Kaláris – 2016. január, 39. szám

Néphagyományőrző Óvodapedagógusok Egyesületének hírmondója

 

„A ma pedig ölelje át az emlékezettel a múltat, és vágyakozással a jövőt.”

Tartalom:

  1. Elnöki köszöntő – Szigethy Miklósné
  2. Egyesületi híreink
  3. Tavaszi Egyesületi találkozónk tervezete
  4. Jelentkezési lap, jelentkezési információ
  5. Események, programok, hírek

„Megújult tavasszal hangos éneklő madarak,
Szép új énekkel áldjátok nevét az Úrnak,
Kis filemile ki torkának az rekedések nem ártanak,
Nyújts dicséretet a nagy Úrnak”

Szeretettel köszöntelek Titeket a „négy részből álló” esztendő tavaszán Lovász Irén etnográfus és népdalénekes egyik dalával! A választásom nem véletlen, a tavasz a mi Egyesületünknél a XVIII. Tavaszi találkozó közeledtét is jelenti. Az idei találkozó egyik előadója lesz a kiváló népdalénekes, aki a néprajztudomány kandidátusa is.

Mit is kívánhatnék erre a tavaszra mindnyájunknak? Például azt, hogy kísérjük figyelemmel, mi történt velünk az eltelt időszakban, mire vagyunk büszkék, amivel eldicsekednénk mindenkinek? Erről is szó lesz a következő oldalakon.

Izgatottan készülünk a tavaszi találkozóra! Az újonnan megválasztott elnökség számára ez az első alkalom, hogy találkozót szerveznek. A helyszín is új, hiszen az Edelényi Mátyás Óvoda és Bölcsőde friss, és nagyon lelkes tagja közösségünknek!

Szükségünk van minden résztvevő támogató, aktív, együtt gondolkodó jelenlétére.

A most megjelenő Kalárist érdemes figyelmesen elolvasni. Megtudhatjátok többek között, hogy mi a teendőnk, hogy találkozzunk Edelényben április 22-23-án!

„Énekesi és kutatói pályámon egyaránt tapasztalom, hogy az emberi hangnak, az énekhangnak, milyen fontos lelki egészségmegőrző, harmónia fenntartó funkciója volt és van…”  Lovász Irén inspiráló gondolatait folytatjuk a találkozón, idei témánk „Egészségnevelés a néphagyomány tükrében”.

Tartalmas munkát, hozzá jó egészséget kívánok mindenkinek!

Szentendre, Tavaszelő

Szigethy Ildikó
Lovász Irén Égi hang CD 2006

 Egyesületi Híreink!

  • Kedves Tagtársaink! Az egyesület átadás – átvétele, a vezetőségi tagok feladat elosztása rendben megtörtént, most már rá tudunk hangolódni a szakmai munka kiteljesedésére.
  • Örömmel vettük tudomásul, hogy Szőke Anna néprajzkutató vajdasági óvoda pedagógus kollégánk, Magyar Életfa díjban részesült. A díj azoknak adományozható, akik tevékenységükkel hozzájárultak a népművészet közvagyonként való kezeléséhez, megőrzéséhez, nemzedékek közötti átörökítéséhez. A méltán megérdemelt díjhoz ezúton gratulálunk! További munkájához erőt, egészséget kívánunk.
  • 2016 februárjában az Emberi Erőforrások Minisztériuma 12 óvodának ítélte oda a Kincses Kultúr Óvoda cím elismerést. A néphagyományőrző óvodák közül ezen elismerésbe részesült:
  • Szentendre Városi Óvodák Bimbó úti Tagóvoda, Szentendre
  • Akadémiai Óvoda és Bölcsőde, Budapest
  • Szent László Óvoda és Bölcsőde, Jászszentlászló

„ Ha egészségről beszélünk, abban a testi mellett ott van a lelki és a mentális egészség is. Fontos az, hogy ne csak a testi egészség irányába tegyünk lépéseket, hanem minél korábban kezdjük el a lelki egészség táplálását, fejlesztését és nevelését. Fontos, hogy a gyerekek találkozzanak a művészetekkel, az értékes kultúrával. Az óvó nénik kezében pedig olyan képesség van, amely lehetővé teszi, hogy az értékek közvetítése és átvitele hatékony legyen ebben a kiemelten fogékony életszakaszban” – mondta Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.

