FÜRDŐ UTCAI NÉPHAGYOMÁNYŐRZŐ MESTER ÓVODA ÉVES BESZÁMOLÓJA – 2016-2017 – TATA

<< 2015/16-os tanév beszámolója

Szent Mihály havának elején nevelőtestületünk megtartotta tanévkezdő értekezleteit, melyen közösen határoztuk meg a tanév feladatait. Kijelöltük óvoda szinten megtartandó, jeles napok felelőseit, irányt mutattunk a lebonyolításhoz. Meghatároztuk a csoportokban tartandó jeles napokat, szokásőrző tevékenységeket. Felvázoltuk az országos találkozó rövid tervezetét, megfogalmaztuk a lehetőségeket, javaslatokat tettünk a témáját illetően.

Hogyan sikerült megvalósítanunk a néphagyomány éltetését a gyermekeink körében.

-A tanévkezdéskor minden csoportszoba felfrissülve várta a csoportját. A hagyománynak megfelelően népi kismesterek munkái díszítették a falakat. Az év folyamán az aktuális jeles nap hangulatának kifejezésére is figyeltünk.

Hagyományőrző sarkunk az ünnepköröknek megfelelően változott.

– Gyermekeinket a természetes anyagok megismerésére ösztönöztük, melyből játékeszközöket, használati és díszítő tárgyakat, ajándékokat készítettek.

– Kirándulások, séták alkalmával megismertettük gyermekeinket a növények, állatok, bogarak nevével, fontosságukkal, hasznosságukkal.

Rámutattunk a természet óvására, gondozására.

– Udvarunkon népi játékokat, sportjátékokat kezdeményeztünk, ill. a szabad játék folyamán, népi játéklehetőségeket kínáltunk fel.

– Az életkori sajátosságoknak megfelelően ünnepeltük a jeles napokat, népszokásokat, melyeket dramatikus játékok gazdagítottak.

– A tevékenységek folyamán valósult meg, a mondókázás, a népmesehallgatás, az énekes játékok dramatikus játékok játszása, a kismesterségek megismerése, gyakorlása.

– Nagy figyelmet fordítottunk a gyermekek egészséges táplálkozására, idényjellegű zöldségekkel, gyümölcsökkel kínáltuk őket, melyhez a szülők is hozzájárultak.

Gyermekeinknél szorgalmaztuk a folyadékpótlást is.

– A böjti időszakokban lehetőségünk volt, böjti ételekkel megismertetni gyermekeinket, ill. a mindennapokban, népi ételekkel, neveikkel. A befőzés, csalamádé eltevés, aszalás, szárítás fortélyát is megtanulták.

– Nagycsoportosaink heti egy alkalommal úszni járnak a közeli tanuszodába, ahol a vízhez szoktatás volt a cél.

– Nagycsoportosainkat könyvtárba vittük, ahol ismerkedtek a viselkedési szokásokkal, a könyvek nyújtotta élményforrással.

– Gyermekeink, a szülők, nagyszülők meghívására, szüreten, mustkészítésen, dióverésen, állatnézegetésen vehettek részt, de megtanulhatták a kürtöskalács készítésének folyamatát is.

– Márton napi családi délutánunkon az egyéb libás tevékenységek mellet, megismerkedhettek vendégeink  a mézeskalács díszítés technikájával, a korongozással, a népi hangszerek nevével, hangjával, a népviselet egyes darabjaival, ill. korhatárosan, megkóstolhatták az újbort, ehettek libazsíros kenyeret, részt vehettek a táncházban.

– Gyermekeinkkel népdalokat énekeltünk, népi muzsikát hallgattunk, népzenére táncoltunk, ill. a nagycsoportban, képzett néptánc pedagógus oktatott, heti egy alkalommal.

Mindennapjainkat a néphagyomány éltetése hatotta át és igyekeztünk gyermekeinknek hitelesen átadni. Óvodai ünnepeinket,  jeles napjainkat évszakonkénti rendezésben az Évkör adja. Ezekből kiemelkedő ünnepeink, amik nagyobb hangsúlyt kaptak, a következők:

Őszi ünnepkör:

  • Kisasszony napja- szeptember 8

A fecskék készülődését figyeltük meg. Óvodánk kapualjában egy fecskecsalád lakik,már évek óta,melyet figyelemmel kísértük.

