választ, mert sem javaslatot, sem konkrét észrevételt nem fogalmazott meg.

Szakmai nap szervezettsége:

Százalékos értékelés:                         / Pozitív /       85%

Értékelésekből mondhatjuk, hogy egyensúlyban volt a rendezvény. Helyén voltak a dolgozók. Mindenki maximálisan segített ott ahol tudott. Örültek, hogy szép helyszínekre vittük őket. Örültek, hogy a szálláshely az Olimpiai Központ lehetett. Az volt a szándékunk, hogy egy helyen tudjuk lebonyolítani a második napot. Úgy gondolom, ez sikerült. Kiválóan szervezettnek minősítették a szervezettséget. Próbáltunk rugalmasak, lenni és az időjárás által okozott hiányosságokat programváltozást azonnal kezelni. Ebben azonnal segítségünkre volt Polgármesterünk és a Városkapu Zrt. vezérigazgatója. Megoldottuk a helyzetet. Volt akitől „Csillagos 5-t kaptunk. Jól esett! Sokan írták: jól átgondolt, kiváló, maximális, változatos, követhető, gördülékeny volt jellemző a szervezettségre.

Százalékos értékelés:                         /Negatív/       15%

Az észrevételek elsősorban az étkezéssel kapcsolatosak. Magával a szervezéssel rendben volt minden, de az étkezéseket személytelennek érezte egy fő. Nem volt közös az együttlét.

Szervezett volt, viszont az ebédet nem minősítette ebédnek.

Flottul jól szervezett volt, de második nap hiányzott a kávé, de lehetőség volt rá. /1 fő / Első nap pedig elromlott az automata így sokat kellett várni és kevés volt az idő illetve nem tudták kihasználni a 2x –i ingyen lehetőséget.

Egy fő rugalmasnak ítélte a szervezettséget, viszont összevisszaságot érzett. Jól érezte magát, de sokallta a 18.000 Ft azért amit kapott. Hiányzott neki is a kávé és számára sem ebéd a szendvics.

Házigazdák fogadókészsége, közreműködése:

Százalékos értékelés:                         / Pozitív /       87%

Azok a kolléganők akik ide tartoznak kellő elismeréssel nyilatkoztak. Kiemelték kedvességünket, segítőkészségünket, közreműködésünket, közvetlenségünket és érezték, hogy szeretettel fogadtuk őket, látták bennünk a szakmai elhivatottságot. Jól érezték, mert ilyenek vagyunk és ilyenek is szeretnénk maradni. Az ajtónk mindenki előtt nyitva áll és továbbra is szeretettel várunk mindenkit. A csoportokat kísérő kolléganőkről pozitívan nyilatkoztak.

Százalékos értékelés:                         / Negatív /     13%

A házigazdákkal keveset találkoztunk, nem kerültünk közelebbi kapcsolatba, fogalmazták néhányan. Inkább csak a csoportvezetőkkel. Ezt meg is tudom érteni, mert velük voltak, ők kísérték egyik programról a másikra. Ez ezzel jár, ezeket nem is negatívumként éljük meg, hanem egy igényt, ami végül is jó érzéssel tölt el bennünket, hogy szerettek volna többet együtt lenni velünk.

Egy észrevétel azonban meglepett bennünket, mely szerint felkészületlenek voltunk, nem voltunk urai a helyzetnek. Sokkal többet várt tőlünk a kolléganő. Minden egyes szempontnál negatív kritikát kaptunk tőle. Javaslatot, észrevételt azonban nem tett, vajon miért ?

Összegzés:

Százalékos értékelés:                         / Pozitív /       80%

A résztvevők színvonalasnak vélték a találkozót. Sokan írták, hogy öröm volt minden perce. Volt, aki másodszor volt, de ennek a rendezvénynek a hatására már várja a következőt. Szakmailag feltöltődve térhettek haza. Jelezték, hogy a Mesteróvoda címhez méltóan tettük a dolgunkat

Elismerték a helyi adottságokhoz kapcsolódó ismereteinket. Újító és hatékonynak nevezték a rendezvényt.