Buzdítunk Titeket is, hogy újabb pályázati kiírás alkalmával pályázzatok, hiszen jó és csodálatos értékeket képviseltek.

Egyéb egyesületi hírek:

Tatai Fürdő Utcai Néphagyományőrző Mester Óvoda Gergely napi rendezvénye

Március 12 Gergely napja, a naphoz kapcsolódó ismert népszokás a Gergely járás. Ezen a napon emlékeztek I Gergely pápára, az iskolák patrónusára. A gyerekek bemutatták az iskolai életet, az új tanulókat iskolába hívogatták, és kosarukba maguk és tanáraik számára adományokat gyűjtöttek.

Így történt ez a mi óvodánkban is, ahol a Fazekas Utcai Ének-zene Általános iskola diákjai dramatikus játékkal iskolába hívogatták a nagycsoportos óvodásokat. Együtt énekelték a „Szent Gergely doktornak” kezdetű dal elejét is. Az adomány sem maradt el, ami sütemény, kalács volt.

Elnökségünk meghívót kapott  Gombai Gólyafészek Óvoda kistérségi szakmai napjára, ahol az óvónők egy tréfás toborzóval örvendeztették meg a gyerekeket, és  ellátogató óvó néniket. Elnökségünket Papp Kornélia képviselte.

Mellékelünk egy élménybeszámolót a vendégként jelenlévő óvónők egyikétől.

Tréfás Toborzó a Gólyafészek Óvodában

Nem először látogattam szakmai továbbképzés keretében Gombára, a Gólyafészek Óvodába. A Monorhoz közeli, Budapesttől 50 km-re, a Gödöllői-dombság déli lankáin elterülő dimbes-dombos település 5 csoportos óvodájában párját ritkító hagyományőrző tevékenység folyik. Ősszel Márton napi vigasságra, 2016. 03. 10-én Márciusi Toborzóra kaptam meghívást.

Már az épületbe lépve úgy éreztem magam, mintha a régmúlt elevenedett volna meg egy szempillantás alatt. Az előtérben elhelyezett ódon, kék, üveg vitrines konyhaszekrény kicsi befőttes üvegeivel odavonzza a látogatók tekintetét. A korabeli sublótok, ládák, a mindennapi élet használati tárgyai éppúgy megtalálhatók a szépen berendezett csoportszobákban, mint a gyermekmunkákkal díszített folyosókon, és az irodában. Ezek összegyűjtése sem lehetett kis feladat, de ami ennél is érdekesebb, fontosabb, hogy máig használják azokat.Az intézmény nevelői közössége októberben már elkápráztatott érdekes tollfosztó műsorával, de az 1848-as szabadságharc emlékére összeállított ünnepi megemlékező programjuk egészen lenyűgözött.

Mitől olyan nagyszerű, amit ők elénk tárnak? – Attól, hogy a népi hagyományokat hitelesen, szakmai tudatossággal, de mégis könnyedén keltik életre. A kisgyermekeknek korhű ruhákban előadott, vidám műsoraikkal azt és annyit mutatnak meg nemzeti történelmünkből, kultúránkból, hagyományainkból amennyit abból az óvodáskorú gyermekek képesek megérteni, feldolgozni.

