A Bimbó utcai Mesteróvoda beszámolója 2016-17

Ebben a tanévben 71 fő kisgyerek járt óvodánk három, vegyeséletkorú csoportjába. A személyi feltételek adva voltak, 6 fő óvodapedagógus, 3 fő dajka és 1 fő pedagógiai asszisztens látta el a gyerekek nevelését és gondozását.

A kitűzött pedagógiai feladatok tervezése, összhangban volt a Helyi óvodai program és az Alapprogram célkitűzéseivel. A megvalósítás a néphagyomány éltetés módszerével történt, ami óvodánk egyéni arculata.

Ebben a tanévben kiemelt feladatunk volt, hogy a „Kincses Kultúróvoda” nyerteseként megvalósítsuk a tervezett programokat. Mindenben szemelőtt tartottuk az óvodai nevelés két alapfunkcióját, a kultúra értékeinek átadását és a személyes értékek felszínrehozása.

Röviden a megvalósulás folyamatáról:

Óvodánk mindhárom csoportja beépítette éves munkatervébe a pályázathoz elkészített programtervet. Így valósulhatott meg, hogy gyerekek érzelmi biztonságát, közösséggé formálódást, nemzeti identitásukat erősítették a Majorka színház előadásai, Fabók Mancsi bábszínháza, a Mesemozgató filmnapok, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum múzeumpedagógiai foglalkozásai. Az igényesen válogatott zenei alkotások fontos eszközül szolgálnak a gyerek zenei képességeinek, zenei kreatívitásának alakításában, melyet a BonBon matiné komolyzenei programjai biztosítottak. Célunk volt a lokális identitás erősítése, ezért tartottuk fontosnak a Bánáti Sverák József festő nevével fémjelzett, óvodásoknak szóló szakmai program kidolgozását. Lehetősége adódott a gyerekeknek betekinteni a színek világába, a különböző festészeti műfajokba, az agyagozás rejtelmeibe. Átléphettük városunk határát és eljutottunk a Nemzeti Galériába, hogy tágabb környezetünk képi ábrázolásával ismerkedjünk. A „Mesemúzeumba”, ami kifejezetten a gyerekeknek készült, a Fővárosi Bábszínházba, ahol a mesék másféle megvilágításban nyújtottak élményt. A Duna Múzeumban tett látogatás lehetőséget nyújtott arra, hogy felfedezzék a gyerekek a környezetüket, megismerjék a hagyományos tárgyi kultúrát. Évek óta igyekszünk ünnepélyessé tenni a „Költészet napját”. Célunk, hogy segítsük a generációk közötti párbeszédet. Az idén ezen a napon nyitottunk meg egy kiállítást, ami gyerekeknek szóló könyv illusztrációjából készült. A gyerekek mondták a képekhez kapcsolódó verseket és találkozhattak az alkotókkal. A kortás írók könyveivel gazdagíthattuk könyvtárunkat. Ünnep…gyerekek ünnepe, másként, mint az előző évben. Eljuthattunk a Duna Palotába, a Duna TáncegyüttesHamupipőke” táncszínház előadására. Különleges élmény volt, hiszen jelen volt a mozgás, néptánc, zenei nevelés, mese, játékosság, közösségi nevelés.

Ezekre a programokra nem kértünk a szülőktől anyagi támogatást.

Nagy hangsúlyt fektettünk a nevelési terv megírásánál arra, hogy az egészségnevelésben megjelenjen a néphagyományőrző szemlélet.

Az egész éves nevelői munkát közösen terveztük meg, melyben voltak az egész óvodára vonatkozó közös programok. Ezek a programok mindenképpen közösségfejlesztés céljával is szerveződtek, a szülők bevonásával.

  • Tűzoltó nap a Kálvárián
  • Teréz nap a Skanzenben, ami szakmai bemutató és a szülők is jelen vannak.
  • „Tök jó nap”-a betakarítás ünnepe
  • Luca napi vásár, a szülők által készített kézműves termékek vására.
  • Advent a Dumtsa korzón.
  • Bálint napi koncert a Városházán
  • Karneváli felvonulás
  • „Falufeljáró” farsang a Kálvárián
  • „Toborzó” játék március 15-én
  • Anyák napi kirándulások

Ebben a tanévben is folytatódott a „Madarász ovi” program, a kéthetenkénti néptánc. Ezek a különóraként megjelenő programok teszik teljessé mindennapjainkat.

Néphagyományőrző Mesteróvoda és Kincses Kultúróvoda vagyunk, és ez a cím kötelez!