Saját értékelésünk:

Már a bejelentés első pillanatától kezdve mindenki komolyan vette és felelősséget érzett aziránt, hogy felvállaltuk a rendezvény megszervezését. Mindenkiről elmondhatom, hogy mind a készületek során és a rendezvény két napján is maximálisan tudásukat adva álltak a rájuk váró feladatokra. A nem várt helyzeteket én úgy gondolom a lehetőségekhez mérten rugalmasan kezelték és megoldották.  Sok kutató munkát igényelt, míg a gyermekjátékokat végleges formába öntsék. Köszönettel vettük Nelli segítségét, tanácsait örömmel fogadtuk még akkor is, ha többször át kellett írni. Még egyszer szeretném megköszönni a kolléganőim nevében a segítségét.

Mivel Tatát a „Vizek város „ oldaláról szerettük volna bemutatni ezen a területen is kutató munkát kellet végeznünk, hogy hitelesek tudjunk lenni és mi is többet tudjunk saját városunkról. Nagyon hasznos volt ez a kutató munka és sok mindent megtudhattunk Tata régi malmairól, melyekről Kövesdi Mónika színvonalas előadásában láthattunk, hallhattunk.

Nagyon jóleső érzés és megtiszteltetés volt, hogy Michl József polgármesterünk mellénk állt és nemcsak szakmailag, erkölcsileg, hanem anyagilag is támogatott bennünket. Különösen szívén viseli külhoni kollégákkal, testvérvárosainkkal való kapcsolatot. Külön megköszönték,  hogy megkerestem őket, hogy Tata testvérvárosaiból is csatlakozhassanak e rendezvényhez.

A külhoniakkal való szorosabb kapcsolat kialakítása a vezetői pályázatomnak is része. Örülünk, hogy 52 külhoni kolléganőt sikerült fogadni.

Maximálisan együtt működött velünk a Városkapu Zrt. és az Olimpiai edzőtábor, valamint a Pötörke Néptáncegyesület és a Kenderke Művészeti Iskola.

Az előadások szerintünk is jól sikerültek, tartalmas és jó előadásokat hallhattunk. Agócs Gergely előadását még hallgattuk volna tovább, egy kicsit rövid volt.

Kövesdi Mónikától sokat megtudhattunk, amit elképzeltünk az előadásával kapcsolatban megkaptuk.

Ildikó gyakorlati példái hasznos tanáccsal szolgáltak szerintem mindenkinek, útmutatást kaphattunk, a tervezéshez illetve hogyan és milyen úton induljunk el a viselkedéskultúrával kapcsolatban. Köszönjük.

A program műsorai és az óvoda tevékenységei által szerintünk sikerült megmutatnunk azt, amit szerettünk volna.

A programokból adódóan nem tudtunk igazán együtt lenni, ezt nem negatívumként éljük meg, hanem úgy érezzük, hogy eljutottunk odáig, hogy erre nagyobb igény lenne az egymással való beszélgetésekre, eszme-cserére hiszen ritkán találkozunk.

Összességében mi is úgy gondoljuk, hogy sikeres volt a találkozó.

Köszönetemet szeretném kifejezni az elnökség minden tagjának a segítőkész munkájáért, úgy gondolom, ez az egyesület igazán tud együtt működni.

Fiú Ferencné óvodavezető

Visszaemlékezés

A Néphagyományőrző Óvodapedagógusok Egyesületének XIX. Tavaszi Szakmai Találkozója, itt nálunk, Tatán került megrendezésre. 10 év után, újra itt üdvözölhettünk Benneteket. Akkor, több mint 300-an jöttetek el, érdeklődést mutatva városunk, programjaink, óvodánk és kollektívánk iránt. Számunkra nagy elismerést jelentett, hogy most sem sokkal kevesebben tiszteltek meg minket és kitartóan mindkét napon jelen voltatok. Talán köszönhető volt ez a szép emlékeknek, a vonzó programnak, a mindig hívogató városunknak, de az biztos, hogy most is szeretettel vártunk Benneteket.