A megemlékezés tiszteletére ünneplőbe öltöztek a kisfiúk, kislányok. A legények piros textilből készült huszárcsákóikat büszkén viselték, míg a kislányok díszes pártáikban, csoportonként egyforma, apró virágos kis szoknyáikban szépek voltak, mit a kis tavaszi virágok. Számomra külön öröm volt látni, ahogyan az óvodapedagógusok, dajka nénik tréfás toborzó műsoruk végén bevonták a gyermekeket a közös játékfűzésbe. Az apróságok lelkesen vettek részt a közös élményt nyújtó együtténeklésben, ügyesen próbálgatták az egyszerű tánclépéseket. A program végén a rendezvényház „csatatérré” változott. A „hadban álló” felek ágyúgolyó záport zúdítottak egymásra. Ebben a rendkívüli ütközetben csak győztesek voltak, mert a gyerekek olyan lelkesedéssel hajigálták egymás felé a fekete zokniba burkolt, könnyű maroklabda ágyúgolyókat, hogy öröm volt nézni. A „harcban” kimelegedett, megszomjazott, megéhezett „tüzéreket” üdítővel, finom pogácsával, nemzetiszínű kokárdát formázó süteménnyel, és piros, fehér, zöld falatka szendvicsekkel kínálták az óvoda dolgozói, és a segítő feladatokat ellátó szülők. Azt hihetnénk ezzel véget is ért a rendezvény, de nem! A rendezvényház parkjában mindenki legnagyobb meglepetésére igazi tüzérek, valódi ágyúval várták, hogy három bátor kisóvodás pergő dobszóval jelt adjon az ágyú elsütésére. A nagy dörrenés egy-két „vitéz” bátorságát megingatta, de az óvó nénik simogató keze mindenkit gyorsan megnyugtatott.

A délelőtt a vendég kollégáknak is tartogatott még érdekességet. Népdaltanítás keretében sajátíthattunk el kevésbé ismert Kossuth-nótát, valamint katonadalokat, beöltözhettünk huszár mentébe, süvegbe, majd igazi kardot ragadva felpattanhattunk a magányosan álldogáló szalmaparipára. Végezetül: megtanultunk nemezeléssel nemzetiszín tulipán kitűzőt készíteni. Az óvoda kemencéjében frissel sütötték a madárka formájú, ízletes kalácsot, amely finom illatával belengte az egész épületet.

A rendkívül színes program lehetőséget teremtett valódi tudásmegosztásra, az egymástól tanulás megvalósulására. A meleg, szeretetteljes légkörben eltöltött néhány óra után számos elméleti és szakmai ismerettel gyarapodva búcsúztam a Gólyafészek Óvodától.

Tamásné Homoki Andrea

 

Néphagyományőrző Óvodapedagógusok Egyesülete
XVIII. Tavaszi Szakmai Találkozó
Edelény, 2016.április 22-23.

Téma :EGÉSZSÉGNEVELÉS A NÉPHAGYOMÁNY TÜKRÉBEN Tavaszi újulásban

Helyszín: Edelény
Művelődési Központ-Ifjusági Ház, Edelény István Király út 49.
Mátyás Óvoda és Bölcsőde, Edelény Mátyás Király út 7/ a.
Császta-hegy

Tervezett program:

2016. április 22-én, pénteken
8:00-9: 30 Fogadás, intézményenkénti regisztrálás, kísérő kiállítások megtekintése.
9:30-12:45 Megnyitó, köszöntő, előadások.
12:00-12:45 Ebéd
13:00-17: 00 A további programban a résztvevők két csoportban, cserével vesznek részt:

  • Óvodalátogatás: gyerekek köszöntő borsodi játékcsokrának megtekintése, szekciókban tevékenykedés.
  • Huillier-Coburg kastély és egy tavaszköszöntő műsor megtekintése.

17: 00-19:00 Tájház látogatás – Bemutatkozik a Császta Néptáncegyüttes.
19:00-22.00 Közös vacsora. Házigazdák meglepetése. Táncház a Számadó zenekar muzsikájára.

 

2016.április 23-án, szombaton
8:00-9:30 KÖZGYŰLÉS
9:45-12:00 A program Császta hegyen folytatódik.
Bemutatkozik „Császta hegy”, előadások, a szakmai nap értékelése.
12:13:00 Ebéd.
13:00 Ebéd után hazautazás.

