tundeek1

Szakmai nap a SZKKIÓ Magyarok Nagyasszonya Katolikus Tagóvodában – Cegléd

Óvodánk több mint tíz éve szervez minden év szeptemberében a városi Kossuth napokhoz kapcsolódva őszi szakmai napot. Az idén tavasszal a Katolikus Pedagógiai Továbbképző Intézettől felkérést kaptunk, hogy szeretnék a mi szakmai napunkat a képzésük keretébe illeszteni. A KPSZTI-ben a képzések októbertől kezdődnek, így az idén mi 2016.10.21-én tartottuk szakmai napunkat.

Erre az alkalomra az ország számos katolikus óvodájából / Szécsény,Szikszó, Szolnok, Budapest- Albertfalvi Domboszkó Ált. Isk. Katolikus Óvoda, Budapest- Karmel Kiskertje Katolikus Óvoda, Budapest- Patróna Hungarie Katolikus Iskola Központ, Gödöllő, Kiskunfélegyháza, Salgótarján, Vác/ illetve a ceglédi óvodákból érkeztek óvó nénik. Jelenlétével megtisztelt bennünket Hegedűs Ágota alpolgármester és a NOE vezetőségéből Pap Kornélia, Kertész József, Zimonyi Károlyné, Terike.

Kicsiny óvodánkban helyszűke miatt nem tudtunk fogadni ilyen népes vendégséget, így a közeli Református Gyülekezeti Házba invitálta vőfélyünk a vendégeket.

A testület tagjai lakodalmas énekekkel várták a messziről jötteket, a talp alá valót az Összerázó Banda szolgáltatta .Ezúton is köszönjük nekik a jó hangulatot!

A szakmai nap résztvevőit köszöntötte Rajta László iskolánk igazgatója, Grolyóné Szabó Éva , óvodai szakértő KPSZTI és Ócsai Józsefné óvodavezető, a nap házigazdája.

A köszöntők után Czigány Károlyné és Imregi Tiborné Ceglédről készült összeállítása következett.

Ezután birtokba vették a gyerekek a színpadot: először a Kőrösi úti nagycsoportosok játszottak szüretelős-lakodalomba készülődős játékfűzért, majd amikor minden „lakodalmi kellék”- jó borocska, lakodalmas kalács- elkészült indultak a lakodalomba.

Az Eötvös téri nagycsoportosok játékában megelevenedtek a régmúlt lakodalmas szokásai- menyasszony kikérés, menyasszony öltöztetés, fiatalok búcsúja szüleiktől, az esküvői szertartás.

Végül megérkezvén a lakodalomba, az ajándékok átadása után a két csoport és a táncos lábú, vállalkozó felnőttek, az Összerázó Banda nagyszerű muzsikájára igazi lakodalmi hangulatban rophatták a táncot.

A nap további részében előadásokat hallhattunk : Gyura Sándor múzeológus, néprajzkutató az alföldi párválasztó szokásokról beszélt, ebéd után pedig Maczák Tamás káplán úr a házasság szentségéről osztotta meg velünk gondolatait.

A szakmai napot jó hangulatú kézműves tevékenységek zárták. Az érdeklődők készíthettek- csiga tésztát, gyöngykalárist, selyem rózsát, fonhattak koszorút, díszíthettek mézeskalács szivet.

A résztvevőket az” Isten Áldja meg a magyart „kezdetű ének közös eléneklésével bocsájtottuk útjukra.

Cegléd, 2016.október 21.
Czigány Károlyné
munkaközösség vezető

 

A résztvevő óvodák teljes neve:
Szécsény- Páter Bárkányi János Katolikus Óvoda,
Szikszó- Bethánia Napközi otthonos Óvoda,
Szolnok-Mutármag Római Katolikus Óvoda,
Budapest- Albertfalvi Domboszkó Ált. Isk. Katolikus Óvoda,
Budapest- Karmel Kiskertje Katolikus Óvoda,
Budapest- Patróna Hungarie Katolikus Iskola Központ,
Gödöllő- Szent-Imre Katolikus Isk. és Óvoda,
Kiskunfélegyháza- Constantinum Katolikus Óvoda,
Salgótarján-Jó Pásztor Katolikus Óvoda,
Vác Szent Család Katolikus Óvoda,
Gomba-Gólyafészek Óvoda