  • Mihály nap-szeptember 29

Állatokkal, vásárral kapcsolatos dramatikus játékokat játszottunk, szokásokat elevenítettünk fel, pásztorokkal, juhászokkal kapcsolatos népdalokat, meséket, mondókákat hallgattak a gyerekek. Ismerkedtek gyermekeink az agyagozással, a fazekas mesterek munkájával.

  • Lovoda nap-szeptember 25

Hagyományként városunk szervezésében kirakodóvásár volt, melyen dolgozóink, a szülők, nagyszülők által készített portékákat, ill. lovas ostort készíthettek a standunknál megálló gyermekek és szüleik.

  • Népmese napja-szeptember 30

„ A három lány” c. népmesével köszöntöttük, melyet közös program keretében tartottunk meg.

  • Teréz nap- október 15

Szürettel kapcsolatos tevékenységeket végeztünk. Felelevenítettük a szokásokat, hagyományokat.

Részt vettünk a Teréz napi továbbképzésen, Szentendrén.

  • Jótékonysági bál-október 22

Óvodánk hagyománya, a szülői bál szervezése,mely a szüreti hangulatot elevenítette meg. Vendégeinknek bordalokkal készültünk, melyet Kovács Ibolya (Népi Pengetős Zenetanár)

citerán kísért.

  • Márton nap-november 11

Az idei tanévben is megrendezésre került november 19.-én a Márton napi családi délutánunk, melyen mézeskalács díszítés, agyagozás, korongozás tevékenységek szerepeltek.

A nap befejezéseként régi óvodásaink néptáncoltak, majd táncház keretében, mindenki kipróbálhatta tánc tudását. A Kincső zenekar népzenéjére és Gyurkó Erzsébet néptánc pedagógus vezetésével.

Asztalunkról most sem hiányzott a libazsíros kenyér és az újbor.

Az érdeklődés most is nagy volt.

Az őszi ünnepkörökben a következő jeles napokat is figyelemmel kísértük:

– Mindenszentek és Halottak napja-november 1. és november2

– Erzsébet nap – november 19.

– Katalin nap – november 25.

– András nap – november 30.

Téli ünnepkörök:

  • Borbála napja – december 4

Cseresznye ágat hajtattunk.

Miklós na  – december 6.

A mikulás érkezését, az óvodapedagógusok által előadott bábelőadás előzte meg. Gyermekeink énekekkel, versekkel köszöntötték a Mikulást és a Krampuszkát.

A csomagban, idén is sok gyümölcs volt.

A Mikulás szerepét egy volt dadus néni vállalta el. Szülők, testvérek is velük örülhettek.

  • Luca nap – december 13.

Luca napi szokások, hiedelmek, búzaültetetés, kántálás. Nagy-középsős fiaink Lucáztak.

Csoportról, csoportra jártak és elkántálták jókívánságaikat,tarisznyájukba gyűjtve az érte kapott finomságokat.

December 7.  – Ráhangolódás

A nagycsoportosok, a Fazekas iskola meghívására, Betlehemi játékot néztek meg, majd karácsonyi dalok közös éneklésével búcsúztak.

  • December 14 – Sütés

Mézeskalácsot sütöttek a nagycsoportosok, melyet a fenyő díszítéséhez és a karácsonyi ünnepségen  résztvevők fogyasztottak el.

  • Karácsony – december 24-25-26.

Az ünnepi készülődéshez, a hangulat megteremtéséhez járult hozzá a karácsonyi dalok énekelgetése, karácsonyi CD hallgatása, Jézus születésének könyvekben való végigkísérése, a szeretetről, a család fontosságáról való beszélgetés, adventi koszorú, kopogtató karácsonyváró készítése. Óvodapedagógusaink Betlehemi játékkal lepték meg a gyerekeket és a vendégeket.

A közös karácsonyi dalok éneklése után, a csoportokban folytatódott az ünnep, ahol a gyermekek örülhettek az ajándékoknak. A napot, ünnepre terítve, ünnepi hagyományos étek zárta.

(megtartva december 21.-én)

  • Vízkereszt – január 6

Vége a karácsonyi ünnepkörnek. Leszedtük a karácsonyi díszeket, lebontottuk a karácsonyfát. A rajta lévő mézeskalácsot elosztva közösen fogyasztottuk el.

  • Farsang – vízkereszttől hamvazó szerdáig

Farsangi szokásokat, hagyományokat elevenítettünk fel. Farsangi álarcokat készítettünk és nem hiányozhatott étrendünkből a farsangi fánk sem. Szokásos farsangi bálunkat is megtartottuk gyermekeinknek, ahol mindenki jelmezbe bújhatott szülőjével együtt.