Szigethy Miklósné
ügyvezető elnök

Édes Erdély ízei.

Rövid utazás a néphagyományt éltető óvónőkkel.

A székelyudvarhelyi óvónői találkozón való részvétellel.

Három éjszaka, négy nap autóbusszal Bihar-, Kolozs-, Maros-, Hargita-, Hunyad-, és Arad megyékben.

Eseménytervezet

2016. május 19-22.

Május 19, csütörtök Suhanás a gyepűn keresztül Székelyudvarhelyre

05.45. Gyülekezés, bepakolás Tatán a (Fürdő utca 11.)

06.00 Indulás a Csavargó Trans cégtől bérelt busszal Tatáról

07.30 Budapest, XIII. Váci út Meder u. sarok Duna-pláza hátsó parkolója. M3-as Metró Gyöngyösi úti megállójánál található.

Csatlakozási lehetőségek a lenti útvonalon Benzinkút, parkoló, előzetes km megjelöléssel.

M3-as M35 autópályán Debrecen, Berettyóújfalu, Ártánd

11.00. Várható határátkelés.

11.00-12.00. Nagyváradon nyújtózkodó szünet, fésülködéssel. Várad új arca: Belvárosi séta

12.00. Utazás a Sebes-Körös mentén Átkelvén a Királyhágón, (ahol is az

igazi Erdély kezdődik) (582 m tszf.). Újabb nyújtózkodás.

„Tekintetem szárnyat repesve bontott,
Átöleltem a hullám-horizontot
S tetőit, többet száznál és ezernél –
S titokzatos szót mondtam akkor: Erdély”

16.00. Érkezés Marosvásárhelyre, nyújtózkodás, fésülködés, rövid belvárosi séta a szecesszió erdélyi fővárosában.

17.00. Indulás, Szovátán keresztül Székelyudvarhelyre

19.00. Érkezés Udvarhelyre a Hajdú panzióba Szent Imre u. 30. és Lilla Panzióba

Három éjszakánkat itt fogjuk tölteni, három reggelinket itt fogjuk fogyasztani.

 

19.30.Közös vacsora. Erdélyben ekkor már 20óra 30 van. Időmérők előre állítása.

(Lehet, hogy valahol rövidíteni kell vagy esetleg ki is kell hagyni egy látnivalót.)

Vacsora után elszállásolás a Hajdú és Lilla panzióban.

Valamikor: mély álomba-merülés. ( kb.800 km)

*   *   *

Május 20. Péntek Udvarhelyi szakmai nap.

Figyelem: az időmérőket egy órával előbbre kell állítani!!!

07.30. Közös reggeli a Hajdú a Lilla panzióban

08.30. Indulás gyalogosan udvarhelyi belvárosi ismerkedéssel.

 

„Egyszer volt, hol nem volt…”

A mese jelentősége

  1. Jubileumi Néphagyományőrző Óvodapedagógusok Képzése

. Székelyudvarhely,

Művelődési Ház, koncertterem

Házigazda: Bunta Gyöngyi, a Napsugár Napközi otthon óvodavezetője

Nem szabad elfeledkeznünk, hogy mi gyepűn inneniek csak vendégek leszünk. Ez az összejövetel erdélyi magyar óvónőknek szól igazán. A barátkozás, ismerkedés széles lehetőségével.

20.00. Közös vacsora a vendéglátókkal.

22.00. Szállás a Hajdú és a Lilla Panzióban

Május 21. szombat. Életünk sója. Utazás a Só-vidéken

07.30. Reggeli a panziókban.

08.15. Indulás autóbusszal a Vasszékelytől Parajdra.

09.00. A Parajdi Sóbányában „…imhol a föld alá megyünk…” a földalatti só márványtárnájába 120 m-re a föld alatt 16 C fokon. Kendő, a hosszú hajakra fontos!