„Hegy, heggyel nem, de ember, emberrel találkozhat”

Ez a mondás jutott eszembe, amikor régen látott ismerősöket véltem felfedezni a rendezvény ideje alatt. E találkozó helyt adott annak is, szakmai fejlesztésünkön túl, hogy beszélgessünk, köszöntsük egymást. Sok új arcot, főleg fiatalokat is felfedezni véltem, akikkel most ismerkedtünk meg és reméljük a következő alkalommal már őket is barátként ölelhetjük magunkhoz. Bizonyára egyetértetek velem, hogy kell a frissítés, mert azt, amit mi az egyesületben megalapoztunk, azt a szemléletet, kell, hogy tovább folytassák. Nálunk is van fiatal, akit most „tanítunk be”, és egyre több lesz majd, hiszen folyamatosan elérjük kolléganőimmel együtt a szép kort. Talán megnyugvást hoz majd, ha tudjuk, elfogadják azt az utat, amit mi jártunk. Na, de jaj! Egy kicsit elkanyarodtam.

„Tiszta, mint a forrás” címmel hirdettük meg programsorozatunkat. Nekünk e cím, melyet az egyesület vezetősége adott, két megközelítésben volt értelmezhető. Az egyik, hogy kedves kis városunk méltán erről híres, a vizeiről, elapadhatatlan forrás vizeiből, mely hol áldás, hol meg teher, de büszkék vagyunk rá. Szívesen és örömmel mutattuk meg Nektek, a malomtúrán keresztül, e szépségeket. Természeti és építészeti kincseink megóvására a városlakók és honatyáink is vigyáznak. Közösen vigyázunk, mert ez a mi hagyatékunk, amit elődeink felépítettek Nekünk. Sajnos, a 16 meglévő malomból egy működőt sem tudtunk mutatni és a Tanösvényen sem tudtunk végig menni Veletek, de talán kárpótlást nyújtott az a séta, amit az Edzőtáborig együtt megtettünk.

A másik megközelítésben, ki másra gondolhatnánk, mint a GYERMEKRE. Náluk tisztább forrást, e kerek e világon nem találni. Ők azok, akiknél viselkedéskultúránkat alapozhatjuk a néphagyomány-éltetés módszerével. Előadóink megfogalmazásában rádöbbenhettünk, hogy feladtunk nagy felelősséggel jár. Nem mindegy, hogy a család mellett mit írunk a „fehér lapra”, mert az sok mindent elbír. Feladatunk, gyermeki tisztasággal közvetítsük feléjük magyar kultúránk hagyományait, szokásait, nekik érthető nyelven. Mi, mindnyájan az egyesületben, ezért dolgozunk, úgy érzem és remélem, egyetértetek velem, hogy a gyermekek játékfűzése, előadása, méltó bizonysággal szolgált, mert amíg kedvvel, örömmel, lelkesedéssel adják elő népi játékainkat, addig elfogadják kultúránkat és nevelődnek általa.

„Sok van mi csodálatos, de az embernél nincs csodálatosabb”

Hogy miért is jutott eszembe az idézet, mert volt egy gondolat, hogy Tata adjon otthont, idén a találkozónak és örömmel tapasztaltuk, hogy az emberek mellénk álltak, biztosítva anyagi és erkölcsi támogatásukat. Segítő kezet nyújtott polgármesterünk, Michl József, dr. Beró Henrietta alpolgármester aki, bár nem tudott részt venni rendezvényünkön óvodánk néphagyományőrző programját szívén viseli. A Pötörke Népművészeti Egyesület, a Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és diákjai, előadóink, Kövesdi Mónika művészettörténész, Agócs Gergely néprajzkutató, aki a mesén keresztül is érzékelhettük Szigethy Miklósné, Cseke-Marosi Eszter és Kaszás Villő által. Segítő embereink voltak még, a szülők, akik együtt élik meg velünk a mindennapokban is, a hagyományőrző tevékenységünket, a vásározók,akik népi kismesterségeikkel élővé teszik hagyományainkat. Köszönet Mindenkinek a munkájáért.