Tovább mélyítettük a székelyudvarhelyi Napsugáróvodával, testvéróvodai kapcsolatunkat. A Néphagyományőrző Óvodapedagógusok Egyesületének őszi találkozóján óvodánk vendégei voltak. Az általuk szervezett képzésen óvodánkból hárman vehettünk részt májusban. A kapcsolatunk kiemelt célja, hogy hagyományainkat, pedagógiai ismereteinket folyamatosan megosszuk egymással. Meghívott előadóként lehetőségem nyílt arra, hogy a közösen kitűzött célt erősítsük.

Ősszel és tavasszal, két nevelőtestület látogatott el hozzánk, és szakmai beszélgetéseket folytattunk pedagógiai munkánkról, a néphagyomány éltető szemléletről. Bemutató játékokat tartottunk a az őszi Teréz napi találkozón, a SZÓNÉK tagjainak és a NOE és a Skanzen, közös akkreditált képzésén résztvevő pedagógusoknak. Az idén 13 óvodapedagógus jelentkezett erre a képzésre. Három főiskolai hallgató töltötte óvodánkban szakmai gyakorlatát. Ketten a Pipacs csoportban tették meg gyakorlati vizsgájukat. A televízió „Család barát” műsorában gyerekeink rendszeresen mutattak be az ünnephez, jeles napokhoz kapcsolódó szokásokat. Kiemelném a „Láncos Miklós” napjához kapcsolódó szokás felelevenítését, amit a televízió a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, hiteles környezetben vett filmre. Publikációnkban arról szóltunk, hogy a Kincses Kultúróvoda pályázat, hogyan támogatja, hogyan tudja segíteni a kultúra átörökítését?! Az írás a Raabe kiadó mellékletében, „Az óvónők kincsestárában” jelent meg.

Az óvodánkra a családias légkör jellemző. Már hagyomány, hogy több tevékenységet a családokkal együtt, a családnál valósítunk meg. Mindhárom csoport év elején megbeszéli a szülőkkel, hogy melyek ezek a tevékenységek. Az idei tanévben, dióverés, almaszedés, Márton napi lámpás vonulás, Mikulás várás, a húsvét szokásait élték meg közösen a gyerekek  és a szülők. Lehetőségünk volt a méhészek napját megtartani, amin nagyon sok érdekes információt hallhattunk mindnyájan.

Anyák napján, együtt töltik a napot a gyerekek és az édesanyák. Kirándulással és az édesanyák megvendégelésével teljesedik ki az ünnep Az idén a Király réten, a Mogyoróhegyen és a Skanzenben történtek a programok.

Törekszünk a jó partneri viszony kialakítására is. Az adventi időszakban megnéztük a Barcsay Jenő Általános Iskola gyerekeinek Betlehemes játékát, és ők jöttek el hozzánk Gergely napján, hogy iskolába toborozzanak. Luca napi vásárt rendeztünk a szülőkkel, kiállítást nyitottunk meg a P’Art moziban.

Ott voltunk a város által szervezett programokon. Részt vettünk az őrzők napján, az ovi olimpián, a karneváli felvonuláson, a Föld napi takarításon

A tanévet minden csoport évzáró játékkal zárta le. A Margaréta csoport ebben a tanévben a „tűz” és a „víz”, két őselem köré építette fel a játékait, az évet malmos játékkal zárták. A Nefelejcs csoportban a „fa”, mint „életfa” kapott hangsúlyt, az évzáró játékuk a galgamácsai „Mavagyon-járás” és „Gavallér-választás” volt. A Pipacs csoport jeles napokhoz, ünnepekhez, munkajellegű tevékenységekhez kapcsolódó játékok után kutatott. Ennek megfelelően az évet egy „Játszóval” fejezte be a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban.

Környezetünk szépítése mindnyájunk szívügye. Szülők segítségével virágosítjuk udvarunkat egész évben. Régi álmunk vált valóra, elkészült udvarunkon a kemence, mert azt gondoljuk, hogy a néphagyomány-éltetés szemléletével dolgozó óvodából ez nem hiányozhat!

Tartalmas szép évünk volt, úgy érzem, hogy az elődök kultúrájából sikerült átörökíteni, újraértelmezni néhány „kincset” Pédául a „Tök jó nappal” megerősítettük, hogy nálunk nem Halloween-t jelent a tökvicsor faragás, adventben szívesen „kóringyálunk”, Bálint-napkor játszott párválasztó játékaink, nem Valentin-napját ünneplik.

Zárásként, Simon András egyik verséből idéznék,„A bölcsesség kezdete az alázat…”szeretnénk ezen az úton haladni.

Szentendre, 2017.06.30.

Szigethy Miklósné

Bimbó utcai Tagóvoda vezetője