11.00. Tovább Szovátára.

12.00. Séta a Medve-tó mellett a felszíni erodált só-sziklákhoz.

Tarisznyabontást, vagy büfé ebéd lehetőségét ajánlom.

Erre a napra rövid sétáink miatt, túraöltözéket javasolok. Inkább esőkabátot, mint esernyőt. Kényelmes lábbelit.

15.00. Indulunk busszal Vármezőre.

A teremtett világ és az alkotó ember erdélyi csodája. A pisztráng tenyésztés rejtelmeibe tekintés. A tájban való ámulat.

18.00. „Mit fogott a horgotok?…” Pisztráng vacsora és együtténeklés:

a „Halászcsárdában”

19.30. Az ismert úton Udvarhelyre, a szálláshelyünkre

20.45. Esti séta Udvarhely belvárosában a Vasszékelytől a panziókig.

(140 km)

Valamikor álomba zuhanás.

Május 22. vasárnap. A csoda folytatódik az Erdélyi Medencében

A hazatérés napja.

06.30. Reggeli a panzióban.. Elköszönés.

07.00. Indulás autóbusszal Petőfire emlékezve Fehéregyháza, Segesvár felé. Főhajtás után…

09.00. Segesvár középkori értékei, a céhes honvédelem, várfoglalás.

10.30. Tovább Nagyszebenbe. 2012 ben Európa Kulturális Fővárosa volt

12.00. Rövid közös városnézés a szászok egykori „fővárosában” Szabad csavargás,

Gyors ebéd lehetőséggel.

13.30. Gurulás Déva városába.

15.00. „Magos Déva várát, hogy felépítenék…” Siklóval a külső várba.

Siklás után Böjte Csaba szerzetesi gyermekmentő nyomdokán. A Ferences kolostorban.

17.00. Indulás Aradra.

19.00. A Szabadság emlékműnél a Tizenháromra emlékezünk.

19.30. Tovább Nagylak felé

20.30. Tervezett gyepű átlépés. Az időmérők visszaállítása.

19.30. Szegedet kerülve, autópályán Budapestre. Csak fésülködő szünettel.

22.00. Tervezett érkezés Budapestre.

23.30. Tervezett érkezés Tatára ((800 km.)

* * *

 

A Teremtőtől megfelelő időt, az érdeklődő Óvó néniktől énekes jókedvet kér és remél:

PAPP KORNÉLIA        KERTÉSZ JÓZSEF

néphagyományt éltető óvónő    nyugdíjas erdész, utazásszervező

 

 

Ne feledkezzetek el a 2016. évi tagdíj befizetéséről
A tagdíj összege: aktív dolgozóknak 2.000 Ft
nyugdíjasoknak:   1.000 Ft
Az elmúlt évekhez hasonlóan átutalással kérjük a befizetést. Továbbra is szeretnénk, ha az intézményekben egy valaki összeszedné az összeget, és egyben utalnátok át. Nagyon fontos, hogy a befizetéskor e-mailben küldjétek el azoknak a névsorát akiktől a tagdíj befizetése megtörtént.
Egyesület bankszámlaszáma: Budapest Bank 10103836-44612000-01000002
Az Egyesület e-mail címe:
noe@invitel.hu vagy noe.godollo@gmail.com

locsolas

„Már eljött az idő, hogy megújuljatok,
A Szentlélek Isten szálljon tireátok.
No, ti cimboráim, csuporra, vederre,
Adjuk meg a lánynak a tisztet reggelre!
Hanem egy szót szólok ezen szép leánynak,
Adjon egy pár hímest,
Szívemből kívánom, kegyelem magának!”

Kellemes húsvéti készülődést és Ünnepeket kívánunk az óvodák minden lakójának.

 

Az Egyesület székhelye: 2000 Szentendre, Bimbóu.8-10.
Elnök: Szigethy Miklósné
Tel: 06 70 2223 064
Email: noe@invitel.hu
Honlap: nephagyomanyorzok.hu