A magyar embernek van mire büszkének lenni, mert van múltunk, de hogy hogyan vigyázunk rá és mennyit őrzünk meg az utódoknak az a kis Honban élőktől függ. Jó Nekünk, mert van az Egyesület, akik ezen édes terhet felvállalták és megpróbáltak közösséget létrehozni a cél érdekében. Hagyományt ápolunk, éltetünk és hagyományt teremtettünk találkozóinkkal. Tudni kell, hogy az Egyesület és a városunk meghívására külhonból is szép számmal eljöttek hozzánk, az általunk szervezett találkozóra. /52-en/. Hogy, miért is említem ezt? Hát, csak azért, mert az összefogás, hogy múltunkat őrizzük HATÁRTALAN és a felénk sugárzó szeretet, amit a külhonból érkező kolléganők részéről érzünk felejthetetlen. /Dunaszerdahely, Erdély, Vajdaság, Kárpátalja, /Visk/testvérvárosaink közül Magyarkanizsa, Szováta, Szőgyén.  Ők azok, akik az Anya Ország hagyományait határon túl is, küzdelmek árán is, éltetik és gyermekeiknek megtanítják hovatartozásukat. Erő, kitartás lelkesedés, elhivatottság, szeretet és tisztelet, amivel jellemezhetnénk őket. Önzetlen munkájuk példamutató lehet számunkra. Városunk honatyái is elismeréssel vannak feléjük, mert felkarolták támogatták eljövetelüket a XIX. Néphagyományőrző Óvodapedagógusok Országos Találkozójára, melyet városunkban rendezhetett meg óvodánk.

Nagyon örültünk, hogy eljöttek, újra itt voltak és magukkal vittek egy darabka megbecsülést városunkból, az egyesülettől és a vendéglátóktól.

A találkozó ünnep volt számunkra, azért is, mert óvodánk 70. születésnapját köszönthettük. Ez Alkalomból egy kiállítást tekinthettek meg, két nyugdíjas kolléganőnk összeállításában. A képek, a tárgyi emlékek a mi közvetlen múltunkat idézték és híven tükrözték elődeink becsületes munkáját. Megpróbálunk mi is méltó követői lenni e lerakott alapnak, hogy a „bezzeg a mi időnkben „jó szájízt sugalljon és megbecsülést váltson ki a rólunk a rólunk emlékezőkben.

50 éves évfordulóját ünnepeltük Kodály Zoltán halálának is.

Azt hiszem, csak hálával gondolhatunk rá, hiszen a magyar gyermekdalokat, játékokat összegyűjtette és kiaknázatlan kincset adott a kezünkbe.

Már eltelt néhány hét, amióta a találkozó lezajlott, de nekem jó érzés volt újra feleleveníteni, emlékezni. A figyelem a város az Egyesület részéről két napig rajtunk volt, a Tatai Fürdő Utcai Néphagyományőrző Mester Óvodán.

Reméljük várakozásaitoknak megfeleltünk és Bennetek is szép emlékként él.

Tata az „élő vizek városa”.

Ács Józsefné óvodapedagógus

 

Köszönet nyilvánítás Viski kolléganőtől


    Először is nagyon köszönöm, hogy meghívtak és megszervezték számunkra ezt az utazást. Annak is örülök, hogy elfogadtam a meghívást, mert úgy érzem nagyon sokat kaptam a találkozón úgy szakmailag, mint érzelmileg.