(megtartva február 10.-én)

Farsang farkincája idején kiszebábot készítettünk, és nagy zajjal mondókát, rigmusok kíséretében égettük el az udvarunkban a kiszét-téltemetés. Öltözékét a csoportok készítették.

Téli ünnepkörben a következő jeles napokat is figyelemmel kísértük:

– Új év – jókívánságokat mondtunk

– Vince napja- január 2

– Pál napja – január 25

– Gyertyaszentelő Boldogasszony napja – február 2

– Mátyás napja – február 24

– Zsuzsanna napja – február 29

Tavaszi ünnepkörök.

  • Gergely nap- március 22

A Fazekas Utcai Általános iskola diákjai jártak óvodánkban március 7.-én. Énekekkel, a lányok néptáncával, dramatikus játékkal hívogatták nagycsoportosainkat az iskolába.

Kis adománnyal köszöntük meg a hívogatásukat.

  • Március 15

Először csoportonkénti dramatikus játékkal elevenítették fel az 1848 szabadságharc emlékét a gyermekek, akik ünnepi ruhában, kokárdával jelentek meg e napon. A toborzást követően Kossuth nótákra, indulókra néptáncoltunk. A közös helységeket és a csoportszobákat a gyermekek ünnephez kapcsolódó munkái díszítették. A nagyobbak zászlókat és virágokat helyeztek el a Petőfi Sándor szobránál.

  • Húsvét- április 16-17

Húsvéti szokásokat, hagyományokat, elevenítettünk fel. Böjti étkeket fogyasztottunk, táncmulatságot elhagytuk. Húsvéti tojásokat festettünk, különböző technikákkal, kasírozással tálakat készítettünk. A hagyományos locsolkodás, húsvéti tojáskeresés, tojásgurítás,

tojásdobálás sem maradt el. E napon nyuszik is költöztek az óvodába.

(megtartva április 12.-én)

  • Április 21-22

Megrendezésre került a XIX. Országos Néphagyományőrző Óvodapedagógusok találkozója.(NOE). Az óvodánk szervezésében, melyet sok egyeztetés, tárgyalás, helyi értekezlet, kutatómunka, közös megbeszélés, folyamatos készülődés előzött meg.

Óvodánk fennállásának 70.születésnapját is ünnepeltük. A hozzá kapcsolódó kiállítás anyagát

nyugdíjas kolléganőnk rendezték  és kutatták fel.

Az óvoda minden dolgozója igyekezett aktívan részt venni a szervezésben és lebonyolításában. a szülők és a támogatók jóindulatát is élveztük. Nagycsoportos gyermekeink előadása büszkeséggel töltött el minket.

  • Majális –május 1

A nagycsoportosaink dramatikus játék kíséretében állították fel a májusfát az udvarunkon, majd közösen körbetáncoltuk. Minden csoport az óvoda udvarán lévő fát, bokrot, színes szalagokkal díszített fel.

  • Édesanyák és Nagymamák köszöntése

A gyermekek által, különböző technikákkal, természetes anyagokból készített ajándékok mellett, még versekkel, dalokkal köszöntötték szeretteiket.

  • Kirándulás

Az óvoda nagycsoportosai és a nagy-középső csoport a három év lezárásaként Szentendrére

a Skanzenbe kirándultak,ahol élőben ismerkedhettek a régi idők emlékeivel.

  • Kirándulások,séták

Ezen alkalmakkor, gyermekink ismerkedhetnek a városunk természeti és építészeti szépségeivel.

  • Pünkösd-június 4-5

A nagycsoportosok pünkösdi királyt és királynét választottak, mely versenyjátékok, találós kérdések segítségével dőlt el. Szokásokat, hagyományokat elevenítettünk fel.

Óvodapedagógusaink a királynéjárást, dalokkal, táncolva, kitáncoltuk a májfát.

(megtartva május 2.-án)

  • Évzáró ünnepély

Az alkalomhoz illő, az óvoda néptáncos ruhájában megjelenő gyerekek, az elmúlt tanévben tanultakat adták elő.
Népzenére, tánclépések megtétele mellett, a népi játékok, mondókák hangoztak el Szülők és vendégek voltak jelen az eseményen.

Tavaszi ünnepkörben a következő jeles napokat is figyelemmel kísértük.

– Március 18-19-21  – Sándor,József,Benedek-meleget hozó napok
-Április-1 bolondozás napja
Április 24-Szent György nap
A nagycsoportban felelevenítették a hagyományokat, népdalokat, pásztorfurulya,népmese segítségével, majd természetes anyagból bárányokat készítettek.