Nagyon meghatott a vendéglátó óvónők kedvessége, szervezettsége és mindenre kiterjedő figyelmessége, segítőkészsége. Egy kicsit így utólag visszagondolva- egyszerre voltunk óvó nénik és lehettünk óvodások, akikről minden pillanatukban gondoskodtak. Egy életre szóló élményben volt részünk, amit sosem feledek, és amiért nagyon hálás vagyok. Találkoztam nagyon sok igazi óvónővel, akiken látszott, hogy ezt a hivatást szeretetből és szeretettel végzik. Megismertem egy nagyon kedves és összetartó kollektívát és lelkileg nagyon megérintett a kedvességük, gondoskodásuk és segítőkészségük. Ezen találkozó alkalmával még megismertünk egy gyönyörű kisvárost-akár egy kiránduláson- a nagyon kedves polgármesterrel. Az nagyon tetszett, ahogy a polgármester úr milyen kedvesen és elismeréssel beszélt az óvodáról és az óvónők munkájáról, tetszett az a munka, amit közösen és egyetértésben végeznek. Amióta hazajöttem csak szeretettel és hálával tudok visszagondolni ezekre a napokra,erre az utazásra. Nagyon örülök. hogy megismerhettem sok kedves személyt. Még egyszer nagyon köszönöm. hogy számomra ilyen jól megszervezték ezt az utazást, csak hálával és elismeréssel tudok önökre gondolni. Köszönöm!

Szeretettel Sütő Anikó
/ Viskről /

„…Aki él, szomjaznia kell,
forrásra hajolnia kell,
időkbe fonódnia kell,
hogy az őst unokáival össze
hű élet indája kötözze.

Emlékezetét ha elejti
arcát ha sötétbe rejti,
szavát, dalait ha elfelejti:
por, hó, üres árny a nép.”
/Keresztúry Dezső: Énekelj!/

TATA, 2017. április 21-22.

 

A Néphagyományőrző Óvodapedagógusok Egyesülete XIX. tavaszi találkozója

A tatai Fürdő Utcai Óvoda – Néphagyományőrző Mester Óvoda – volt a Házigazdája az Egyesület XIX. tavaszi találkozójának.

Fiú Ferencné Gyöngyi óvodavezető irányításával az intézményi közösség minden tagja összehangoltan vett részt az előkészületekben, amelynek eredményeit Mindnyájan megtapasztalhattuk. A körültekintő előkészítés, a szervezési teendők átgondoltsága zavartalanná tették a szakmai találkozó bonyolítását. (Az utolsó napok komoly akadályaiból – hóesés, szélvihar…- fakadó nehézségeket is zökkenőmentesen hidalták át.)

                A választott témához – Tiszta, mint a forrás… A gyermeki viselkedéskultúra alapozása a néphagyomány éltetés módszereivelkapcsolódó program tükrözi az Elnökséggel való folyamatos együttműködést. A kölcsönös egyeztetések színvonalas szakmai találkozót eredményeztek.

A fent idézett vers gondolatai megerősítést nyújtanak. Egyértelművé teszi számunkra, hogy a hagyományainkat miért nem hagyhatjuk veszendőbe menni. A találkozón mintaszerű példáját élhettük meg annak, hogy Tata város önkormányzata és nevelési intézményei mi mindent tesznek azért, hogy ne legyen por, hó, üres árny a nép.

Megtapasztalhattuk, mekkora értékteremtő erő – óvodától, iskoláig, hagyományőrző csoportokig – ha egy város önkormányzati vezetése, a népi hagyományok éltetését, újrateremtését, az ifjúság nevelése szempontjából meghatározó feladatnak tekinti, és azt támogatja.

Tatán, mi, a résztvevők, valóban forrásra hajoltunk, időkbe fonódtunk és „összekötött” bennünket a hű élet indája. Megismerhettük a Mester Óvoda bemutatkozásán túl, a „vizek és malmok városa” természeti környezetét, történelmi nevezetességeit, múltunk kulturális értékeit.

A két nap sokoldalú, gazdag programjában párhuzamosan vonult végig a gyermeki magatartásforma alapozás lehetőségeinek megmutatása és a város földrajzi környezetéből fakadó adottságok bemutatása. Ugyanakkor, a programcímek elnevezései nemcsak vízi világhoz kapcsolódó dalokat, játékokat idézték fel, hanem a választott, találó szövegidézetek, a találkozó meghirdetett témájához szorosan kapcsolódtak.   

Az óvodások játékfűzése, a vízi környezetben fellelhető mesterségekhez (molnár, hídasmester…) kapcsolódó játékokból nyújtott át egy átgondoltan összeállított csokrot. Az óvónők és gyermekek játéka és játékmagatartása, mintául szolgál Mindnyájunk számára.

Az óvodában, a gyakorolható népművészeti tevékenységek is kínáltak lehetőséget a vizi világ nyújtotta mesterségek gyakorlására. (Természetesen újrateremtett formában.)

A közreműködő hagyományőrző csoportok maradandó élményeket nyújtottak, de szemléletformáló hatásukat is magunkkal visszük: Igen így kell csinálni.

Tudjuk, az óvoda, minden gyermek számára nyújtja a néphagyomány éltetés lehetőségeit, de most előremutató biztatást is kaptunk: az óvoda után is vannak lehetőségek, van tovább „út”. Ezt igazolják a Pötörke Cifra Néptáncegyüttes, a Kenderke Református Művészeti Iskola, különböző életkorú néptánccsoportjainak lelkes játékai, táncai.  A Mesébe öltöztetett hagyomány vidámságot varázsoló előadói, a szombat esti „örömzenét” és a moldvai táncház zenét játszó Kenderke Barátai népzenei együttes tagjai nemes küldetést teljesítenek: szakmai igényességgel újrateremtik elődeink vásári komédiázó játékait és népzenei kincseinket. A Házigazdák jókedvre buzdító dalcsokra ízelítőt nyújtott elődeink nehéz élethelyzeteit is átsegítő humorából,

Valamennyi „bemutatkozó hagyományőrző” játékából, táncából, zenéjéből sugárzott a hagyományok iránti tisztelet, az elkötelezettség, az igényesség. Amit kaptunk: Tiszta, mint a forrás…

                Színvonalas előadásokat hallgattunk. A vizek és malmok városáról ismereteket szereztünk, amelyeket a sétán látottak megerősítettek. Felidézhettük a népi kultúra, az elődök erkölcsi szokásainak ma is ható erejét.  Az érzelmi és az erkölcsi nevelés óvodai tervezési lehetőségeiről mintákat kaptunk. (Lásd: A találkozó programja.)

Szigethy Miklósné Ildikó, a programok közötti átvezető szövegeivel mindig pontosította és a találkozó témájához kapcsolódóan egymásba, „kalárisba” fűzte a látottakat. Így lett a két nap programja egy kerek egész, egy KALÁRIS.

A testület, már a 2007-ben rendezett találkozó szervezésével is – hasonlóan több Házigazda szerepre vállalkozó szervező testülethez – követendő mintát mutatott Mindnyájunknak. (A fotóalbumunk őrzi egy vajdasági óvónő szívbemarkoló emlékezését.)

Most, 2017-ben a Testület, maradandó emléket állított a 70. születésnapját ünneplő óvodájának. Gratulálunk!

A Néphagyományőrző Mester Óvoda címet viselő óvoda közössége az Egyesület által adományozott címhez méltóan, MESTER MUNKÁT végzett. Köszönjük.

Számomra, a maradandó közösségi élmények mellett, nevezetes is volt ez a Találkozó. Az Egyesület méltónak tartott a Tiszteletbeli tag cím viselésére, amelyet ez alkalommal nekem adományozott elsőként. Köszönöm az elismerést.

Vallom: A néphagyományőrző szemléletű nevelés megteremtette pedagógiai művészetét, a néphagyomány éltetés mindennapi gyakorlatát.

Gödöllő, 2017. április 24.
Faust Dezsőné
Tiszteletbeli tag cím viselője

 

Kedves Kolléganők! Minden egyesületi tag társunknak tartalmas, pihenéssel töltött nyári szünetet kívánunk. Kikapcsolódásként az egyesület honlapját is olvasgassátok!

Szeretettel: a Vezetőség tagjai