  • Május 12-13-14-Pongrác-Szervác-Bonifác fagyos szentek

Nyári Ünnepkörök:

Nyáron óvodánk csoportjai összevontan működnek. A jeles napokat nem dolgozzuk fel, de figyelemmel kísérjük.
Népi játékokkal, versenyjátékokkal tesszük változatossá az óvodában eltöltött időt.

  • Június 8 –Medárd napja
  • Június 29- Péter és Pál napja- aratás kezdő napja
  • Augusztus 20- Szt. István ünnepe

Óvodánk ünnepeihez szorosan hozzátartoznak a gyermekek születésnapjának megünneplése és a gyereknap, melyet az udvarunkon tartottunk. Ugráló vár, interaktív játékok, lufi hajtogatás, fagylaltozás, arcfestés, gyapjúzás, mesejelenet tette feledhetetlenné.

Néphagyományőrzéssel kapcsolatos továbbképzések, előadások, rendezvények.

  • Néphagyományőrző munkaközösségünk már évek óta működik.
  • Idén fontos feladatuk közé tartozott a szüreti jótékonysági bálra készülés, ill. az országos találkozó megszervezése.

A megbeszéléseken bordalokat is tanultunk
Szeptemberben új munkaközösség vezetőt választottunk, mert ebben a tanében az eddigi vezetőnk, Fábiánné Csányi Erika, jól megérdemelt nyugdíjas éveit kezdi meg. Kiváló, szakmailag kiemelkedő munkáját Köszönjük!

  • Kistérségünkben néphagyományőrző munkaközösség működik.
  • Három kolléganőnk segíti munkájukat, részt vesznek programjaikon.
  • A tatai Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola által szervezett, néphagyomány éltető programon alapuló Fürkész 4D komplex népművészeti projektoktatás címmel 60 órás képzésen két kolléganőnk vett részt, melyet sikeresen végeztek el. Záró dolgozatukban egy-egy jeles napot dolgoztak fel.
  • Az óvoda minden dolgozója részt vett a Teréz napi Szentendrei Skanzenban szervezett továbbképzésen, mely hasznos ötletekkel, ismeretanyagunk bővítésével segítette munkánkat.
  • A tavaszi Néphagyományőrző Óvodapedagógusok Országos Találkozóját idén óvodánk szervezte, melyet minden munkatársunk aktívan részt vett és dolgozott a sikeres lebonyolítás érdekében.
  • „Tiszta mint a forrás” címmel szerveztük a továbbképzést:             Előadások adták a szakmai tudás bővítését, a gyermekek játéka, néptáncegyüttesek,

Kenderke, és Barátai népzenei együttes, mesemondó társulat emelte a két nap hangulatát. A résztvevőknek igyekeztünk a Malom túra folyamán bemutatni városunk természeti és építészeti szépségeit.

  • Városunk néphagyomány éltető rendezvényein is aktívan részt vettünk:
  • Lovoda nap
  • Sokadalom- június 16.-án melyen nagycsoportosaink népi játékokkal szerepeltek, a Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében. Ezen eseményen népi kultúránk kiemelkedő együttesei, hagyományos népi kirakodó vásár vonzotta a város lakóit és az eseményre látogató vendégeket. A rendezvénynek az Angol- park adott otthont.

Szakmai napokat is szervez a városunk, melyeken folyamatosan képviseljük óvodánkat.

  • Fontosnak tartjuk, a folyamatos egyéni fejlesztést, tájékozódást, szakkönyvek, folyóiratok, internet segítségével.

Az új ismeretanyagot megosztjuk egymás között és napi munkánkban hasznosítjuk.
Eseményekről, időnként a Kláris c. internetes folyóiratban adunk tájékoztatást.

  • Óvodai életünk eseményeinek megvalósításában nagy szerepet töltenek be a szülők, nagyszülők, akik elfogadták néphagyományőrző programunkat, és teljes támogatásukat élvezzük.Önkormányzatunk elöljárói, lehetőségeiknek megfelelően, képviselik magukat eseményeinken és anyagi támogatást nyújtanak.

Az éves értékeléssel reméljük sikerült képet adni az óvodánkban folyó néphagyományőrző tevékenységünkről, folyamatos munkánkról.

Kelt: Tata. 2017, Pünkösd havában.

Ács Józsefné
Néphagyományőrző Munkaközösség

Fiú Ferencné
Óvodavezető